Χειμώνας – Β΄ μέρος

Τα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα και ειδικά το χιόνι, που είναι προσφιλές θέμα συζήτησης στην παρεούλα αλλά δεν έχει κάνει ακόμα την εμφάνισή του, οδήγησαν στην ενασχόληση με τον κύκλο του νερού.

Η “Στιγμούλα” παρουσιάζει το θέμα ευχάριστα και με ενδιαφέρουσες πληροφορίες στον εξής σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=VSeEwnZWrmg.

Ακολουθήσαμε τη διαδρομή του νερού:

κ ν 1 κ ν 2 κ ν 3

Φτιάξαμε μακέτα:

μακετα1 μακετα2 μακετα3 μακέτα τελικό

Πειραματιστήκαμε για να απεγκλωβίσουμε τα ζωάκια από τον πάγο:

πείραμα φύλλο

πείραμα1 2

πείραμα 2

ζεστό νερό

θραύση1

θραύση2

λιακάδα2

Παρατηρήσαμε το φαινόμενο της εξάτμισης:

εξατμιση

Φτιάξαμε ένα αυτοσχέδιο μαθηματικό παιχνίδι:

παιχν μαθ 1 παιχν μαθ 2 παιχν μαθ 3 παιχν μαθ 4

Προγραμματίσαμε τη beebot:

beebot1 beebot2

Και παραφράσαμε τον ποιητή: “Το χιόνι αν δεν το βρεις, το φτιάχνεις!”

χιον 1

χιον 2

χιον 3

χιον 4

χιον 5

Τέλος, σας προτείνουμε δύο ψηφιακές δραστηριότητες για τον κύκλο του νερού:

Κύκλος του νερού – εικόνες (e-me.edu.gr)

 

Χειμώνας – Α΄ μέρος

Αν και ο φετινός Ιανουάριος δεν θυμίζει χειμώνα, εμείς αποφασίσαμε να μιλήσουμε για την εποχή του χιονοπόλεμου, των χριστουγεννιάτικων δώρων και της ζεστής σοκολάτας, που τόσο αγαπάμε!

Αρχικά, συζητήσαμε στην παρεούλα για τα χαρακτηριστικά του χειμώνα και φτιάξαμε τον εννοιολογικό του χάρτη.

εννοιολογικός χάρτης χ

Έπειτα δημιουργήσαμε το “χαλί του χειμώνα” αναλαμβάνοντας ένα πλαίσιο το κάθε παιδί. Πρόκειται για τα θέματα που θα μας απασχολήσουν τις επόμενες μέρες.

χαλί χειμώνα

Διαβάσαμε το βιβλίο “Ο βάτραχος τον χειμώνα” του Max Velthuijs και βοηθήσαμε τον βάτραχο να ζεσταθεί με τα κατάλληλα ρούχα και μέσα θέρμανσης (αναζήτηση στο διαδίκτυο και επικόλληση σε διαφάνεια του Power Point – ιδέα από το ιστολόγιο “Περί…Νηπιαγωγών”).

batraxos

θερμανση

ρουχα

Παίξαμε μαθηματικά και γλωσσικά παιχνίδια με τον βάτραχο και την παρέα του.

βατρ χ 1 βατρ χ 2 βατρ χ 3 βατρ χ 4 βατρ χ 5 βατχ1 βατχ2

Μάθαμε το τραγούδι του χειμώνα και φωνάξαμε δυνατά τα πέντε φωνήεντα με τη συνοδεία του αρμονίου.

αρμ 1

αρμ2

Ζωγραφίσαμε από μία εικόνα για κάθε στροφή σε φύλλο εργασίας της Αριάδνης Ευαγγελοπούλου. Το τραγούδι μπορείτε να το βρείτε εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=NPNrytQzyzI

εικόνα Viber 2024 02 15 22 31 35 070

εικόνα Viber 2024 02 15 22 30 21 666

εικόνα Viber 2024 02 15 22 32 57 849

εικόνα Viber 2024 02 15 22 28 21 619

εικόνα Viber 2024 02 15 22 29 20 813

Δανειστική βιβλιοθήκη

Μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων ξεκίνησε η λειτουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης του νηπιαγωγείου μας!

