2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού (World Autism Awareness Day) καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ (Ψήφισμα 62/139) στις 18 Δεκεμβρίου 2007 και διεξάγεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, αρχής γενομένης από το 2008. Η πρωτοβουλία αυτή ήταν της Μοζά Μπιντ Νασέρ Αλ-Μισνέντ, δεύτερης συζύγου του εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ-Θάνι. Σκοπός της είναι να ενημερώσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τον αυτισμό και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ομαλή ένταξη των ατόμων με διάχυτη αυτιστική διαταραχή στην κοινωνία.

Ο όρος «αυτισμός» προέρχεται ετυμολογικά από τη λέξη «εαυτός» και υποδηλώνει την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Ο αυτισμός προσδιορίστηκε για πρώτη φορά το 1943 από τον ψυχίατρο Λίο Κάνερ στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Τζονς Χόπκινς» της Βαλτιμόρης. Την ίδια περίοδο, ο παιδίατρος Χανς Άσπεργκερ, περιέγραψε μία ηπιότερη μορφή της διαταραχής που είναι γνωστή ως Σύνδρομο Άσπεργκερ.

Περνώντας όμως στο σήμερα, 1 στα 68 παιδιά έχει αυτισμό. Πρέπει να κατανοήσουμε πως τα άτομα με αυτισμό έχουν διαφορετικό τρόπο σκέψης. Δεν έχουν ασθένεια.

Ο αυτισμός μιλά και είναι η ώρα να ακούσεις.

Και εσείς ΜΑΝΑ…ΠΑΤΕΡΑ μιλήστε, μη στέκεστε βουβοί.

Ο κόσμος πρέπει και οφείλει να μάθει!

Ο αυτισμός δεν είναι ντροπή…πρέπει να σταματήσει να είναι ταμπού!

Δείτε το παρακάτω βίντεο «Το ταξίδι της Μαρίας»