Απόκριες ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν την Καθαρά Δευτέρα. Συζητήσαμε , λοιπόν στην τάξη για το γνωστό σε μικρούς και μεγάλους καρναβάλι!!! Γνωρίσαμε τα διαφορετικά ήθη και έθιμα που υπάρχουν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ταξιδεύοντας σε αυτά με τη βοήθεια του χάρτη. Μάθαμε λοιπόν για τους γενίτσαρους και τις μπούλες ( Νάουσα), για τις μπουμπούνες ( Καστοριά), για τις τζαμάλες (Γιάννενα), για τον αλευροπόλεμο (Γαλαξίδι) και για πολλές ακόμα περιοχές…. Το ταξίδι μας στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε με τη βοήθεια της θεατρικής ομάδας που μας επισκέφτηκε και μας έδωσε ακόμα περισσότερες πληροφορίες και μας βοήθησε να ζήσουμε ( αναπαράσταση) τα ξεχωριστά και μοναδικά έθιμα που αναβιώνουν ακόμα και σήμερα στη χώρα μας!!!
Ο Αρλεκίνος
Με αφορμή το βιβλίο της Ζωρς Σαρή ¨ΟΑρλεκίνος¨ ταξιδέψαμε στο καρναβάλι της Βενετίας και συζητήσαμε για την ιστορία του, τη ζωή του, τα συναισθήματα που βίωσε σε όλη τη διάρκεια του παραμυθιού και την στολή που του έφτιαξε η μητέρα του με τόση αγάπη!! Στη συνέχεια είδαμε πίνακες ζωγραφικής σπουδαίων καλλιτεχνών , που αναπαριστούν τον Αρλεκίνο, και αναλύσαμε τον καθένα από αυτούς ξεχωριστά δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα χρώματα και τα σχήματα που είχε η στολή του. Στο τέλος φυσικά φτιάξαμε τον δικό μας μεγάλο Αρλεκίνο, που θα διακοσμούσε την τάξη μας, χρησιμοποιώντας πολλά χρώματα και πολύ φαντασία!!
Η κυρά Σαρακοστή
Το έθιμο της κυρά Σαρακοστής είναι ένα από τα παλαιότερα έθιμα της Ελλάδας και σχετίζεται με την γιορτή του Πάσχα. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ημερολόγιο που βοηθούμε παλαιότερα να μετρούν τις μέρες της νηστείας μέχρι το Πάσχα, έκοβαν λοιπόν κάθε βδομάδα ένα από τα επτά ποδαράκια της. Αφού λοιπόν μιλήσαμε για αυτό το παλιό έθιμο, συζητήσαμε για τα νηστίσιμα φαγητά καθώς και για αυτά που δεν είναι, τα χωρίσαμε σε δυο μεγάλες κατηγορίες και στο τέλος φτιάξαμε μια μεγάλη κυρά Σαρακοστή με επτά ποδαράκια, με σκοπό να κόβουμε ένα την εβδομάδα… η Σαρακοστή επίσημα ξεκινάει μετά την καθαρά Δευτέρα , που πετάμε και τον χαρταετό μας!! Δεν θα μπορούσαμε λοιπόν να μην φτιάξουμε και τον δικό μας χαρταετό που θα πετούσε πολύ πολύ ψηλά!!!















