Βιβλιοδράσεις για μια αντιρατσιστική εκπαίδευση

vivliodraseis_banner

Στόχος των δραστηριοτήτων είναι, μέσα από την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, τα παιδιά εκτός από την απόλαυση της ανάγνωσης:
• να προσεγγίσουν τον ήρωα και τις καταστάσεις που ζει,
• να κατανοήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε φορά,
• να ταυτιστούν μαζί του και να αναπτύξουν την ενσυναίσθηση,
• να επινοήσουν τρόπους λύσης και αντίδρασης,
• να αποκτήσουν επιχειρήματα, τα οποία να μπορούν να αναπτύξουν,
• να οδηγηθούν στη λύση μαζί με τον ήρωα.

ΠΗΓΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

Στο νηπιαγωγείο μας οι παραπάνω δράσεις υλοποιήθηκαν με την ανάγνωση δυο τίτλων από τη σειρά του Τριγωνοψαρούλη:

09058 03570

Πριν από την ανάγνωση:

Κυνήγι θησαυρού: Έκρυψα σε διάφορα σημεία της αίθουσας τα δυο βιβλία, καθώς και αντίγραφα από τα εξώφυλλα. Αφού τα βρήκαν, αντιστοιχίζουν εξώφυλλο με βιβλίο και επιλέγουμε με ποιο βιβλίο θα αρχίσουμε την ανάγνωση, επικρατέστερος τίτλος: “Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ… αχινό!”.

Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης:

Στείλε e-mail στον ήρωα: Καθώς διαβάζουμε τα βιβλία, σταματώ σε συγκεκριμένα σημεία την ανάγνωση και ζητάω να μου πουν (λειτουργώ ως γραφέας) συμβουλές στον ήρωα για το τι θα ήταν καλό να κάνει. Για τον πρώτο τίτλο, σταματώ στο σημείο: «Στον μεγάλο τελικό ψαροσφαίρου ας μονομαχήσουν οι ομάδες μας, εσύ κι εγώ…». Οι απαντήσεις των νηπίων είναι οι εξής:

-Να προπονήσεις τους παίκτες σου!

-Να τραγουδήσετε ένα τραγούδι!

-Να φύγεις, αχινέ!

-Να παλέψεις!

-Να βάλεις γκολ!

Για τον δεύτερο τίτλο, σταματώ στο σημείο: «Η καρδούλα του χτυπάει σαν ταμπούρλο…». Οι απαντήσεις των νηπίων είναι οι εξής:

-Να μην εμπιστεύεσαι τον Μεγάλο Καρχαρία!

-Τριγωνοψαρούλη, μπορεί να σε φάει ο καρχαρίας, απομακρύνσου πάρα πολύ μακρυά!

-Να φύγεις, Τριγωνοψαρούλη!

-Να τους σκοτώσεις (τους καρχαρίες) με τη βοήθεια των φίλων σου!

Μουσείο αντικειμένων: Καθώς διαβάζουμε τις περιπέτειες του Τριγωνοψαρούλη, κατασκευάζουμε αντικείμενα που ήταν σημαντικά για την εξέλιξη της ιστορίας. Έτσι, κατασκευάζουμε το “ΣΤΑΔΙΟ ΤΩΝ ΙΣΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ”. Χρησιμοποιούμε μαύρη και κίτρινη πλαστελίνη, οδοντογλυφίδες, πράσινο χαρτόνι και άσπρη κηρομπογιά για τις γραμμές…

2015-03-04 09.53.31

Και την ψαροπανοπλία… (μεγάλη γραβάτα με σκληρά αντικείμενα του βυθού, στην οποία τυλίχθηκε ο Τριγωνοψαρούλης και ο Μέγας Καρχαρίας στην προσπάθεια του να φάει τον μικρό ήρωα, κατέληξε Φαφούτης!)

2015-03-05 12.31.39

Μετά την ανάγνωση: 

Βρες το σύνθημα: Το σύνθημα βγήκε αυτούσιο από το τραγούδι του Τριγωνοψαρούλη:

https://trigonopsaroulis.wordpress.com/2015/01/02/%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B9-%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%BF%CF%88%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B7-%CE%BC%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5/

Χρησιμοποίησα παλιές άχρηστες κονκάρδες που βρήκα στο νηπιαγωγείο και μ’ ένα αυτοκόλλητο τις μεταμόρφωσα σε κονκάρδες με το σύνθημα του Τριγωνοψαρούλη: “Στην ισότητα πιστεύω, για (ψαρο)δικαιώματα παλεύω.” …

2015-03-05 08.57.56