Τα αλεπουδάκια

IMG 7634 IMG 7628 IMG 7639

Τα αλεπουδάκια του σχολείου μας !

Οι μικροί μας φίλοι ζωγράφισαν και κόλλησαν  τα φύλλα για την φωλίτσα της αλεπούς αυτή είναι η φθινοπωρινή κατασκευή της εβδομάδας !!

Σας ευχόμαστε καλό Σαββατοκύριακο !

 

 

 

 

Φθινοπωρινά φύλλα

IMG 7613

Φύλλα δέντρων 🍂🍂

Φθινοπωρινή μέρα στο σχολείο μας … 

Τα φύλλα των δέντρων τα οποία αγαπούν τα παιδιά ήρθε η ώρα να γίνουν πηγή δημιουργίας ! 

Οι μικροί μας φίλοι ζωγραφίζουν τα φύλλα σε χρώματα κόκκινο ,κίτρινο, πράσινο,καφέ  τα χρώματα που παίρνουν τα φύλλα των δέντρων κατά την φθινοπωρινή περίοδο .. 

Με την δραστηριότητα αυτή  έχουμε  στόχο να διατηρήσουμε το ενδιαφέρον των παιδιών ,να διεγείρουμε την φαντασία τους, αλλά ο κύριος στόχος  κατά την συμμετοχή των παιδιών στην δραστηριότητα είναι η διαδικασία και όχι το  αισθητικό αποτέλεσμα. 

Φτιάχνουμε σε χαρτί του μέτρου τις κατηγορίες των χρωμάτων κόκκινο, κίτρινο, πράσινο, καφέ τα παιδία πρέπει να ταξινομήσουν τα φύλλα στο χρώμα που αντιστοιχεί . Το μάθημα σήμερα έγινε στην αυλή του σχολείου μας τα παιδιά αγαπούν να κάνουν μάθημα στη φύση !! Μην ξεχνάμε ότι το περιβάλλον μάθησης είναι πολύ σημαντικό στην εκπαίδευση των παιδιών!

Τοποθετούμε το χαρτί του μέτρου στο δέντρο και ξεκινάμε την δραστηριότητα. Τα παιδιά ξεχωρίζουν τα φύλλα και τα τοποθετούν στη σωστή θέση . Με την διαδικασία της ταξινόμησης προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να αποκτήσουν μαθηματική σκέψη η οποία είναι χρήσιμη και στην καθημερινή ζωή μας. Επίσης, για να μπορέσουν να την αποκτήσουν είναι αναγκαίο να τους παρέχονται ευκαιρίες για εξερεύνηση . 

Με την διαδικασία αυτή , τα παιδιά μπαίνουν σε διαδικασία να σκέφτονται πράγματα και καταστάσεις από την καθημερινή ζωή έτσι τους δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα μαθηματικά ως εργαλείο μέσα στην καθημερινότητα τους! 

 

 

IMG 7600

Το ουράνιο τόξο της τάξης μας!

IMG 7534   

Μέτα απο την βροχή πάντα βγαίνει ο ήλιος και τι άλλο; το ουράνιο τόξο … 

Με αφορμή τον φθινοπωρινό καιρό σκεφτήκαμε να φτιάξουμε μαζί με τους μικρούς μας φίλους το δικό μας ουράνιο τόξο . 

Ένα διαφορετικό ουράνιο τόξο με χρώματα ζαχαροπλαστικής και γάλα !!! 

Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με υλικά τα οποία χρησιμοποιούν εκτός σχολικού πλαισίου .

Πρώτα τα αφήνουμε να παρατηρήσουν τα χρώματα να τα ονομάσουν και να τα γνωρίσουν καλύτερα . Μην ξεχνάμε όμως πως για το πείραμα μας θα χρησιμοποιήσουμε το αγαπημένο τους ρόφημα που είναι το γάλα !! 

Τι θα συμβεί λοιπόν έαν ρίξουμε κάποιες σταγόνες χρώματος μεσα στο γάλα ; Τα χρώματα θα παραμείνουμε ίδια ; Τι θα συμβεί εάν αναμείξουμε τα χρώματα με μια μπατονέτα; Γιατί συμβαίνει αυτό ; 

Θέτοντας στα παιδιά ανοιχτά ερωτήματα τα προβληματίζουμε ,μπαίνουν σε  διαδικασία  σκέψης , κάνουν υποθέσεις τις οποίες μοιράζονται με τους συμμαθητές τους . Με αυτό τον τρόπο βελτιώνεται και ο προφορικός τους λόγος , επίσης μαθαίνουν να εκτίθενται σε ένα ευρύ κοινό σε αυτή την περίπτωση είναι η τάξη μας!!

