ΑΓΙΑΣΜΟΣ 2024-2025
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΝΗΠ.ΕΡΑΤΕΙΝΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2022-2023
Καλοκαιρινή αποχαιρετιστήρια γιορτή!
Η γιορτή μας πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του νηπιαγωγείου και ήταν εμπνευσμένη από τα δύο θέματα που ενθουσίασαν ιδιαίτερα τα παιδιά κατά την επεξεργασία τους, τον ποταμό “Νέστο” και την “Ανακύκλωση”, δίνοντας βέβαια και το ανάλογο καλοκαιρινό χρώμα. Τα παιδιά δημιούργησαν μεγάλες ομαδικές εργασίες με αυτά τα θέματα, δίνοντας και μία κατάλληλη ευκαιρία για την αποτίμηση των δράσεών μας. Χόρεψαν αγαπημένα τραγούδια σχετικά με τα θέματα, δημιουργήσαμε όλοι μαζί τα στεφανάκια μας, απήγγειλαν λίγα στιχάκια βασισμένα στα τραγούδια τους και πέρασαν τα δικά τους μηνύματα στον κόσμο που παρευρέθηκε. Οι γονείς και οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν τα έργα και τις δημιουργίες των παιδιών τους και να κατανοήσουν τα αποτελέσματα της εργασίας τους. Και τα παιδιά, όπως και όλοι οι υπόλοιποι το διασκέδασαν ιδιαίτερα!!
Και του χρόνου!!
Το μυστήριο του ηφαιστείου!
Ποτέ δεν ξεχνώ να ανακυκλώνω κι εγώ!!
Με αφορμή την ενασχόλησή μας σε προηγούμενες δραστηριότητες με τον ποταμό Νέστο και τη σημασία της διατήρησης του καθαρού φυσικού περιβάλλοντος για τα ζώα, τα φυτά, τα πτηνά αλλά και τους ανθρώπους ασχοληθήκαμε με την ανακύκλωση. Είδαμε πολύ υλικό στο διαδίκτυο σε βίντεο, είδαμε τις κατηγορίες ανακυκλώσιμων υλικών και πώς γίνεται η διαδικασία και διαβάσαμε διάφορα βιβλία. Αξίζει να αναφερθούμε ειδικά στο βιβλίο της συναδέλφου κας.Μελίνας Λεοκάτα που υπηρετεί και κατάγεται από τον Δήμο Νέστου και είναι η συγγραφέας του βιβλίου “Η νεράιδα του ποταμού”, το οποίο αναφέρεται στον ποταμό Νέστο.
Βγήκαμε στην αυλή του νηπιαγωγείου που είναι κοινή με του Δημοτικού Σχολείου Ερατεινού και μαζέψαμε ανακυκλώσιμα σκουπίδια που ήταν πεταμένα κάτω
Έπειτα τα επεξεργαστήκαμε στην τάξη και τα διαχωρίσαμε στις 4 κατηγορίες ανακυκλώσιμων υλικών, γυαλί, χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο.
Παίξαμε με το σήμα και τη λέξη της “Ανακύκλωσης”
Διαβάσαμε το βιβλίο “Δως μου μια δεύτερη ευκαιρία”, με το οποίο διασκέδασαν πολύ και τα παιδιά ζήτησαν να το δραματοποιήσουμε
Κατασκευάσαμε τη δική μας κούτα ανακύκλωσης για τα υλικά της τάξης μας.
Κάναμε πικνικ στην καθαρή αυλή μας!!
4ο Εργασήριο Δεξιοτήτων “Νέστος, το ποτάμι της ζωής μας”
Στα πλαίσια της υλοποίησης του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων από την Θεματική Υποενότητα ¨Οικολογία-Παγκόσμια και τοπική Φυσική κληρονομιά¨ ασχοληθήκαμε με τον ποταμό Νέστο, που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια του γεωφυσικού πλούτου της περιοχής στην οποία βρίσκεται το νηπιαγωγείο και είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ζωή και τις αγροτικές εργασίες των κατοίκων της περιοχής και κατά συνέπεια και των μαθητών -ριών του νηπιαγωγείου. Βασικός στόχος να γνωρίσουμε τη χλωρίδα και πανίδα του ποταμού και σημασία της διατήρησης της βιοποικιλότητας της περιοχής για την ευημερία όλων.
1η Δραστηριότητα:
Περίπατος στην περιοχή του νηπιαγωγείου και επίσκεψη σε κοντινά αγροτεμάχια όπου παρατηρήσαμε τον τρόπο άρδευσης των χωραφιών μέσω καναλιών που μεταφέρουν νερό από το ποτάμι. Έτσι κατανοήσαμε τη σημασία του και στις πιο άμεσες πτυχές της ζωής και της καθημερινότητας μας.
