Σάββατο του Λαζάρου: Συνταγή για Λαζαράκια

“Μένουμε σπίτι” και περνάμε ευχάριστα και δημιουργικά!!! Σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε το Σάββατο της Ανάστασης  του Λαζάρου. Μια καλή ευκαιρία για να μην ξεχάσουμε τις παραδόσεις μας είναι:

  1. Να ακούσουμε τα βυζαντινά κάλαντα του Λαζάρου, να τα μάθουμε και γιατί όχι, να τα πούμε στους παππούδες και τις γιαγιάδες μας τηλεφωνικά: https://www.youtube.com/watch?v=qAoPYZURIB0
  2. Να διαβάσουμε ή να δούμε σε video το θαύμα της Ανάστασης του Λαζάρου: https://www.youtube.com/watch?v=9Y0fT1dHMYg
  3. Να φτιάξουμε κουλουράκια λαζαράκια

Συνταγή κουλουράκια λαζαράκια

 

ΥΛΙΚΑ

2 ποτήρια ελαιόλαδο

2 ποτήρια ζάχαρη

1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιών

χυμό 2 λεμονιών

2 κ.γ.κανέλα

1 κ.γ.γαρίφαλο

2 κ.γ.σόδα

2 μπέϊκιν πάουντερ

8 ποτήρια αλεύρι

1 σακουλάκι ολόκληρα γαρίφαλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μικρή λεκάνη βάζουμε τα 2 ποτήρια ελαιόλαδο, τα 2 ποτήρια ζάχαρης, τα 2 μπέϊκιν πάουντερ, τα 2 κουταλάκια κανέλας, το 1 κουταλάκι γαρίφαλο και ανακατεύουμε. Στο ποτήρι του χυμού πορτοκαλιών «σβήνουμε» τα 2 κουταλάκια σόδας προσέχοντας  να κρατάμε το ποτήρι πάνω απ΄τη λεκάνη, γιατί καθώς  ανακατεύουμε τη σόδα με το χυμό το μείγμα ξεχειλίζει. Κατόπιν προσθέτουμε το χυμό των 2 λεμονιών για να «κόψει» η έντονη γεύση του ελαιόλαδου, προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε.                                                                                          Στη συνέχεια, σε μια λαμαρίνα τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί και αρχίζουμε να πλάθουμε τα κουλουράκια. Παίρνουμε από τη ζύμη ποσότητα όσο το μέγεθος ενός αβγού, ξεχωρίζουμε μία μικρή μπαλίτσα που θα είναι το κεφάλι από το λαζαράκι και την υπόλοιπη ποσότητα ζύμης της δίνουμε ένα οβάλ σχήμα. Έπειτα, εφάπτουμε το κεφαλάκι πάνω στο οβάλ σώμα, συνεχίζουμε με τα σταυρωτά χεράκια και τέλος, προσθέτουμε τα γαρίφαλα ως μάτια στο κεφαλάκι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά  περίπου.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!