Έτσι λοιπόν με  αφορμή τις απαντήσεις και τις σκέψεις των παιδιών ξεκινάμε το πείραμα μας !! 

 

 

Οι αισθήσεις μας και τα φρούτα του φθινοπώρου

2B082290 5A67 4A23 A6B9 A1E58EF86E23 IMG 7409 F03399F3 80C1 477A A3B7 5E63539E37DB 77AE7D6F 4481 4D6D 8656 4E310638BAF9 IMG 7411 0CFAFC73 5268 49F0 B70B 6DF1C4CEB282

Kαλημέρα από την όμορφη παρεούλα  μας !

 

Συνεχίζουμε την θεματική μας εβδομάδα γνωρίζοντας ακόμη περισσότερο τα φρούτα της  εποχής μας.

 

Τοποθετούμε τα φρούτα στο τραπέζακι τα αφήνουμε να διαλέξουν ένα φρούτο της προτίμησης τους. Πρώτα , αφήνουμε τους μικρούς μας φίλους να τα επεξεργαστούν ,να τα μυρίσουν , να τα αγγίξουν και να νοιώσουν οικεία μαζί τους . Έπειτα ,ονοματίζουν το φρούτο το οποίο  έχει ο διπλανός τους.

Τα παιδιά αρχίζουν να συνδέουν την υφή με το  φρούτο με αυτό τον τρόπο ανακαλύπτουν τις αισθήσεις τους και κυρίως την υφή, αφού το περιγράψουν τι χρώμα έχει , τι υφή έχει προχωράμε στην επόμενη φάση της δραστηριότητας.

Στην συνέχεια , κλείνουμε τα μάτια τους  και τους δίνουμε  να δοκιμάσουν από τα φρούτα . Tα αφήνουμε να  περιγράψουν τα φρούτα και στο τέλος  χαρακτηρίζουν  την γεύση  που τους δημιουργείται είναι γλυκό; είναι ξινό ; είναι  πικρό;

Τα παιδία με αυτό τον τρόπο αρχίζουν το είδος της γεύσης ..

Οι ασθήσεις μας είναι σημαντικές στην καθημερινή ζωή μας !!!

 

Τα νηπιάκια μας πάνε στην λαϊκή !

 

Καλημέρα και καλή εβδομάδα από την πιο όμορφη παρέα !!

Η εβδομάδα μας ξεκινάει με πολύ ενδιαφέρον, μάθηση θέληση για νέες γνώσεις και φαντασία. 

Στον κήπο του σχολείου μας κάτι όμορφο συμβαίνει…… 

 

IMG 9449IMG 9437
IMG 9433                  B9E20D56 195B 4A79 994D 7116C750A1212700E8D7 BDA9 4D8A 9797 B1E6E58EBC22       

 

Τα παιδιά του νηπιαγωγείου  σήμερα το πρωί πήγανε  στην λαϊκή του σχολείου μας.

Στην δραστηριότητα αυτή εκπαιδευτικοί και παιδιά συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν την όμορφη λαϊκή μας. Το κάθε παιδί έφερε από ένα φθινοπωρινό φρούτο ,με αυτό τον τρόπο τα παιδιά αναζήτησαν και γνώρισαν τα φρούτα τα οποία υπάρχουν αυτή την εποχή. Στην συνέχεια, αφού χωρίσαμε σε ομάδες τα φρούτα τα τοποθετήσαμε στα καφάσια και στο τέλος βάλαμε και μια  ζυγαριά.

Έτοιμη η λαϊκή μας !

Χωρίζουμε τα παιδία σε ομάδες η κάθε μια έχει έναν ρόλο η μια ομάδα είναι υπεύθυνη να διαβάσει και να επιλέξει το φρούτο το οποίο θέλουμε δημιουργούμε ένα περιβάλλον ευχάριστο για να προσεγγίσουμε τον γραπτό και προφορικό λόγο των παιδιών.

