Βήματα για τη ζωή

Τα Βήματα για τη ζωή είναι ένα πρόγραμμα ανάπτυξης ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων. Σκοπός του προγράμματος είναι να διδαχθούν τα παιδιά τον τρόπο να σκέφτονται και να αποκτήσουν τις δεξιότητες εκείνες που θα τα βοηθήσουν να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, να έχουν ενσυναίσθηση, να αποφεύγουν τις συγκρούσεις και να παίρνουν σωστές αποφάσεις για να λύνουν τα προβλήματά τους.

Στα Βήματα, πέρα από τα παιδιά και τις εκπαιδευτικούς ,εμπλέκονται και οι γονείς. Αρχικά, ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα τον Οκτώβριο σε ειδική συνάντηση και στη συνέχεια, ανά κάποια μαθήματα και όπως είναι ορισμένο, λάμβαναν επιστολές με σύντομη περιγραφή του μαθήματος καθώς και προτάσεις για την εμπέδωση και τη συνέχιση της μάθησης των δεξιοτήτων στο σπίτι.

Επίσης, κάθε Πέμπτη που εφαρμοζόταν το πρόγραμμα ,με κλήρωση, προέκυπτε ένας βοηθός – τιμώμενο πρόσωπο. Το παιδί αυτό ήταν ο βοηθός της κυρίας στο μάθημα αλλά και ολόκληρη η μέρα ήταν αφιερωμένη σε αυτό και στο να το γνωρίσει όλη η ομάδα καλύτερα. Από την προηγούμενη μέρα, αναρτούσαμε σε ειδικό πίνακα φωτογραφίες του και την ίδια μέρα υποδεχόμασταν στην τάξη έναν γονέα του. Ο κάθε γονέας μαζί με το παιδί του μας παρουσίαζαν αγαπημένα αντικείμενα και παιχνίδια , μιλούσαν για την προσωπικότητα του παιδιού και για τη σχέση τους. Ακόμα ,μέσα από τις φωτογραφίες ,που είχανε φέρει ,μοιράζονταν με όλη την ομάδα τις αναμνήσεις τους. Η κάθε μία επίσκεψη ήταν ιδιαίτερη και ξεχωριστή!