Ανασκόπηση Οκτωβρίου

Ο Οκτώβριος ήρθε με μια σημαντική Παγκόσμια Ημέρα στις αποσκευές του: την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων (4/10). Τιμήσαμε αυτή την ημέρα με ιδιαίτερη ευαισθησία και αγάπη, καθώς στις παιδικές καρδιές χωράνε όλα τα ζωάκια του πλανήτη, από τα κατοικίδιά μας μέχρι τα άγρια ζώα της ζούγκλας. Αφού συζητήσαμε για τα ζώα που έχουμε στο σπίτι μας ή που θα θέλαμε να είχαμε, προβληματιστήκαμε για τις ανάγκες τους. Διακρίναμε τα κατοικίδια από τα ζώα που ζουν ελεύθερα στη φύση και προτείναμε τρόπους ώστε να είναι ευτυχισμένα.

Αξιοποιήσαμε τη ρουτίνα σκέψης “Βλέπω – Σκέφτομαι – Αναρωτιέμαι” για να στοχαστούμε σχετικά με την ποιότητα ζωής κάποιων ζώων που απεικονίζονται σε φωτογραφίες που αντλήθηκαν από το διαδίκτυο.

ρουτίνα σκέψης ζώα

Συμπεράναμε ότι οι άνθρωποι συχνά αδιαφορούν για τα ζώα και για το περιβάλλον στο οποίο ζουν.

Αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια ομαδική αφίσα και να την αναρτήσουμε στο σχολείο για να ευαισθητοποιήσουμε τους κατοίκους του χωριού μας για την προστασία των ζώων.

κολάζ ζώα 1

Η ενασχόληση με το θέμα περιλάμβανε, επίσης, παιχνίδια παντομίμας, δραστηριότητες από τον χώρο των θετικών επιστημών και τη διασκευή του γνωστού παιδικού τραγουδιού ” Το κοκοράκι” (παραλλάσσοντας/εμπλουτίζοντας τους στίχους με ζώα της επιλογής μας).

Η μετάβασή μας στην επόμενη θεματική ενότητα έγινε με τη βοήθεια ενός σκίουρου – πρωταγωνιστή του παιδικού βιβλίου “Ο κλέφτης των φύλλων” της Alice Hemming.

1861d37f8e9ff6727c0f25df

Απολαύσαμε την ανάγνωση του βιβλίου και απομνημονεύσαμε κάποιες ατάκες που μας έκαναν να γελάσουμε. Η υπόθεση προσφέρεται για δραματοποίηση, στην οποία φυσικά προχωρήσαμε και επαναλάβαμε δύο φορές ώστε να υποδυθούμε διάφορους ρόλους!

Μέσα από σχετικά παραμύθια και εκπαιδευτικό υλικό, μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε για τις αλλαγές που συμβαίνουν στη φύση το φθινόπωρο και για τις ανθρώπινες δραστηριότητες αυτή την εποχή.

Αξιοποιήσαμε τη ρουτίνα σκέψης “Χρώμα – Σύμβολο – Εικόνα” ενεργοποιώντας την αφαιρετική μας σκέψη.

ρουτίνα φθινόπωρο

Είχε πλέον περάσει ένας ολόκληρος μήνας στο νηπιαγωγείο και έφτασε η ώρα για μια πιο σχολαστική διερεύνηση των συναισθημάτων μας. Ο στόχος μας για τις επόμενες μέρες θα ήταν να μάθουμε να αναγνωρίζουμε και να ονομάζουμε τέσσερα βασικά συναισθήματα (χαρά, λύπη, φόβο, θυμό), να τα συσχετίζουμε με βιώματά μας και να ανακαλύψουμε τρόπους διαχείρισης των αρνητικών μας συναισθημάτων.

Αρχικά, γίναμε ντετέκτιβ των συναισθημάτων. Με βάση ποια στοιχεία και με τη βοήθεια ποιων αισθήσεων αντιλαμβανόμαστε πώς νιώθει κάποιος; Μέσα από παιχνίδια παντομίμας αναγνωρίσαμε με επιτυχία τα συναισθήματα, βασιζόμενοι σε εκφράσεις του προσώπου, ήχους και στάση σώματος.

Χρησιμοποιήσαμε τον πίνακα του J. Miro “Το χαμόγελο των φλεγόμενων φτερών“ ως καμβά για να αποδώσουμε εμείς διαφορετικό συναίσθημα κάθε φορά στη μορφή που απεικονίζεται.

miro

Εντοπίσαμε τη χαρά, τη λύπη, τον φόβο και τον θυμό σε χαρακτήρες των βιβλίων της βιβλιοθήκης μας και διαβάσαμε σχετικά βιβλία.