Ο δανεισμός των βιβλίων βοηθά τα παιδιά να:

  •  διαβάσουν πολλά και διαφορετικά βιβλία
  •  αναπτύξουν θετική αναγνωστική συμπεριφορά
  •  περάσουν ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά τους
  •  καλλιεργήσουν την υπευθυνότητά τους

Πολύτιμοι βοηθοί και συνεργάτες σε αυτή τη δράση είναι οι γονείς, οι οποίοι συμβάλλουν στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας των παιδιών τους αφιερώνοντας χρόνο για την ανάγνωση των βιβλίων, τον σχολιασμό τους και την υλοποίηση δραστηριοτήτων.

Η διαδικασία του δανεισμού έχει ως εξής:

  • Κάθε Παρασκευή οι μαθητές/-τριες επιλέγουν ένα βιβλίο από τα προσφερόμενα, τοποθετώντας το γλωσσοπίεστρο με το όνομά τους στην κατασκευή που φτιάξαμε για τη δανειστική βιβλιοθήκη                                                                                 δβ
  • Κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου ο γονιός (ή οποιοσδήποτε ενήλικας από το περιβάλλον του παιδιού) αναλαμβάνει να διαβάσει το παραμύθι στο παιδί φροντίζοντας:
  • να βρίσκεται σε ήρεμο χώρο του σπιτιού
  • να ξεκινά πάντα αναφέροντας τον τίτλο, τον συγγραφέα, τον εικονογράφο και τις εκδόσεις
  • να διαβάζει πάντοτε δείχνοντας τη φορά της ανάγνωσης, δηλαδή από αριστερά προς τα δεξιά
  • να συζητά με το παιδί κατά την ανάγνωση του βιβλίου (π.χ. ζητώντας του να προβλέψει τι θα συμβεί αργότερα, να σχολιάσει τις συμπεριφορές των ηρώων, να συσχετίσει τα γεγονότα με δικές του εμπειρίες κ.α. – Προσοχή! Ο σχολιασμός του βιβλίου να μην γίνεται με πίεση αλλά να βασίζεται στο ενδιαφέρον του παιδιού)
  • Μετά την ανάγνωση το παιδί καλείται να συμπληρώσει ένα φύλλο εργασίας γράφοντας το όνομά του και τον τίτλο του βιβλίου. Επίσης, σημειώνει πόσο του άρεσε το βιβλίο χρωματίζοντας ή κυκλώνοντας το αντίστοιχο προσωπάκι. Τέλος, ζωγραφίζει ό,τι του έκανε εντύπωση. Παρακαλούνται οι γονείς να αφήνουν τα παιδιά να ζωγραφίζουν και να γράφουν μόνα τους, όπως μπορούν!
  • Εάν υπάρχει χρόνος και διάθεση, μπορείτε να ασχοληθείτε και με περισσότερες δραστηριότητες με έμπνευση από το βιβλίο! Κατασκευάστε τους ήρωες με πλαστελίνη ή με άλλα υλικά που έχετε στο σπίτι, φτιάξτε σκηνικά με τα τουβλάκια και τα παιχνίδια σας, παίξτε κουκλοθέατρο κ.α. Εάν θέλετε, στείλτε φωτογραφίες από τις δραστηριότητες στο e-mail του σχολείου για να τις μοιραστείτε με την τάξη μας!
  • Τη Δευτέρα, επιστρέφεται στο σχολείο η τσάντα της δανειστικής βιβλιοθήκης με το βιβλίο και το φύλλο εργασίας. Παρακαλούμε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις, ώστε να λειτουργεί ομαλά η διαδικασία του δανεισμού.

Η τσάντα της δανειστικής βιβλιοθήκης συνοδεύεται πάντα από το έντυπο με τους κανόνες δανεισμού, τους όποιους συμφώνησαν ότι θα τηρούν όλα τα παιδιά.

κανόνες δβ

Ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία σας! Ευχόμαστε να έχετε υπέροχες αναγνωστικές εμπειρίες!

 

 

Ευχαριστίες

Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/-τριες του Νηπιαγωγείου Χαρακίου εκφράζουμε τις εγκάρδιες ευχαριστίες μας στην ομάδα “Γυναίκες Χαρακίου” για τη γενναιόδωρη δωρεά βιβλίων στο σχολείο μας! Η δωρεά αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί συμβάλλει στον εμπλουτισμό της σχολικής βιβλιοθήκης, ενισχύοντας την αγάπη των παιδιών για το διάβασμα και τη μάθηση. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τα νέα βιβλία και ανυπομονούν να τα διαβάσουμε όλα στο σχολείο αλλά και να τα δανειστούν στο πλαίσιο της λειτουργίας της Δανειστικής Βιβλιοθήκης!

