ΕΠΤΑ

Τα μαθηματικά μας εμπνέουν, το έχουμε ξαναπεί.

Οι ευθείες γραμμές, οι καμπύλες, οι τεθλασμένες, οι ομαδοποιήσεις, οι συγκρίσεις, οι αριθμοί, η φιλοσοφία των μαθηματικών, η κριτική σκέψη, το να μην αποδεχόμαστε τα πράγματα χωρίς στοχασμό και προβληματισμό … και γενικά όλη η μαθηματική σκέψη που -αναμειγνύεται με τη φιλοσοφική ματιά, ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ!

Ο αγαπητός καθηγητής κ Καλαβάσης Φραγκίσκος, με έδρα του το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Ρόδο, μας εμπνέει με τις σκέψεις του μεταξύ επιστήμης και φιλοσοφίας!

Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις μαθηματικές αναφορές και συμμετέχουν πολύ συχνά σε μαθηματικές δραστηριότητες, είτε αυτές είναι ψυχοκινητικές είτε μέσο των γραφικών αναπαραστάσεων.

Ετσι, και το παρακάτω ποιήμα της Θέτης Χορτιάτη, μας έδωσε το σύνθημα της μαθηματικής μας ενασχόλησης με τον αριθμό επτά. Εμείς θα μάθουμε κι άλλα ποιήματα με το ίδιο θέμα, επεκτείνοντας τις λογοτεχνικές μας εξερευνήσεις και σε άλλους γνωστούς ποιητές των παιδιών που ασχολούνται με τις μέρες της εβδομάδας (ενδιαφέρον υλικό, βρίσκει κανείς εδώ)!

Αφού λοιπόν, τον αναπαραστήσαμε ψυχοκινητικά, συμβολικά και γλωσσικά καταλήξαμε να τον καταγράψουμε στις φωτό που παρατίθενται παρακάτω.

 

Οι μέρες της εβδομάδας

 

(Θέτη Χορτιάτη)

 

Σήμερα Δευτέρα

 

ας πούμε καλημέρα.

 

 Αύριο είναι Τρίτη

 

θα ψάξω μες στο σπίτι.

 

 

να βρω κανένα χάρτη

 

τον μελετώ Τετάρτη

 

 Πέμπτη θ’ αποφασίσω

 

και θα προγραμματίσω

 

 Παρασκευή στο δρόμο

 

κι ο σάκος μου στον ώμο

 

 Σάββατο πια δικός μου

 

γη κι ουρανός του κόσμου

 

 την Κυριακή πίσω ξανά

 

σβούρα ο καιρός κύκλους γυρνά

 

 και πάλι τη Δευτέρα

 

θα πούμε καλημέρα

 

 καινούρια εβδομάδα

 

πιο φρέσκα η λιακάδα

 

 

όμως και με συννεφιά

 

έξω η κακοκεφιά.

P1080237 P1080238 P1080239 P1080240 P1080241 P1080242