Άρθρα ανά μήνα: Απρίλιος 2020
Έρχεται το Πάσχα
Φτάνουμε σιγά σιγά στις μέρες του Πάσχα. Αν ήμασταν στο σχολείο θα είχαμε φτιάξει καλαθάκια, κουλουράκια, θα είχαμε βάψει αυγά! Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε φέτος! Ελπίζουμε όμως να τα κάνετε εσείς με τα παιδάκια μας στο σπίτι. Αφήστε τα να γίνουν βοηθοί σας, να παίξουν με το ζυμάρι, να φτιάξουν σχέδια, να επεξεργαστούν υλικά.
Σας δίνουμε μια συνταγή για κουλουράκια και ελπίζουμε να σας αρέσει! Πατήστε στη συνταγή παρακάτω
Με δαχτυλάκια και χεράκια
Μανούλες μας και μπαμπάδες μας, τώρα που τα παιδάκια μας είναι για πολύ καιρό στο σπίτι, ας προσπαθήσουμε με απλές ενέργειες να τα βοηθήσουμε να “δουλέψουν” δημιουργικά.
Πατήστε εδώ Με δακτυλάκια και χεράκια για να δείτε μερικές προτάσεις για δημιουργία και έκφραση.
Με πολλή αγάπη για τα αστεράκια μας!
Καλημέρα! Πάμε για το ημερολόγιο
Πώς να φτιάξουμε μόνοι μας…χρώματα…
Μήπως τελειώνουν τα χρώματα στο σπίτι; Μην ανησυχείτε!
Μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας μπογιά για ζωγραφική στο σπίτι!
Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε είναι απλά και τα περισσότερα τα έχουμε στο σπίτι, ίσως μας λείπει το χρώμα ζαχαροπλαστικής.
Πατήστε πάνω στο «Πώς να φτιάξω τη δική μου μπογιά» και θα δείτε τα υλικά και τα βήματα για την εκτέλεση της συνταγής.
Καλή επιτυχία!
Πάμε το ημερολόγιο
Δεν ξεχνάμε το ημερολόγιο μας
Πως να φτιάξουμε μόνοι μας πλαστελίνη στο σπίτι!
Μπορούμε και τώρα που είμαστε σπίτι να περάσουμε δημιουργικά τον χρόνο μας;
Φυσικά!
Έχουμε πλαστελίνη; Αν όχι μπορούμε να φτιάξουμε με πολύ απλό και εύκολο τρόπο, με υλικά που έχουμε στο σπίτι μας.
Ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο θα δείτε την συνταγή και τη διαδικασία εκτέλεσής της!
Καλή επιτυχία!
Πηγή: https://www.e-mama.gr/ftiaxe-spitikh-plastelinh-h-allios-playdough/
Μικρές πρακτικές για την ενίσχυση των λογοθεραπευτικών στόχων
Αγαπημένοι γονείς και παιδάκια μας!
Άλλη μία μέρα που μας βρίσκει μακριά ο ένας από τον άλλο, αλλά και από το σχολείο μας. Εκείνο που λείπει όμως περισσότερο είναι η σχέση που είχαμε αναπτύξει. Η πρώτη καλημέρα όταν πρωτομπαίνατε στο σχολείο, τα γέλια, οι χαρές, οι φωνές και τα παιχνίδια μας. Ως λογοθεραπεύτρια γνωρίζω ότι πρώτο και κύριο μέλημα για μια επιτυχημένη συνεδρία είναι το να είμαστε ”μαζί”. Κατά τη διάρκεια των συνεδριών αξιοποιούμε πράγματα που υπάρχουν στο χώρο και βρίσκουμε χρόνο για παιχνίδι και ενίσχυση, πράγμα το οποίο γίνεται δύσκολα μέσα από την οθόνη. Επίσης τεχνικές που σχετίζονται με την αποκατάσταση της άρθρωσης και της φωνολογίας είναι πιο σύνθετες για να αποτυπωθούν γραπτώς ή χωρίς την φυσική παρουσία θεραπευτή – παιδιού. Γι’ αυτό και βρήκα δραστηριότητες που κάναμε μαζί και είμαι σίγουρη ότι θα σας προσφέρουν την ίδια χαρά και στο σπίτι κάνοντας τες με τους γονείς σας και ταυτόχρονα θα ενισχύσουν τους υπάρχοντες στόχους που είχαμε θέσει μαζί!
Πατώντας στον σύνδεσμο ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ θα οδηγηθείτε στις δραστηριότητες
Υπενθύμιση από την κοινωνική υπηρεσία
Ζώντας στο σπίτι με παιδιά και ιδιαίτερα με παιδιά που χρειάζονται περαιτέρω φροντίδα, καλό είναι να θυμάστε ότι:
- Δε χρειάζεται να υποκαταστήσετε το σχολείο. Δεν είστε δάσκαλος/α ειδικής αγωγής, δεν κάνετε αυτή τη δουλειά. Ακολουθείτε τις οδηγίες τους, αν θέλετε κάτι να κάνετε και σταθείτε δίπλα στα παιδιά σας.