2525

Ευχαριστούμε, επίσης, θερμά τις Γυναίκες Χαρακίου για την αγορά των επιτραπέζιων παιχνιδιών και των παραμυθιών που μοιράστηκαν στους μαθητές στη χριστουγεννιάτικη γιορτή μας!

Image 20240109 0002

Καλή Χρονιά!

JEMA LUIS 383 02

Καλή Χρονιά με υγεία, τύχη και αγάπη!

 

<a href=”https://www.freepik.com/free-vector/2024-balloons-party-isolated-illustration-design_88418018.htm#query=2024%20cartoon%20year&position=6&from_view=search&track=ais&uuid=129671f3-6131-4d82-855f-894b3d608cd0″>Image by jemastock</a> on Freepik

Ανασκόπηση Δεκεμβρίου (Τα Χριστούγεννα στο νηπιαγωγείο μας!)

Ο Δεκέμβριος έφτασε και το σχολείο μας απέκτησε χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα! Ευχαριστούμε πολύ τις μαμάδες και τα αδελφάκια των μαθητών μας, που συμμετείχαν στο χριστουγεννιάτικο εργαστήρι μας, κατά το οποίο όλοι μαζί φτιάξαμε στολίδια και διακοσμήσαμε την τάξη.

εργαστήρι1

εργαστήρι2

εργαστήρι3

εργαστήρι4

εργαστήρι5

παρ1

παρ2

έλατο

ψυγείο

Τις μέρες που ακολούθησαν μιλήσαμε για τη γιορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και αναζητήσαμε πληροφορίες για τα έθιμα των ημερών. Το κάθε παιδί επέλεξε ένα έθιμο, έγραψε την ονομασία του και διάλεξε μια σχετική με αυτό εικόνα από το διαδίκτυο. Έτσι δημιουργήθηκε μια ομαδική εργασία που αναρτήθηκε στην τάξη και χρησιμοποιήθηκε ως πίνακας αναφοράς.

έθιμα

Φτιάξαμε κάρτες με ευχές, διάφορα στολίδια, ημερολόγια – καράβια και τσάντες με χιονάνθρωπους (δομημένους και αποδομημένους)!

κάρτες

έλατα

ελάφια

ημερ 1

ημερ 2

τσάντες 1  τσαντες 3

Επικοινωνήσαμε με την Α΄τάξη του Δημοτικού Σχολείου Μεταξοχωρίου μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης, παίξαμε παιχνίδια και ανταλλάξαμε ευχές με τους μαθητές και τη δασκάλα τους, κυρία Βασιλική! Τους ευχαριστούμε όλους πολύ! Επίσης, ανταλλάξαμε στολίδια και κάρτες.

κάρτα δημ κάρτα δημ2 στολίδια δημ

Γράψαμε γράμμα στον Άγιο Βασίλη, το οποίο ανέλαβαν να στείλουν οι βοηθοί της τάξης μας. Περιμένουμε με ανυπομονησία την απάντησή του μέσω της δράσης ΕΛ.ΤΑ. Hohoho.

ελτα χοχοχο

Την τελευταία σχολική μέρα του 2023, πραγματοποιήθηκε χριστουγεννιάτικη γιορτή με μουσικοκινητικό και θεατρικό δρώμενο. Η παρουσία του Άγιου Βασίλη ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για τα παιδιά! Ευχαριστούμε τον κάτοικο του χωριού για τη μεταμφίεση και την ομάδα “Γυναίκες Χαρακίου” για τα δώρα που μοιράστηκαν στους μαθητές! Μετά τη λήξη της εκδήλωσης, τα παιδιά παρακολούθησαν χριστουγεννιάτικη ταινία.

ποντικάκι αστεράκι

Κλείνοντας, σας προσκαλούμε να περιηγηθείτε στην ψηφιακή πινακοθήκη art steps για να θαυμάσετε τους ταράνδους που ζωγράφισαν οι μαθητές με λαδοπαστέλ και νερομπογιές. Κάντε κλικ στον εξής σύνδεσμο:

 

 

Ανασκόπηση Νοεμβρίου

Τον Νοέμβριο ασχοληθήκαμε με δύο σημαντικές θεματικές ενότητες, που προσφέρονται για βιωματική μάθηση και διερευνήσεις.

Αρχικά, στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου, προσεγγίσαμε τις έννοιες της δημοκρατίας και της δικτατορίας. Είδαμε φωτογραφικό υλικό από την περίοδο της Στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα (1967 – 1974) και εκπαιδευτικά βίντεο κατάλληλα για παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Διαβάσαμε το βιβλίο της Κωνσταντίνας Αρμενιάκου “Η κυρά Δημοκρατία” και καταγράψαμε τα χαρακτηριστικά των δύο πολιτευμάτων.

