Αυτισμός.
Τι είναι αυτισμός; Πόσο συχνός είναι ο αυτισμός; Τι προκαλεί τον αυτισμό; Διάγνωση; Υπάρχει θεραπεία; Που και πως παρεμβαίνει το Υπουργείο Υγείας; Ας ενημερωθούμε, πατώντας εδώ!
Τι είναι αυτισμός; Πόσο συχνός είναι ο αυτισμός; Τι προκαλεί τον αυτισμό; Διάγνωση; Υπάρχει θεραπεία; Που και πως παρεμβαίνει το Υπουργείο Υγείας; Ας ενημερωθούμε, πατώντας εδώ!
Από την 1η Νοεμβρίου 2007, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού στις 2 Απριλίου, αρχής γενομένης από το 2008.
Σκοπός της ημέρας αυτής είναι η ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τον αυτισμό και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία. Η ενημέρωση έχει διττό στόχο: το σεβασμό στην προσωπικότητα και τη μοναδικότητα του αυτιστικού παιδιού και τη δημιουργία δομών για την πρώιμη διάγνωση και φροντίδα των παιδιών αυτών και των οικογενειών τους. Η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τον Αυτισμό είναι πάνω απ’ όλα μια ημέρα αφιερωμένη στο αυτιστικό παιδί.
Ο αυτισμός είναι μια πολύπλοκη αναπτυξιακή διαταραχή που συνήθως εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της πρώιμης παιδικής ηλικίας, αν και τα λειτουργικά προβλήματα μπορούν να εμφανιστούν αργότερα.
Ανήκει στις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) κι εμφανίζεται σε όλες τις φυλετικές, εθνικές και κοινωνικές ομάδες. Σημαντικό να σημειωθεί είναι ότι 4 στα 5 παιδιά με αυτισμό είναι αγόρια.
Δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια από τι προκαλείται. Οι ερευνητές ωστόσο εστιάζουν το ενδιαφέρον τους για την εύρεση της αιτίας σε τρεις βασικές κατηγορίες: σε γενετικούς, περιβαλλοντικούς και ανοσολογικούς παράγοντες.
Ο αυτισμός διαγιγνώσκεται συγκρίνοντας τις συμπεριφορές του ατόμου με τα συμπτώματα που περιγράφονται σε καταλόγους επίσημων διαγνωστικών κριτηρίων, όπως είναι το DSM-V (εγχειρίδιο διαγνωστικών κριτηρίων της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας) και το ICD-10 6 (εγχειρίδιο διαγνωστικών κριτηρίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας). Και τα δύο διαγνωστικά συστήματα ορίζουν τα ίδια διαγνωστικά συμπτώματα για τα άτομα που βρίσκονται στο Φάσμα του Αυτισμού:
• Επίμονα ελλείμματα στη κοινωνική επικοινωνία και την κοινωνική αλληλεπίδραση σε πολλές καταστάσεις
• Περιορισμένα επαναληπτικά πρότυπα συμπεριφοράς, ενδιαφερόντων ή δραστηριοτήτων
Ο αυτισμός μπορεί να διαγνωστεί με αξιοπιστία από την ηλικία των 3 ετών. Με βάση όμως τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα σημάδια του αυτισμού μπορούν να εντοπιστούν και σε μωρά κάτω των τεσσάρων μηνών.
Σύμφωνα με την Autism Europe, σήμερα το 1% του πληθυσμού της Γης, είναι αυτιστικά άτομα (περίπου 70.000.000). Στις ΗΠΑ γεννιέται 1 αυτιστικό παιδί κάθε 20 λεπτά.
Όλα τα άτομα με αυτισμό μπορούν να επωφεληθούν από την έγκαιρη διάγνωση, την πρόσβαση σε κατάλληλες υπηρεσίες και την υποστήριξη.
Φώτης Παπαναστασίου
Ειδικός Παιδαγωγός – Συγγραφέας / MSc Σχολική Ψυχολογία
Επιστημονικός Σύμβουλος του τομέα Ειδικής Αγωγής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου
Επιστημονικός Δ/ντης του Πρότυπου Κέντρου Ειδικών Θεραπειών «Παιδίων Πλεύση»
Παρακάτω παραθέτουμε δύο βίντεο για τον Αυτισμό.
Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου!
Το παιδικό βιβλίο είναι μία πραγματικά πολύ όμορφη συντροφιά για όλα τα παιδιά που μένουν στο σπίτι! Με ένα βιβλίο μπορούμε να ανοίξουμε παράθυρα στον κόσμο, να ταξιδέψουμε με το μυαλό μας και τη φαντασία μας, να νιώσουμε ελεύθεροι, αλλά και να μάθουμε, να διασκεδάσουμε, να πάρουμε ιδέες για παιχνίδι και δημιουργία!
Για σήμερα, λοιπόν, η πρότασή μας είναι να γίνουμε μικροί και μεγάλοι, παιδιά και γονείς… πειρατές! Καλοί και κακοί πειρατές, μέσα από ένα παραμύθι του αγαπημένου παραμυθά Αντώνη Παπαθεοδούλου, που με έναν μοναδικό και παιχνιδιάρικο τρόπο που απολαμβάνουν μικροί και μεγάλοι μας αφηγείται από το κανάλι του στο youtube.
Όπως θα δείτε στο βίντεο, πατώντας εδώ, ο κ. Παπαθεοδούλου μας δίνει οδηγίες για να κατασκευάσουμε ένα πειρατικό σπαθί με υλικά που έχουμε στο σπίτι. Άλλες προτεινόμενες δραστηριότητες είναι:
-παίζουμε συμβολικό παιχνίδι με τα σπαθιά που φτιάξαμε. Γινόμαστε πειρατές μαζί με τα παιδιά μας και διασκεδάζουμε αναπαράγοντας σκηνές και διαλόγους του παραμυθιού ή και δικούς μας!
-ζωγραφίζουμε ό,τι μας έκανε εντύπωση από το παραμύθι
-μπαίνουμε στη θέση του άλλου: τι θα κάναμε αν ήμασταν οι κακοί πειρατές; Τι θα κάναμε αν ήμασταν οι καλοί πειρατές;
-μιλάμε για τα συναισθήματά μας: Πως νιώθουμε όταν ακούμε τα λόγια των κακών πειρατών; Πως νιώθουμε όταν ακούμε τα λόγια των καλών πειρατών; Πως νιώθουμε στο τέλος του παραμυθιού; Σε αυτό θα μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε φατσούλες στο χαρτί και το παιδί να σχεδιάσει τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά του προσώπου
ΧΑΡΑ |
(όνομα παιδιού)
|
ΛΥΠΗ |
|||
ΦΟΒΟΣ |
ΘΥΜΟΣ |