Έχουμε δημιουργήσει ένα περιβάλλον μάθησης από την καθημερινότητα των παιδιών για να αρχίσουν τα παιδία να αποκτούν μαθηματική σκέψη και να αρχίσουν να κατανοούν για ποιον λόγο τα μαθηματικά είναι απαραίτητα για την καθημερινή ζωή μας. Χρησιμοποιώντας λέξεις από την μαθητική γλώσσα οι μαθητές αρχίζουν να την συνδέουν με  την καθημερινή γλώσσα αυτό έχει ως αποτέλεσμα να  έρχονται όλο και πιο κοντά με τα μαθηματικά . Επίσης, η διαδικασία να ταξινομήσουν , ζυγίζουν και να πληρώνουν τα βοηθά ακόμη περισσότερο να αναγνωρίζουν μαθηματικά σύμβολα , να μάθουν να λύνουν και να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην καθημερινότητα τους . Αφήνουμε τα παιδιά να συνεργαστούν και να λειτουργήσουν ελεύθερα δίνοντας τους την ευκαιρία να συνδέσουν τις γνώσεις που έχουν εκτός σχολικού πλαισίου με αυτές που παρέχονται στο σχολείο αυτό έχει ώς αποτέλεσμα να  μαθαίνουμε ακόμη περισσότερο  τους μικρούς μας φίλους , να συνεργαζόμαστε  γεγονός που βοηθάει και ενισχύει την μάθηση .

Μια βόλτα στη λαϊκή μας θα σας πείσει !!

 

🍂🍎🍊🍐

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ….

Μια δημιουργική εβδομάδα έφθασε στο τέλος …

Ήταν γεμάτη μάθηση , δημιουργικότητα, φαντασία, χαμόγελα 

IMG 0015 IMG 7185IMG 7264

IMG 9513F7A7A4C5 64F6 4272 BCD2 C484681FC4BCDB34A9EF F023 44B4 93F9 5F2F76ED41A9

Ήρθε η ώρα οι μικροί μας φίλοι να ξεκουραστούν τους περιμένουμε την Δευτέρα με όρεξη ,χαμογέλα και δημιουργικότητα!!ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ !!

Ο Αρχιεπίσκοπος στο Νηπιαγωγείο μας «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2023-2024

Στον Παιδικό Σταθμό – Νηπιαγωγείο «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» στο Δήλεσι τέλεσε την ακολουθία του αγιασμού με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ο ιδρυτής του σχολείου , ο  Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Ανδριόπουλος και ο Αρχιδιάκονος Ιωάννης Μπούτσης, ενώ τους υποδέχθηκαν η Διευθύντρια του Σχολείου κ. Κατερίνα Ράπτη, το προσωπικό, γονείς και μαθητές.

Μετά την Ακολουθία του αγιασμού ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην σοφία των γραμμάτων, αλλά και στην άνωθεν κατερχομένη Σοφία τονίζοντας ότι εκεί που συναντώνται αυτά τα δύο είδη σοφίας εκεί είναι η αλήθεια, η πρόοδος, η Σοφία η πραγματική. Ευχαρίστησε την Διευθύντρια και το προσωπικό του Παιδικού Σταθμού, αλλά και τους γονείς για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στην Εκκλησία. Σημείωσε, ακόμη, ότι η Εκκλησία φτιάχνει φωλιές για τα παιδιά με κίνητρο μόνο την αγάπη και την πρόοδό τους, αλλά φτιάχνει και φωλιές που αγκαλιάζουν τον πόνο του ανθρώπου που μεγάλωσε και δε μπορεί να εξυπηρετηθεί από τα παιδιά του, από τους γύρω του, όχι γιατί τα παιδιά δεν αγαπούν τους γονείς τους, αλλά εξαιτίας των συνθηκών, αφού αναγκάζονται να εργάζονται, για να αντεπεξέρχονται στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. «Η περιοχή του Δηλεσίου έχει αυτές τις ευλογημένες προσπάθειες, για τα παιδιά, αλλά και για τους ηλικιωμένους» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος.

Κατόπιν, ευχήθηκε σε όλους καλή και δημιουργική σχολική χρονιά. Μετά την Ακολουθία ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε: «Την σημερινή μέρα την αφιέρωσα στις πληγωμένες περιοχές. Από πολύ νωρίς το πρωί πήγα στα μέρη που κάηκαν. Είναι μία πολύ μεγάλη πληγή. Όμως, σκέφτομαι και μία ακόμη μεγάλη δοκιμασία, τις πλημμύρες στην Θεσσαλία. Όλα αυτά δημιουργούν μία μελαγχολία και στενοχώρια, αλλά όχι απελπισία. Πρέπει να πάρουμε θάρρος όλοι μας. Εμείς, ως Εκκλησία, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να βοηθήσουμε και να συμπαρασταθούμε σε αυτούς τους ανθρώπους που επλήγησαν». Ακόμη, σε ερώτηση για το αν φοβάται κάτι η Εκκλησία αναφορικά με το θέμα των ταυτοτήτων ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε ότι «η Εκκλησία έχει την Αλήθεια της, τις θέσεις της και ξέρει τι θα κάνει και τι θα συμβουλεύσει τους ανθρώπους όταν την ρωτάνε. Πρέπει να ωριμάσουμε και να ξέρουμε που φτάνουν τα όρια της Εκκλησίας και πού της Πολιτείας».