4 συναισθήματα

Εκφραστήκαμε καλλιτεχνικά ζωγραφίζοντας ομαδικά τη χαρά, τη λύπη, τον φόβο και τον θυμό και συνοδεύσαμε το κάθε έργο με τις καταγραφές από την ιδεοθύελλα για τα συναισθήματα.

χαρά

λύπηφόβος

 

 

θυμός

Τις τελευταίες ημέρες του μήνα τις αφιερώσαμε στον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940. Είδαμε φωτογραφικό υλικό της εποχής και εκπαιδευτικά βίντεο κατάλληλα για την προσχολική ηλικία και έτσι αποκτήσαμε μια γενική εικόνα των γεγονότων. Εστιάσαμε στο δίπολο ειρήνη – πόλεμος και στα συναισθήματα των ανθρώπων σε κάθε κατάσταση.

Αξιοποιήσαμε δύο από τα έργα μας για να φτιάξουμε το βαρόμετρο της χαράς και της λύπης και σε αυτό τοποθετήσαμε σε σειρά τις φωτογραφίες του Ελληνοϊταλικού πολέμου και της Κατοχής.

βαρόμετρο 28η

Μάθαμε τις φωνούλες και τα γράμματα της λέξης ΟΧΙ, δώσαμε στα γράμματα ανθρώπινη μορφή και σχηματίσαμε τη λέξη με διάφορους τρόπους.

όχι 1 όχι 2

Κλείνοντας, στολίσαμε την τάξη μας με τα περιστέρια της ειρήνης και πραγματοποιήσαμε γιορτή με τραγούδια και κουκλοθέατρο (Το κανόνι της ειρήνης).

έργα 28η

 

 

Ανασκόπηση Σεπτεμβρίου 2023

Τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023, το σχολείο μας υποδέχτηκε τη νέα γενιά μαθητών και μαθητριών! Οι πρώτες μέρες κύλησαν με δραστηριότητες γνωριμίας και προσαρμογής στο καινούργιο σχολικό περιβάλλον. Ο Τσέστερ, το ρακούν από το παιδικό βιβλίο της Audrey Penn “Το φιλάκι στο χέρι”, μας βοήθησε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας για αυτό το νέο ξεκίνημα και μας έδειξε έναν τρόπο για να νιώθουμε την αγάπη της οικογένειάς μας, όπου κι αν βρισκόμαστε!

Screenshot 2            εικόνα Viber 2024 01 21 22 45 22 231

 

Μέσα από ένα πλήθος δραστηριοτήτων συστηθήκαμε στην ομάδα και αναγνωρίσαμε ότι όλοι είμαστε μοναδικοί και διαφορετικοί αλλά ταυτόχρονα έχουμε πολλά κοινά χαρακτηριστικά και ενδιαφέροντα.

Μάθαμε να διακρίνουμε το όνομά μας και φτιάξαμε το πρώτο μας κολάζ, με το αρχικό γράμμα του ονόματός μας.

εικόνα Viber 2024 01 21 22 45 19 313

 

Παίξαμε ψηφιακά παιχνίδια για την παρουσίαση του εαυτού μας και στη συνέχεια αποτυπώσαμε τα δεδομένα σε σχετικό φύλλο εργασίας.

εικόνα Viber 2024 01 21 22 45 19 306

 

Παρατηρώντας το πρόσωπό μας στον καθρέφτη, ζωγραφίσαμε το πορτρέτο μας.

εικόνα Viber 2024 01 21 22 45 19 329

Συζητήσαμε για το πώς θα συμπεριφερόμαστε στο νηπιαγωγείο μας ώστε να είμαστε όλοι ασφαλείς και χαρούμενοι και συμφωνήσαμε να τηρούμε ορισμένους κανόνες.

Η πιο σημαντική υπόσχεση που δώσαμε είναι η εξής: Θα είμαστε μια αγαπημένη ομάδα και θα βοηθάμε ο ένας τον άλλο!

 

εικόνα Viber 2024 01 21 22 26 54 184

 

Καθώς περνούσαν οι μέρες, ανακαλύψαμε ότι αγαπάμε πολύ τη ζωγραφική! Στα έργα μας αποτυπώνουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει και όσα πλάθει η φαντασία μας. Έτσι, προς το τέλος του μήνα, ασχοληθήκαμε με διάφορες καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Μιλήσαμε για τα χρώματα και τα σχήματα, τα εντοπίσαμε γύρω μας και πειραματιστήκαμε με νέα υλικά.

εικόνα Viber 2024 01 21 22 45 20 286

εικόνα Viber 2024 01 21 22 31 31 621