Ιδέες για δημιουργική απασχόληση τις μέρες της καραντίνας.

Στις παρακάτω δραστηριότητες γίνετε προσπάθεια να ασχοληθούμε εποικοδομητικά με απλά και καθημερινά υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι μας.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:

ΜΑΝΤΑΛΑΚΙΑ

Τα μανταλάκια βοηθάνε το παιδί να μάθει να χρησιμοποιεί τα τρία δάχτυλα με τα οποία πιάνουμε το μολύβι. Μπορούμε να ζητήσουμε από το παιδί να πιάσει ένα μανταλάκι και να το τοποθετήσει γύρω από το στόμιο ενός τάπερ.

Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιεί το μανταλάκι σαν λαβίδα ώστε να μεταφέρει χαρτόνια από ένα δοχείο σε άλλο.

Και φυσικά μπορεί το παιδί να μας βοηθήσει με το άπλωμα της μπουγάδας βάζοντας εκείνο τα μανταλάκια στα ρούχα.

 

ΑΦΡΟΣ ΞΥΡΙΣΜΑΤΟΣ

Ένα λίγο «βρώμικο» αλλά αστείο παιχνίδι είναι να τοποθετούμε σε μεγάλη επιφάνεια (π.χ. τραπέζι) αρκετή ποσότητα αφρού ξυρίσματος. Ζητάμε από το παιδί να το απλώσει με το χέρι του, να το χαϊδέψει, να το ζουλίξει ώστε να νοιώσει την υφή του. Μετά μπορούμε να του δείξουμε πώς να το καθαρίσει με σφουγγάρι και νερό.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΥΤΑΛΙ

Το κουτάλι μπορεί το παιδί να το χρησιμοποιήσει τόσο για να φάει όσο και για να παίξει. Η προσπάθεια να κάνει συντονισμένες κινήσεις ώστε να βάλει το φαγητό στο κουτάλι και έπειτα στο στόμα είναι αρκετά βοηθητική. Το ίδιο ισχύει και όταν κατά το παιχνίδι το παιδί χρησιμοποιεί κουτάλι ώστε να τοποθετήσει μικρά αντικείμενα μέσα σε αυτό και έπειτα να τα μεταφέρει σε ένα άλλο δοχείο από το αρχικό.

ΚΑΛΑΜΑΚΙΑ

Ανοίγουμε τρύπες σε ένα παλιό κουτί παπουτσιών και προτρέπουμε το παιδί να τοποθετήσει ένα καλαμάκι σε κάθε τρυπούλα. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα σκεύος με τρύπες και να περάσουμε εκεί τα καλαμάκια.

ΠΛΑΣΤΕΛΙΝΗ-ΖΥΜΑΡΙ

Η πλαστελίνη επιδέχεται αρκετές κινήσεις που βοηθάνε πολύ στην ενδυνάμωση των μυών των χεριών. Τα παιδιά μπορούν να την πιέσουν, να την μαλακώνουν, να την κόψουν και να την πλάσουν. Έτσι δυναμώνουν τα χέρια και τους μύες, αναπτύσσοντας τη λεπτή κινητικότητα. Επιπλέον, μπορείτε να δημιουργήσετε τη δικιά σας πλαστελίνη με απλά υλικά.

Για να φτιάξετε σπιτική πλαστελίνη θα χρειαστείτε:

  • 4 κούπες αλεύρι
  • 1 1/2 κούπα αλάτι
  • 1 1 /2 κούπα νερό
  • 2 κ.σ. φυτικό λάδι
  • Χρώματα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά).

Καλή Διασκέδαση!