Υλικά
1 παγάκι
1 πιάτο
σπάγκο τουλάχιστον 12 εκ.
αλάτι
Μέθοδος
Τοποθετούμε ένα παγάκι πάνω στο πιάτο και έπειτα τον σπάγκο από πάνω του. Μετράμε μέχρι το 20 και έπειτα παρατηρούμε τι θα συμβεί στο παγάκι. Στην συνέχεια, απλώνουμε το σπάγκο πάνω στο παγάκι και πασπαλίζουμε μια πρέζα αλάτι στο σημείο που ακουμπάει στο παγάκι. Μετράμε ξανά μέχρι το 20 και σηκώνουμε τον σπάγκο.
Τι συμβαίνει λοιπόν …
Το αλάτι μειώνει ελαφρά το σημείο τήξης του πάγου στην επιφάνεια , τον κάνει δηλαδή να λιώνει σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Το νερό το οποίο προέκυψε από το λιώσιμο και το αλάτι συνδυάζονται και φτιάχνουν αλατόνερο ένα μέρος του οποίου μένει στον σπάγκο. Η παρουσία αλατιού αυξάνει την θερμοκρασία του μείγματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το νερό του σπάγκου που βρίσκεται σε επαφή με το παγάκι να χάνει την θερμοκρασία ,η οποία μεταφέρεται στο παγάκι ,και έτσι να ξανά παγώνει ,κολλώντας τον σπάγκο στον πάγο .
Εξηγούμε επίσης στα παιδιά ότι όταν χιονίζει και σχηματίζεται πάγος , ρίχνουμε αλάτι σε δρόμους , πεζοδρόμια και εισόδους γκαράζ . Το αλάτι κάνει το χιόνι και τον πάγο να λιώνει , έτσι οι δρόμοι καθαρίζονται εύκολα , ώστε οι πεζοί και τα οχήματα να κινούνται ελεύθερα!