Για τα παιδιά που φορούν πάνα & εκπαιδεύονται σε Πρόγραμμα – Αγωγή Τουαλέτας
Στα περισσότερα παιδιά, ο ”αποχωρισμός” από την πάνα δημιουργεί ανασφάλεια (χάνουν κάτι που μέχρι τώρα ήταν δικό τους, ήταν ”κομμάτι” τους). Οι γονείς γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα το παιδί σας. Αυτό μην το ξεχνάτε όταν δίνετε πληροφορίες στον ειδικό που θα σας καθοδηγήσει. Οι λεπτομέρειες, που μπορεί να σας φαίνονται ανούσιες, είναι σημαντικές.
Αξίζει ν’ αναφερθούν κάποιες σημαντικές επισημάνσεις που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες:
- Οπλιστείτε με υπομονή και επιμονή. Αυτό θα σας βοηθήσει να στηρίξετε, την από κοινού με το παιδί, προσπάθεια εκπαίδευσης. Είναι σημαντικό να νιώσετε πρώτα οι ίδιοι έτοιμοι, ότι μπορείτε να ανταπεξέλθετε. Χρειάζεται σταθερότητα στο πρόγραμμα που θα ακολουθήσετε, στις οδηγίες που θα δίνετε, αλλά και στις αντιδράσεις σας, είτε σε θετικές, είτε σε αρνητικές εκδηλώσεις της προσπάθειας.
- Χρειάζεται ευελιξία και φαντασία στον τρόπο προσέγγισης που θα ακολουθήσετε. Να θυμάστε, κάθε παιδί θέλει το χρόνο του και τον τρόπο του. Αντιμετωπίστε και χρησιμοποιήστε τα ”τερτίπια” του, με θετικότητα. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά, πολλές φορές μας δοκιμάζουν.
- Ξεκινήστε εξηγώντας στο παιδί τη χρήση της τουαλέτας λεκτικά, με εικόνες, χρησιμοποιώντας οπτικοακουστικό υλικό (ένα video από παιδικό), με παιχνίδι μίμησης (παίξιμο ρόλων με κούκλες). Χρησιμοποιήστε τα παραπάνω κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης όταν χρειάζεται. Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσετε το παιδί να αντιληφθεί πιο σωστά και πιο γρήγορα τη διαδικασία της τουαλέτας.
- Κάντε το παιδί να νιώσει άνετα στο χώρο της τουαλέτας βάζοντάς το να καθίσει στη λεκάνη με κατεβασμένο το καπάκι. Αλλάζετε την πάνα μέσα στο χώρο της τουαλέτας και ενθαρρύνετε την συμμετοχή του παιδιού (όπου είναι δυνατόν) σε αυτή τη διαδικασία, με το να γδυθεί-ντυθεί, με το να σας δίνει μαντηλάκια για να το καθαρίσετε, με το να βάλετε μαζί κρέμα, με το να πετάξει στα σκουπίδια την λερωμένη πάνα, με το να πλύνει τα χέρια του μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
- Παρατηρείστε πότε το παιδί ουρεί και αφοδεύει στην πάνα.
- Επιβραβεύστε το παιδί κάθε φορά που πετυχαίνει, τόσο λεκτικά, όσο και με κάτι που του αρέσει. Σε περίπτωση ατυχήματος ή αποτυχημένης προσπάθειας, συγκρατηθείτε. Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Δείξτε του εμπιστοσύνη και κάντε το να νιώσει ασφάλεια, εξηγώντας του ότι την επόμενη φορά θα τα καταφέρει και θυμίζοντας γιατί πάει τουαλέτα. Οι θετικές αντιδράσεις βοηθούν το παιδί. Αποφύγετε τις υπερβολές.
- Μην πανικοβληθείτε αν το παιδί είναι αρνητικό ή κάνει πισωγύρισμα. Σκεφτείτε ότι μπορεί να θέλει να επικοινωνήσει μαζί σας για κάτι. Προσπαθήστε να το καταλάβετε. Η σταθερότητα και η ηρεμία σας παίζουν σημαντικό ρόλο.
- Η καθοδήγηση από κάποιον ειδικό θα σας κάνει να νιώσετε πιο σίγουροι.
Θυμηθείτε να επιβραβεύετε και τον εαυτό σας, για την προσπάθεια που κάνατε. Να είστε ανεκτικοί και δίκαιοι μαζί του.
Από την Ανδριανή Ηλιάδου
Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό του 2/Θ Ειδικού Νηπιαγωγείου Αιγάλεω