ERASMUS KA1 και ETWINNING ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ICT: A NEW PRESCHOOL REALITY”

“ICT: A NEW PRESCHOOL REALITY ”

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2017-2018

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

ΣΑΜΟΥΤΙΑΝ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

ΤΑΤΣΙΟΥ ΣΤΕΛΛΑ

ΤΣΙΡΓΙΩΤΗ ΕΛΕΝΗ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017-ΙΟΥΝΙΟΣ 2018

 

Το σχέδιο “ICT: A New Preschool Reality” κατατέθηκε από το Νηπιαγωγείο Αυλωναρίου της Εύβοιας, στα πλαίσια της Μαθησιακής Κινητικότητας Προσωπικού Σχολικής Εκπαίδευσης (KA1) του Erasmus+, με διάρκεια ενός έτους 2017-2018. Σκοπός του συγκεκριμένου σχεδίου κινητικότητας ήταν η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών του σχολείου σχετικά με τις νέες τάσεις διδασκαλίας και τη χρήση ψηφιακών εργαλείων στην τάξη.

Οι νηπιαγωγοί αποτέλεσαν μέρος μιας ευρύτερης ομάδας εκπαιδευτικών της Ευρώπης από το Βέλγιο, τη Σλοβενία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ουαλία και την Πορτογαλία από σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και εκπρόσωποι Πανεπιστημίων (Τριτοβάθμια Εκπαίδευση). Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι της Φιλανδίας, τον Απρίλιο του 2018.

Η επιμόρφωση περιλάμβανε εισαγωγικά βίντεο σχετικά με τους νέους τρόπους διδασκαλίας, αλλά και πρακτική εξάσκηση των συμμετεχόντων πάνω σε νέα ψηφιακά εργαλεία. Στόχος η ανανέωση των εκπαιδευτικών στρατηγικών, μέσα από τη χρήση ελκυστικού εποπτικού υλικού.

Στα πλαίσια της επιμόρφωσης, οι εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν ένα Δημοτικό Σχολείο, προκειμένου να έρθουν σε επαφή με το φιλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα. Παράλληλα, οι νηπιαγωγοί με δική τους πρωτοβουλία επισκέφθηκαν ένα νηπιαγωγείο μέσα στην πόλη και ήρθαν σε επαφή με το καθημερινό τους πρόγραμμα. Οι δυο αυτές επισκέψεις τους έδωσαν τη δυνατότητα να μεγαλώσουν τον αντίκτυπο της διάχυσης των αποτελεσμάτων του σχεδίου τους.

 

Τέλος, όλες οι δράσεις διαδόθηκαν μέσω της πλατφόρμας του eTwinning και σε άλλες νηπιαγωγούς, μέσα από το ομότιτλο συνεργατικό έργο. Δημιουργήθηκε ένα δίκτυο σχολείων,  δίνοντας τη δυνατότητα σε άλλες νηπιαγωγούς να παρουσιάσουν τις δράσεις τους με νέους τρόπους. Το πλάνο δράσεων του συνεργατικού αυτού έργου, περιλάμβανε εκτός από τη χρήση των νέων τεχνολογιών και οδηγίες για τη χρήση της πλατφόρμας, αλλά και πληροφορίες σχετικά με την επιμόρφωση και τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα eTwinning συμμετείχαν σχολεία από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Σλοβενία, την Πορτογαλία, την  Τσεχία και την Σλοβακία.

Ενδεικτικές δραστηριότητες του προγράμματος eTwinning:

*δημιουργία συνεργατικού λογότυπου

*Ημέρα ασφαλούς διαδικτύου- δημιουργια αφίσας

*eTwinning day δραστηριότητες

  • γνωριμία και χρήση ψηφιακών μέσων και εργαλείων από τους μαθητές

Τέλος οι εκπαιδευτικοί του νηπιαγωγείου είχαν την ευκαιρία να κοινοποιήσουν το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα αυτού του έργου στις συναδέλφους στο νομό Εύβοιας αλλά και στις συναδέλφους στο νομό Φθιώτιδας.