Για τα παιδιά που δεν φορούν πάνα & έχουν εκπαιδευτεί σε Πρόγραμμα – Αγωγή Τουαλέτας

toilet

    • Μιλήστε στο παιδί. Πείτε του ότι τώρα που μεγάλωσε μπορεί να φοράει εσώρουχα, όπως και η μαμά του ή ο μπαμπάς του, ανάλογα με το φύλο.
    • Επιτρέψτε στο παιδί να σας δει να χρησιμοποιείτε την τουαλέτα, προτιμήστε να το κάνει ο γονιός του ίδιου φύλου.
    • Ενθαρρύνετε το παιδί να κάθεται συχνά στο κάθισμα της τουαλέτας. Αν χρειαστεί και για να γίνει πιο ευχάριστη η διαδικασία, δώστε του ένα παιχνίδι ή ένα βιβλιαράκι ώστε να κάτσει περισσότερη ώρα.
    • Βάλτε το παιδί να κάθετε στο κάθισμα της τουαλέτας συχνά και προγραμματισμένα για να γίνει μέρος της ρουτίνας του. Για παράδειγμα μπορείτε να το βάζετε κάθε 1 ώρα στην αρχή, την ώρα που ξυπνά το πρωί ή μετά από τους υπνάκους του.
    • Οδηγήστε το στην τουαλέτα όταν βλέπετε τα σημάδια για την τουαλέτα. Για παράδειγμα όταν πιάνει τα γεννητικά του όργανα, σφίγγεται ή κάνει μορφασμούς. Μάθετε στο παιδί να αναγνωρίζει τα σημάδια, να διακόπτει το παιχνίδι και να πηγαίνει μόνο του.
    • Αντιδράστε με υπομονή σε τυχόν ατυχήματα. Όση περισσότερη κατανόηση δείχνετε, τόσο πιο μεγάλες οι πιθανότητες να έχετε επιτυχία τις επόμενες φορές. Κρατήστε την ψυχραιμία σας, μη δείξετε απογοήτευση και πείτε κάτι όπως «ξεχάστηκες αυτή τη φορά, την επόμενη θα πας στην τουαλέτα πιο γρήγορα».
    • Επιβραβεύστε το παιδί όταν τα καταφέρνει, χωρίς όμως υπερβολές. Οι υπερβολικές αντιδράσεις στην επιτυχία μπορεί να προκαλέσουν έντονα συναισθήματα στην αποτυχία.
    • Βεβαιωθείτε ότι ο φροντιστής που κρατάει το παιδί όταν λείπετε ακολουθεί τις ίδιες οδηγίες.
    • Μείνετε σταθεροί στις οδηγίες σας και μην τις αλλάζετε με την πρώτη δυσκολία ή αποτυχία. Η συνέπεια πάντα βοηθά τα παιδιά.
    • Μην ξεχνάτε να τηρείτε τους κανόνες υγιεινής. Μάθετε στο παιδί να σκουπίζεται σωστά. Ειδικά για τα κορίτσια είναι σημαντικό να μάθουν από πολύ μικρά να σκουπίζονται πάντα από μπρος προς τα πίσω, ώστε να μη μεταφέρονται μικρόβια από τον πρωκτό στον κόλπο ή την ουρήθρα. Μάθετέ του να πλένει πάντα τα χέρια του μετά τη χρήση τουαλέτας.         
      1 2

       

       
      Από την Ανδριανή Ηλιάδου

      Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό του 2/Θ Ειδικού Νηπιαγωγείου Αιγάλεω