ΑΡΚΤΙΚΗ-ΒΟΡΕΙΟΣ ΠΟΛΟΣ

Αρκτική – Βόρειος Πόλος

Το μεγαλύτερο μέρος της Αρκτικής είναι θάλασσα καλυμμένη από πάγους που περιβάλλεται από παγωμένο έδαφος χωρίς δέντρα. Είναι γεμάτη ζωή, από οργανισμούς που ζουν στον πάγο και στη θάλασσα καθώς και από τους ανθρώπους που ζουν στις αρκτικές περιοχές. Οι ιθαγενείς λαοί έχουν προσαρμοστεί στις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες. Χαρακτηριστικά είναι τα ρούχα τους από δέρμα και γούνες ζώων για να είναι πιο ζεστά καθώς και τα σπίτια τους από πάγο (ιγκλού). Η Αρκτική είναι πολύ ευαίσθητη στις αλλαγές κλίματος, γι’ αυτό και θεωρείται από τους επιστήμονες ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης.

Το όνομά της προέρχεται από την αρχαία λέξη άρκτος (αρκούδα) και της δόθηκε κατ’ αναλογία προς τους αστερισμούς της Μεγάλης και της Μικρής Άρκτου, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στον πολικό αστέρα.

Στην Αρκτική ζουν πολλά είδη ζώων που έχουν προσαρμοστεί στις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες που επικρατούν εκεί, όπως οι πολικές αρκούδες , ο αρκτικός λαγός , ο αρκτικός λύκος , η αρκτική αλεπού , ο αρκτικός σκίουρος , τα λέμινγκ , αλλά και μεγάλα θηλαστικά , όπως είναι ο τάρανδος , το καριμπού , η άλκη και τα βόδια…

Είδαμε και ακούσαμε το παραμύθι “Ο μεγάλος χνουδωτός”… που μας πλημμύρισε συναισθήματα!

Τα παιδιά  ζωγράφισαν, έκοψαν και κόλλησαν κι έφτιαξαν μια εικόνα που αποτυπώνει τη ζωή στους πάγους της Αρκτικής!

327106850 1546481182496149 7536905074997099455 n