Μπορεί να μη μοιάζουμε… αλλά ταιριάζουμε

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται στη γενικότερη κατηγορία << Γνωρίζω το σώμα μου, τον εαυτό μου>>, αλλά και τους άλλους γύρω μου.

Όλοι μας έχουμε ομοιότητες σαν άνθρωποι, αλλά έχουμε και πολλές διαφορές εξωτερικά αλλά και εσωτερικά…

Όλα αυτά θα προσπαθήσουμε να τα προσεγγίσουμε μέσα από αυτό το πρόγραμμα, που μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε τόσα πράγματα για το σώμα μας, την ανάπτυξή μας, τα συναισθήματά μας και τις μεταξύ μας σχέσεις.

Μια προσέγγιση πολύ αγαπημένη που πιστεύω ότι θα μας προσφέρει πολύτιμες εμπειρίες.

Πολύτιμος βοηθός τα βιβλία μας….

Ξεκινάμε έχοντας οδηγό την παιδική εγκυκλοπαίδεια << Ανακαλύπτουμε το σώμα μας>>, μέσα από το οποίο θα παίρνουμε πληροφορίες για το σώμα μας εξωτερικά αλλά και τα όργανα του σώματός μας και τις αισθήσεις μας.

Ενδεικτικές δραστηριότητες:

  • Πίνακες διπλής εισόδου για το χρώμα των μαλλιών μου και το χρώμα των ματιών μου
  • Μιλώ για τα αδέρφια μου και τα ζωγραφίζω
  • Ζωγραφίζω εμένα
  • Το αγαπημένο μου χρώμα
  • Το αγαπημένο μου φαγητό
  • Το αγαπημένο μου παιχνίδι
  • Φτιάχνω αστείες φατσούλες
  • Συνθέτω το όνομά μου γράμμα- γράμμα και το γράφω όπως μπορώ
  • Ο καλύτερός μου φίλος

 

Οι παραπάνω ομαδικές δραστηριότητες έγιναν ένα ομαδικό βιβλίο της τάξης, που παρουσιάστηκε και στους γονείς , με τίτλο<<Θέλετε να με γνωρίσετε καλύτερα;>>

Ομαδικό βιβλίο- Εξώφυλλο

Ένα φύλλο εργασίας με στόχο τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με την ανάγνωση είναι το ακόλουθο, όπου αναγράφονται σε καρτέλες τα μέρη του σώματος και τα παιδιά με την αντίστοιχη δική τους καρτέλα, πηγαίνουν κοντά και συγκρίνοντας τις λέξεις, τις διαβάζουν.

Αυτή η ενότητα, μας δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθούμε με το όνομά μας, κάνοντας διάφορες δραστηριότητες με σκοπό να το ξεχωρίσουμε, να το συγκρίνουμε και σταδιακά να μάθουμε να το γράφουμε….

Στοματική Υγιεινή

Με αφορμή μια όμορφη ιστορία με τον Λουκά στο ζωολογικό κήπο, που όταν έπλενε τα δόντια του με τη μαγική τριχονεράιδα του, κάθε δόντι του ήταν ένα ζώο που δεν έπρεπε να ξεχάσει να πλύνει…. ξεκινήσαμε την ενασχόλησή μας με τη στοματική υγιεινή.

Μιλήσαμε όλοι για τις εμπειρίες μας στον οδοντίατρο, για τα χαλασμένα μας δοντάκια και για την ενημέρωση που έχουμε για το πως πρέπει να περιποιούμαστε τα δόντια μας…

Ποιές τροφές μας βοηθούν να έχουμε δόντια γερά;

Ποιες μας τα μαυρίζουν και μας κάνουν τρυπούλες;

Τι χρειάζεται ένα δοντάκι για να είναι χαρούμενο και τι το κάνει λυπημένο;

φτιάξαμε έναν πολύ φιλικό οδοντίατρο που μας δίνει πολύτιμες συμβουλές για τη στοματική μας υγεία….

και διαβάσαμε τα εξαιρετικά βιβλία << Ο Σοκολάκης και η Ζαχαρούλα Τρυποδόντη>> και η << Δόνα Τερηδόνα>>που ξετρελαίνουν τα παιδιά και μέσα από αστείες ιστορίες , εξυπηρετούν στόχους παιδαγωγικούς και γνωστικούς.

 

Αφήστε μια απάντηση