Αφιέρωμα στην παγκόσμια ημέρα του παιδικού βιβλίου

2 Απριλίου-Παγκόσμια Ημέρα παιδικού βιβλίου

 

Η δεύτερη μέρα του Απριλίου είναι αφιερωμένη στο παιδικό βιβλίο. Η γιορτή καθιερώθηκε πριν ογδόντα χρόνια περίπου από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα και συμπίπτει με τη γέννηση του πολύ γνωστού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Σκοπός της μέρας είναι να αναλογιστούμε όλοι, μικροί και μεγάλοι, την αξία του παιδικού βιβλίου. Το βιβλίο αποτελεί μια από τις πιο δημιουργικές ενασχολήσεις για το παιδί καθώς εξάπτει τη φαντασία, καλλιεργεί την κριτική σκέψη , εμφυσά ηθικές αρχές και αξίες. Ακόμα εμπλουτίζει το λεξιλόγιο και κατ’ επέκταση τη δυνατότητα έκφρασης συναισθημάτων και σκέψεων. Με αυτόν τον τρόπο θέτει τις βάσεις για σκεπτόμενους  ενήλικες με διευρυμένους πνευματικούς ορίζοντες.

Δυστυχώς στο σύγχρονο κόσμο οικονομικές ανισότητες ,πολεμικές συγκρούσεις και φυσικές καταστροφές στερούν από πολλά παιδιά την πρόσβαση στο βιβλίο. Όσο περνάει από το χέρι μας λοιπόν, ως γονείς και εκπαιδευτικοί, ας ανοίξουμε στα παιδιά μας το παράθυρο σ’ αυτόν τον φωτεινό κόσμο, τον κόσμο του βιβλίου , όποια μορφή κι αν έχει.

*Στην εικόνα βλέπετε την αφίσα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα με αφορμή την ημέρα.

Λίγα λόγια για τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ήταν  συγγραφέας, ποιητής και μυθιστοριογράφος που γεννήθηκε στη Δανία 2 Απριλίου του 1805 . Από μικρός είχε κλίση στα γράμματα και ταλέντο στο θέατρο, το τραγούδι και τη συγγραφή. Τα παιδικά του χρόνια χαρακτήρισε η μεγάλη φτώχεια που όμως δεν κατάφερε να τον εμποδίσει από το να σπουδάσει και να ασχοληθεί τελικά με τη συγγραφή που τόσο αγαπούσε. Ταξίδεψε σε πολλά μέρη του κόσμου- και στην Ελλάδα-και εξέδωσε πολλά βιβλία αποκτώντας σταδιακά παγκόσμια αναγνώριση. Μερικά από τα πιο γνωστά παραμύθια του είναι μεταξύ άλλων:

  • Το κοριτσάκι με τα σπίρτα ,
  • Το Ασχημόπαπο,
  • Το μολυβένιο στρατιωτάκι,
  • Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα και
  • Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι

 

 Εδώ ,θα βρείτε παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Εμείς σας προτείνουμε ένα από αυτά , «Το ασχημόπαπο»

** Παιδιά, εσείς έχετε  βιβλία στο σπίτι; Ποιο είναι το αγαπημένο σας; Στείλτε μας μια φωτογραφία του και πείτε μας γιατί σας αρέσει!