 

 

 

12322222σα

ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΔΕΝΤΡΟΥ

tempImagexcOiUstempImagePTrXT3tempImageqZ5h9J

 

Μια ηλιόλουστη καλημέρα από τους μικρούς μας φίλους 

Η φύση αποτελεί ένα ευρύ φάσμα μάθησης !!

Σήμερα το μάθημα έγινε με έναν διαφορετικό τρόπο στην αυλή του σχολείου μας . Τα παιδιά διάλεξαν από ένα δέντρο και κάθισαν γύρω του. Παρατήρησαν και χαρακτήρισαν το δέντρο οι νηπιαγωγοί κατέγραψαν τις ιδέες των παιδιών και τις τοποθέτησαν στο δέντρο. Τέλος , κάθε τάξη υιοθέτησε από ένα δέντρο και όλα τα παιδιά υποσχέθηκαν να το αγαπούν,  να το φροντίζουν και το σέβονται. 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά είναι από την φύση τους περίεργα και τους αρέσει να εξερευνούν και να παρατηρούν. Με την δραστηριότητα αυτή δίνουμε στα παιδιά την δυνατότητα αυτή. Στόχος μας είναι να βελτιώσουν τον προφορικό τους λόγο , να μοιραστούν γνώσεις τις οποίες διαθέτουν , να γνωρίσουν από κοντά  την φύση, να μοιραστούν εμπειρίες . Επίσης , τους δίνουμε το έναυσμα για την σημασία τησ σχέσης του ανθρώπου και της φύσης. 

Τα δέντρα της αυλής μας απέκτησαν οικογένεια που τα αγαπούν ,  τα σέβονται και τα φροντίζουν. 

 

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ!

🍂 Ήρθε η εποχή που τα φύλλα πέφτουν 🍂… κι όμως οι μικροί μας φίλοι είχαν μια άλλη ιδέα
Μάζεψαν φύλλα από τον κήπο και σκέφτηκαν να φτιάξουμε φύλλα από πηλό!
Ο πηλός είναι από τα αγαπημένα τους υλικά αφού μπορούν να τον αγγίζουν, να τον μορφοποιούν και να τον διαμορφώνουν όπως εκείνα θέλουν !
Τα παιδιά έρχονται σε άμεση επαφή με τα υλικά της φύσης που τι αλλο θα ήταν απο τα φύλλα των δέντρων !
Αφού πλάσουν και μορφοποιήσουν τον πηλό και του δωσουν την μορφή που θέλουν ύστερα το ζωγραφίζουν με χρώματα ! Τους δίνεται η δυνατότητα να καταλάβουν ότι η έκφραση δεν γίνεται μόνο μέσα από την ζωγραφική αλλά και με αλλά υλικά .
🧡Με αυτή την κατασκευή τα παιδιά πειραματίζονται και γνωρίζουν διαφορετικές τεχνικές και υλικά έκφρασης379459147 721178243384042 7993575477606440181 n

ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ!!!!!

Θεατρική αγωγή …
Είναι γνωστό πως το ενδιαφέρον των παιδιών προσελκύεται από αρκετές τέχνες πιο συγκεκριμένα θα δούμε για την μουσική και την κίνηση … Μέσα από την θεατρική αγωγή τα παιδιά εκφράζουν τον κρυμμένο ευατο τους επίσης τους δημιουργούνται διαφορά ερεθίσματα και συναισθήματα .
Αγαπημένο μουσικό όργανο είναι το τυμπανακι με τον χτύπο η θεατρολόγος δίνει οδηγίες για να ξεκινήσει η δραστηριότητα …
κάθε χτύπος κάτι σημαίνει …
Ακόμη, κατα τη διαρκεία της θεατρικής αγωγής οι μαθητές συμμετέχουν σε μικρές ομάδες δραματοποίησης έτσι παίρνοντας ρόλους τα παιδιά έρχονται σε πρώτη επαφή με την εν συναίσθηση τι μπορεί να νοιωθει ο φίλος μου ;γιατί το νοιωθει ; Πως μπορω να τον βοηθήσω ;
Με τον τρόπο αυτόν το παιχνίδι γίνεται πιο βιωματικό τα παιδιά εκφράζουν εμπειρίες και δικά τους βιώματα.

1111