- Το παιχνίδι με το παιδί σας ΕΙΝΑΙ θεραπεία! Είναι σημαντικό το ότι χάνουν συνεδρίες με κάποια ειδικότητα, είναι πιο σημαντικό όμως το παιχνίδι μαζί σας. Διασκεδάστε με το παιδί, μην πιέζεστε να γίνουν όλα για ένα συγκεκριμένο και μετρήσιμο αποτέλεσμα.
- Οι σύζυγοι-σύντροφοι, αν και βρίσκονται σε ιδιαίτερα πιεστικές συνθήκες , καλό να μη ξεχνούν να στηρίζουν ο ένας τον άλλο. Να θυμίζουν στον εαυτό τους ότι κανείς δε ξεκουράζεται εις βάρος του άλλου, ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη και τους δύο γονείς, εφόσον αυτό είναι εφικτό. Τα νεύρα, οι φωνές, η φασαρία δε βοηθούν γενικότερα, πόσο μάλλον τώρα υπό τις παρούσες συνθήκες μέσα σε ένα σπίτι.
- Μη ξεχνάτε ότι και τα παιδιά βρίσκονται σε μια καινούρια συνθήκη: έχασαν τη ρουτίνα τους, τους φίλους τους, την αγαπημένη τους δασκάλα/ο, το παιχνίδι στο πάρκο. Χρειάζονται κι αυτά λοιπόν τον χρόνο τους και τον τρόπο τους να προσαρμοστούν.
- Δεν υπάρχει τέλειος γονέας. Όλοι προσπαθούν για το καλύτερο για τα παιδιά τους, πάντα σε σχέση με τις αρχές της οικογένειας.
Η αναγκαστική καραντίνα δε χρειάζεται να φέρνει μόνο άγχος, προβλήματα, ανησυχία. Δώστε την ευκαιρία σε σας και τα παιδιά σας να υπάρξουν όμορφες στιγμές μέσα στην ημέρα.
Μερικές ιδέες για να διατηρήσετε την ισορροπία μακριά από το σχολείο:
- Μιλήστε στα παιδιά με απλό και κατανοητό τρόπο για όσα συμβαίνουν γύρω μας. Ο σύνδεσμος με την κοινωνική ιστορία, που ακολουθεί, https://blogs.sch.gr/nipeidthi/enas-ios-me-tin-korona-toy/pos-prostateyomaste-apo-ton-koronoio/ θα σας βοηθήσει να δώσετε πληροφορίες στα παιδιά. Αφού διαβάσετε την κοινωνική ιστορία βάλτε τα παιδιά να ζωγραφίσουν πως φαντάζονται τον κορωνοϊό ή ακόμη να το φτιάξουν με πλαστελίνη. Έπειτα ο κάθε μαθητής μπορεί να στείλει με τη βοήθεια του γονέα φωτογραφία με την κατασκευή του στην αντίστοιχη δασκάλα.
- Διατηρείστε σταθερότητα στο ωράριο ύπνου. Φροντίστε να είναι κοντά στο ωράριο της καθημερινότητας του σχολείου με μικρές παρεκκλίσεις. Έτσι, δε θα διαταραχθεί το βιολογικό τους ρολόι. Κατά περίπτωση, καλό θα ήταν να αποφύγετε μικρο-υπνάκους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
- Απασχολείστε τα παιδιά με κινητικές δραστηριότητες μέσα στο σπίτι. Παιχνίδι με μπάλα, επί τόπου πηδηματάκια, τραμπολίνο αν υπάρχει.
- Διαβάστε βιβλία ή παραμύθια ξανά και ξανά. Όσες φορές κι αν τα διαβάσετε θα είναι προτιμότερο από το να βρίσκονται όλη μέρα μπροστά στις οθόνες.
- Μαγειρέψτε μαζί, καθαρίστε μαζί, απλώστε ρούχα μαζί… Αφήστε τα παιδιά να εμπλακούν σε όλες τις καθημερινές υποχρεώσεις του σπιτιού. Θα γεμίσετε το χρόνο τους και θα τα βοηθήσετε να αυτονομηθούν.
- Κάνετε καθημερινά τις σχολικές εργασίες που σας στέλνονται από τις δασκάλες σας.
Επικοινωνείτε μέσω τηλεφώνου ή άλλου τύπου οθόνης με αγαπημένα σας πρόσωπα, μέσα σε αυτά μπορεί να είναι και οι συμμαθητές των παιδιών.