Καθώς πλησίαζε η 28η Οκτωβρίου, είδαμε αρχικά με τα παιδιά 2 χάρτες, έναν χάρτη της Ελλάδας και έναν παγκόσμιο χάρτη. Βρήκαμε στον παγκόσμιο που βρίσκεται η χώρα μας η Ελλάδα αλλά και που η Ιταλία, ενώ στον χάρτη της Ελλάδας βρήκαμε σε ποια περιοχή βρίσκεται το σχολείο μας, που είναι η Αθήνα αλλά και που είναι η Πίνδος. 

Στη συνέχεια, μιλήσαμε στα παιδιά για τον πόλεμο και μάθαμε ποιος ήταν ο Ιωάννης Μεταξάς, ποιος ο Μουσολίνι και ποιος ο Ντούτσε. Είδαμε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τον υπολογιστή, με όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο ελληνικός λαός. Ακούσαμε και τραγουδήσαμε τραγούδια σχετικά με την επέτειο του 1940 και μάθαμε ποια ήταν η Σοφία Βέμπο. Έπειτα, μεγάλη σημασία δόθηκε στο “ΟΧΙ” αλλά και στην ελληνική σημαία. 

Φτιάξαμε το “ΟΧΙ” και με τα δαχτυλάκια μας πατώντας πάνω στο χαρτί, το γράψαμε πάνω στην άμμο αλλά κάναμε και μια ατομική κατασκευή με άσπρο και μπλε γκοφρέ χαρτί στα χρώματα της ελληνικής σημαίας.

 

 

 
 

Έπειτα, μιλήσαμε για το άσπρο και μπλε που έχει η ελληνική σημαία και πως προέκυψαν αυτά τα 2 χρώματα (μπλε από τη θάλασσα και άσπρο από τον αφρό της). Επίσης, μάθαμε πως η σημαία έχει 9 λωρίδες και τι σημαίνει αυτό (οι συλλαβές από τη φράση Ε-ΛΕΥ-ΘΕ-ΡΙ-Α-Ή-ΘΑ-ΝΑ-ΤΟΣ). Φυσικά φτιάξαμε και τη δίκη μας μικρή σημαία.

Διαβάσαμε το βιβλίο “Όταν οι καμπάνες σταμάτησαν τον πόλεμο”, του διάσημου συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας Gianni Rodari που έχει τιμηθεί με το βραβείο Άντερσεν και φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του. 

 

 

Επίσης, διαβάσαμε τα βιβλία:

“Η φάλαινα που τρώει τον πόλεμο” του Ευγένιου Τριβιζά και 

“Ο μικρός στρατιώτης” του Παουλ Φειρεπτ.


Τέλος, φτιάξαμε μια ομαδική εργασία δίνοντας έμφαση στις γυναίκες που πήγαιναν στους Έλληνες στρατιώτες ζεστά ρούχα, τρόφιμα και φάρμακα κατά τη διάρκεια του πολέμου.