Προληπτικά μέτρα για την επαναλειτουργία του ειδικού νηπιαγωγείου σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 μετάλλαξη Όμικρον

Αγαπητοί γονείς,

όταν τα σχολεία επαναλειτουργήσουν δια ζώσης από τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022:

  1. Οι μαθητές θα πραγματοποιήσουν μόνο για την πρώτη εβδομάδα (10-15 Ιανουαρίου) 3 σελφ τεστ: Κυριακή-Δευτερα-Πέμπτη (ΘΑ ΤΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΟΥΝ ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΡΙΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ).

Από τις 17 Ιανουαρίου θα κάνουν τα 2 σελφ τεστ όπως πριν.

Το αποτέλεσμα του τεστ θα πρέπει να το δηλώνετε αυθημερόν στην πλατφόρμα edupass.gov.gr  ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ.

Άρα, την Κυριακή 9/1 θα πρέπει να δηλωθεί το τεστ που θα κάνετε αυθημερόν και όχι το πρωί της Δευτέρας, γιατί τη Δευτέρα το μεσημέρι θα δηλώσετε το νέο, που θα ισχύσει για την Τρίτη και δε θα εμφανίζεται ως ξεχωριστή ημερομηνία δήλωσης. Προσοχή λοιπόν: Δήλωση και Κυριακή και Δευτέρα!

Από σήμερα, Τετάρτη 5 Ιανουαρίου, έως και το Σάββατο 8 Ιανουαρίου θα μπορούν οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, να προμηθεύονται πέντε δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία.

  1. Σε περίπτωση κρούσματος σε τμήμα, όλοι οι μαθητές, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, στο τμήμα του νοσήσαντος μαθητή θα υποβάλλονται σε test.

Δηλαδή όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες και συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο ράπιντ και ένα σελφ τεστ σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών σελφ τεστ την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες.

Οι εμβολιασμένοι συμμαθητές θα κάνουν σύνολο 3 σελφ τεστ δωρεάν την εβδομάδα.

Η διάρκεια καραντίνας θα είναι 5 ημέρες.

Σχετικά με τους εκπαιδευτικούς: Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες: δύο ράπιντ και ένα σελφ τεστ, επιπλέον των δύο ράπιντ που ήδη κάνουν την εβδομάδα. Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 σελφ τεστ δωρεάν την εβδομάδα.

  1. Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία σελφ τεστ πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Το μέτρο αυτό στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων, δεδομένης της μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης του ιού και σε εμβολιασμένους, και δεδομένης της εμβολιαστικής κάλυψης της μαθητικής κοινότητας.

Επειδή το κύμα της νέας μετάλλαξης «όμικρον» είναι μεν σαρωτικό, αλλά ευτυχώς πολύ πιο ήπιο, θα πρέπει όλοι να συνεργαστούμε για να το ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν ανώδυνα. Τα συμπτώματα της νόσου μοιάζουν με του κοινού κρυολογήματος κι εκδηλώνονται κυρίως με πυρετό, ξηρό βήχα και καταβολή. Μερικοί εμφανίζουν πονόλαιμο, αρθραλγίες/μυαλγίες και ρινική συμφόρηση. Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών αναρρώνουν χωρίς ανάγκη ειδικής θεραπείας.

Όσα παιδιά έχουν κάποιο σύμπτωμα, θα πρέπει να παραμείνουν οπωσδήποτε στο σπίτι για 2-3 ημέρες. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας και καλό είναι να κάνετε προληπτικά και rapid test σε κάποια δομή, ώστε να εξακριβώσετε ότι δε νοσούν και κατόπιν να προσέρχονται στο σχολείο.

Μπορεί όλοι μας να είμαστε ασυμπτωματικοί και να μην το γνωρίζουμε. Όμως εάν έχουμε κάποιο σύμπτωμα, καλύτερα να παραμείνουμε στο σπίτι μας, για να δούμε πώς θα εξελιχθεί το σύμπτωμα και η πιθανή νόσηση. Δυστυχώς, όταν παρουσιάζεται θετικό κρούσμα σε κάποιο τμήμα, θα πρέπει τα ανεμβολίαστα παιδιά να υποβάλλονται σε rapid test αυθημερόν και τα εμβολιασμένα σε self test, οπότε μαθητές (κι εκπ/κοί) θα αποχωρούν τακτικά για την υποχρεωτική διενέργεια test κι όλη η εκπαιδευτική διαδικασία θα διαταράσσεται, χωρίς να γίνονται μαθήματα. Γι’ αυτό αν τα παιδιά έχουν συμπτώματα, έστω κι έναν απλό πονόλαιμο, παρακαλούμε να παραμένουν στο σπίτι.

  1. Αναστολή όλων των εκδρομών.
  2. Μάσκες υποχρεωτικές για όλους και σε όλους τους χώρους, όμως προαιρετικές

(εάν θέλουν και μπορούν ) για τα παιδιά  του δικού  μας νηπιαγωγείου.

Παρακαλούμε για λόγους προστασίας τα παιδιά να χρησιμοποιούν τις ενδεδειγμένες μάσκες και όχι υφασμάτινες, που είναι χαλαρές και συχνά δεν καλύπτουν το στόμα και τη μύτη. Ακολουθεί αναλυτικός πίνακας στο παρακάτω σύνδεσμο σε αρχείο pdf

Πρωτόκολλο Covid-19