η κυρά Δημοκρατία 1

Το μόνο κοινό στοιχείο που εντοπίσαμε είναι το αρχικό γράμμα τους, το Δ. Ζωγραφίσαμε πράγματα που αρχίζουν από Δ σε φύλλα εργασίας.

δέλτα1 2

δέλτα2 1

Στη συνέχεια, γνωρίσαμε τους ήρωες της Ντενεκεδούπολης από το ομώνυμο βιβλίο της Ευγενίας Φακίνου.

ντενεκεδούπολη 2 1

Με αυτοσχέδιες χάρτινες φιγούρες παρουσιάσαμε την ιστορία στο κουκλοθέατρό μας και πήραμε συνέντευξη από τα πρόσωπα του έργου.

ήρωες Ντ               Λαδένιος 1

Καταδικάσαμε την αυταρχική συμπεριφορά του Λαδένιου και ζωγραφίσαμε κάποιες από τις παράλογες διαταγές του.

διαταγή1 1              διαταγή2 1 διαταγή3 1            διαταγή4 1                      λαδένιος ζωγραφιά 1

Αποφασίσαμε να κάνουμε εκλογές για να επιλέξουμε δημοκρατικά τον/την επόμενο/-η εκπρόσωπο των πολιτών της Ντενεκεδούπολης. Οι υποψήφιοι είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις θέσεις τους σε προεκλογικό αγώνα. Ετοιμάσαμε ψηφοδέλτια, εκλογικούς καταλόγους, κάλπη και παραβάν και ορίσαμε εφορευτική επιτροπή. Η διαδικασία κύλησε ομαλά και η Μηλίτσα έλαβε τις περισσότερες ψήφους. Δεσμεύτηκε να υλοποιήσει την υπόσχεσή της για περισσότερες παιδικές χαρές στην Ντενεκεδούπολη!

Η γιορτή μας για την επέτειο του Πολυτεχνείου βασίστηκε στην Ντενεκεδούπολη. Με ντενεκεδάκια φτιαγμένα από τα χέρια των παιδιών, παίξαμε μια παράσταση, στην οποία ο Αλατένιος παίρνει την εξουσία δια της βίας. Μέσα από μια σειρά γεγονότων καταλήγει στη φυλακή, όπου μετανοεί για τις πράξεις του.

ντενεκεδούπολη 1

Το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου αφιερώθηκε στην ελιά και το λάδι. Έχοντας παρατηρήσει έντονη κινητικότητα στους ελαιώνες της περιοχής, συζητήσαμε για τη διαδικασία του ραβδίσματος και της παραγωγής ελαιολάδου.

Επισκεφθήκαμε ελαιοτριβείο του χωριού μας για να δούμε από κοντά πώς η ελιά γίνεται λάδι.

ελαιουργείο1

ελαιουργείο2          ελαιουργείο3

Ευχαριστούμε για τη ζεστή υποδοχή, τη φιλοξενία και την ξενάγηση! Ετοιμάσαμε ως δώρο μια ζωγραφιά με σκηνή ραβδίσματος για να στολίσει τον χώρο του ελαιοτριβείου.

ελιά

Τις επόμενες ημέρες, συγκεντρώσαμε στο σχολείο και περιεργαστήκαμε διάφορα προϊόντα ελιάς (ελιές, λάδι, πάστα ελιάς, σαπούνι).

Κάναμε το πείραμα ανάμειξης λαδιού με νερό. Οι υποθέσεις των περισσότερων παιδιών για τη δημιουργία “λαδόνερου” δεν επαληθεύτηκαν. Καταγράψαμε τα αποτελέσματα σε φύλλο παρατήρησης (της συναδέλφου Τάνιας Μάνεση).

λάδι νερό     πείραμα1 1       πείραμα2

Μάθαμε τον μύθο της ονοματοδοσίας της πόλης της Αθήνας μέσα από ένα χιουμοριστικό βίντεο ( https://youtu.be/O7U61C8gvjg?si=IXfif0y3j2drjgJJ ) και προχωρήσαμε σε δραματοποίηση του μύθου στην τάξη.

Τέλος, φτιάξαμε από μια ατομική κατασκευή για να μας θυμίζει την ελιά την τιμημένη, δανειζόμενοι τους στίχους του Κ. Παλαμά.

ραβδιστές