2η Δραστηριότητα:
Αναζητήσαμε πληροφορίες στο διαδίκτυο σχετικά με τον Νέστο. Καταρχάς, για κάποια γενικά χαρακτηριστικά του τα οποία και καταγράψαμε, όπως τις πηγές, τις εκβολές, το μήκος του κτλ. Είδαμε πολλές εικόνες τόσο από το παραποτάμιο δάσος, όσο και από τις λιμνοθάλασσες που βρίσκονται στην περιοχή του Δέλτα Νέστου καθώς επίσης για την χλωρίδα και πανίδα των περιοχών αυτών. Κρατήσαμε σημειώσεις και αποθηκεύσαμε πληροφορίες τον υπολογιστή που θα ήταν αργότερα χρήσιμες.
3η Δραστηριότητα:
Προετοιμασία για την εκπαιδευτική εκδρομή στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου. Είδαμε στην εφαρμογή GoogleMaps στο διαδίκτυο την διαδρομή που θα ακολουθήσουμε και κάποιες εικόνες από την περιοχή που θα επισκεφθούμε. Καταγράψαμε τυχόν απορίες και πληροφορίες που θα θέλαμε να συλλέξουμε από την επίσκεψη μας και οργανώσαμε τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούμε.
4η Δραστηριότητα:
Επίσκεψη στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου στην Κεραμωτή. Το πρόγραμμα του Κέντρου για τα παιδιά περιλάμβανε περιήγηση και ξενάγηση στον εσωτερικό χώρο με την ανάλογη πληροφόρηση σχετικά με τα εκθέματα και την ιστορία του ποταμού, βιντεοπροβολή σε ειδικό χώρο με το κατάλληλο υλικό για την χλωρίδα και πανίδα του ποταμού, παιχνίδια πάνω στο θέμα του Δέλτα Νέστου στον εξωτερικό χώρο του Κέντρου, περίπατος στο μονοπάτι που υπάρχει γύρω από το Κέντρο για να παρατηρήσουμε την πανίδα του παραποτάμιου δάσους, ορνιθοπαρατήρηση στην γέφυρα της Κεραμωτής πάνω στις λιμνοθάλασσες, με τη συνοδεία της υπεύθυνης και τον κατάλληλο εξοπλισμό (κιάλια, τηλεσκόπιο)
Αφού ολοκληρώθηκε το παραπάνω πρόγραμμα, μεταφερθήκαμε στην παραλία Τιμάρι όπου περπατήσαμε και είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε από κοντά πτηνά που διαβιούν στην περιοχή.
5η Δραστηριότητα:
Ανακαλέσαμε στη μνήμη μας, συγκεντρώσαμε και οργανώσαμε όλες τις πληροφορίες που καταφέραμε να συλλέξουμε στις προηγούμενες δραστηριότητες με τη βοήθεια του έντυπου υλικού που μας παρείχε το Κέντρο πληροφόρησης.
6η και 7η Δραστηριότητα:
Κατασκευάσαμε έναν χάρτη όπου φαίνεται ο ποταμός Νέστος, η περιοχή του νηπιαγωγείου εώς την Κεραμωτή, η περιοχή που επισκεφθήκαμε, καθώς και η διαδρομή που ακολουθήσαμε με το λεωφορείο. Επίσης, τοποθετήσαμε εικόνες από την χλωρίδα και την πανίδα που σχετίζεται με το ποτάμι και τις λιμνοθάλασσες. Ήταν μία ευκαιρία να γίνει μία αποτίμηση του εργαστηρίου και όλης της παιδαγωγικής διαδικασίας.
Πάσχα
Συζητήσαμε για τη σημασία αυτής της γιορτής και τους συμβολισμούς της, εστιάζοντας κυρίως στις αξίες που πρεσβεύει και φυσικά για τα έθιμα που υπάρχουν.
Και αποφασίσαμε να κάνουμε μερικά πράξη. Έτσι λοιπόν, βάψαμε τα αυγά μας….
ζυμώσαμε και ψήσαμε τα λαζαράκια μας κι επίσης είπαμε τα κάλαντα του Λαζάρου σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού σχολείου…
κατασκευάσαμε διακοσμητικό στεφάνι με χρωματιστά αυγά…
κι επίσης την ευχετήρια κάρτα μας με κολάζ από χαρτοπετσέτες και ζωγραφιά των παιδιών.
25η Μαρτίου 1821
Διαβάσαμε διάφορα βιβλία σχετικά με την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 για να κατανοήσουμε τα ιστορικά γεγονότα.
Μιλήσαμε για τη φράση “Ελευθερία ή Θάνατος”, για το νόημά της και για την σημασιολογία της για την κατασκευή της Ελληνικής Σημαίας. Έπειτα παίξαμε με την ανακατασκευή της φράσης.
Έγινε προετοιμασία για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου την ημέρα της 25ης Μαρτίου με πρόβα για την παρέλαση και την κατάθεση στεφάνων. Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε η γιορτή στην κοινότητα του χωριού με εκκλησιασμό, παρέλαση και κατάθεση στεφάνων στο ηρώο του χωριού.