eTwinning “THE BOX OF POETRY”

“THE BOX OF POETRY”

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2017-2018

 

ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2017-ΙΟΥΝΙΟΣ 2018

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: ΤΣΙΡΓΙΩΤΗ ΕΛΕΝΗ

ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: ΒΑΣΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ ΤΜΗΜΑ 2

Το έργο “THE BOX OF POETRY”, είναι ένα συνεργατικό έργο που σκοπό έχει μέσα από ποικιλία δραστηριοτήτων να προσεγγίσουν τα παιδιά την ποίηση, η οποία ανήκει στην πολιτιστική κληρονομιά κάθε χώρας. Η πολιτιστική κληρονομιά έχει οικουμενική αξία και ατομικά αλλά  και στις κοινωνίες ευρύτερα. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να διατηρηθεί και να κληροδοτηθεί στις μελλοντικές γενιές. Παρόλο που η πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να θεωρηθεί ότι ανήκει στο παρελθόν ή ότι είναι κάτι το στατικό, στην πραγματικότητα εξελίσσεται μέσα από την ουσιαστική συμμετοχή μας σε αυτή. Επιπλέον, μπορεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης. Η Λογοτεχνία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς…
Το ποίημα και ειδικότερα ο έντεχνος λόγος με την αμεσότητα, τη σαφήνεια, τη μουσικότητα, τη συντομία και την πλούσια γλώσσα του, έρχεται να μιλήσει στον κόσμο του παιδιού με φαντασία, λυρισμό, απλότητα και χιούμορ. Τα παιδιά, μας αποδεικνύουν καθημερινά ότι έχουν μια έμφυτη αγάπη για την ποίηση και χαίρονται ιδιαίτερα με το ρυθμό, τις ρίμες και τη μουσικότητα των στίχων.
H μύηση του μικρού παιδιού στον έντεχνο λόγο πρέπει να κατέχει σημαντική θέση στο σχολικό πρόγραμμα , αφού δεν αποτελεί μόνο μέσο γλωσσικής αγωγής αλλά και δημιουργικής έκφρασης.

Στα πλαίσια του έργου τα παιδιά συνεργάστηκαν  εμπλεκόμενα σε δραστηριότητες εμπνευσμένες από την ποίηση  με τη χρήση και αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών (Καλλιέργεια συνεργατικών δεξιοτήτων). Επίσης ήρθαν σε επαφή με στοιχεία της δικής τους πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και των χωρών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα:

  • Ελλάδα
  • Γαλλία
  • Τουρκία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία

 

 

Οι δραστηριότητες ήταν χωρισμένες σε 4 θεματικές ενότητες:

Φθινόπωρο

Χειμώνας

Άνοιξη

Καλοκαίρι.

Παρουσίαση δραστηριοτήτων:

 

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

*Κατασκευή κουτιού της ποίησης και επιλογή του καλύτερου για να οριστεί σαν λογότυπο του προγράμματος.

 

*δραστηριότητες βασισμένες σε ένα φθινοπωρινό ποίημα (Το κυκλάμινο Γιάννης Ρίτσος)

*δημιουργία ποιημάτων για κάθε ένα παιδί ξεχωριστά

ΧΕΙΜΩΝΑΣ

*δραστηριότητες με αφορμή το ποίημα 5 μικροί χιονάθρωποι

*δημιουργία ποιήματος βασισμένο σε μια αρχή από την διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού*Δημιουργία ποιημάτων με ευχές, κατασκευή χριστουγεννιάτικων καρτών και ανταλλαγή με τα σχολεία που συνεργάζονται στο πρόγραμμα

*δημιουργία συνεργατικού ποιήματος για το χειμώνα

*Δημιουργία ποιήματος για την παγκόσμια ημέρα ασφαλούς διαδικτύου

 

ΑΝΟΙΞΗ

*δραστηριότητες βασισμένες στο ποίημα της Patricia Neely-Dorsey “A taste of Spring” (δραματοποίηση “Η τουλιπίτσα” της Ζωρζ Σαρρή.

*Διάσημοι ποιητές –πορτραίτα (Κωστής Παλαμάς)

*παγκόσμια ημέρα ποίησης –δράσεις

*eTwinning Day 2018-δράσεις

 

*γιορτή της μητέρας- συνεργατική δραστηριότητα

 

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

*δημιουργία Haiku (είδος Ιαπωνικού μικρού ποιήματος) με θέμα το καλοκαίρι.