ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΧΟΠΑ ΗΡΩΕΣ

Hopa Heroes main

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΧΟΠΑ Ήρωες μαθαίνει στα παιδιά πώς να εντοπίζουν τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου και τους δίνει τη δυνατότητα να περνούν περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους τους παππούδες και γιαγιάδες.

 

Οι ΧΟΠΑ Ήρωες είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο ενημερώνει παιδιά ηλικίας 4-12 ετών για τα κυριότερα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου και την κατάλληλη αντιμετώπισή του. Μέσω του προγράμματος, τα παιδιά μαθαίνουν με εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο πώς να εντοπίζουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, για να μπορούν να σώσουν τη ζωή ενός αγαπημένου τους ανθρώπου, όπως ο παππούς και η γιαγιά.

Η διαχειρίστρια του προγράμματος και υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονία, κ. Καλλιόπη Τσακπουνίδου, αναλύει πώς δημιουργήθηκαν οι ΧΟΠΑ Ήρωες:

“Έχουμε επιστρατεύσει κάποιες παιδαγωγικές μεθόδους, για να μπορούν τα παιδιά να απομνημονεύουν τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Έτσι, χρησιμοποιούμε το ακρωνύμιο ΧΟΠΑ, τα γράμματα του οποίου αντιστοιχούν στις λέξεις Χέρι, Ομιλία, Πρόσωπο, Αμέσως. Όταν κάποιος παθαίνει εγκεφαλικό, το ένα του χέρι (Χ) γίνεται αδύναμο και δεν μπορεί να το ελέγξει, η ομιλία (Ο) του γίνεται ακατάληπτη και η μία πλευρά του προσώπου του (Π) παραμορφώνεται, “πέφτοντας” προς τα κάτω. Αν, λοιπόν, τα παιδιά εντοπίσουν κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, πρέπει αμέσως (Α) να καλέσουν ασθενοφόρο.

Παράλληλα, συνδέσαμε κάθε σύμπτωμα με έναν σούπερ ήρωα και με την υπερδύναμη που χάνει αν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Έτσι, ο παππούς Χάρης, ενώ έχει δύο πολύ δυνατά χέρια, χάνει τον έλεγχο του ενός χεριού του. Η γιαγιά Όλγα, ενώ τραγουδάει με την υπέροχη φωνή της, δεν μπορεί να μιλήσει σωστά. Ο παππούς Πέτρος, ενώ κάνει αστείες γκριμάτσες, χάνει αυτή την υπερδύναμη καθώς στραβώνει η μία πλευρά του προσώπου του. Τότε, ο μικρός ήρωας Αλέξης, τρέχει αμέσως να καλέσει ασθενοφόρο στον Ευρωπαϊκό αριθμό 112, για να σώσει τους παππούδες ή τη γιαγιά του”

 

Hopa Heroes all

Οι στόχοι του προγράμματος

Σύμφωνα με την κ. Τσακπουνίδου, πρωταρχικός στόχος του προγράμματος είναι “να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά, ώστε να εντοπίζουν τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου και να καλούν τον ευρωπαϊκό αριθμό 112, χωρίς δεύτερη σκέψη, αμφιβολία και άγχος. Οι επαγγελματίες υγείας του 112 κατευθύνουν τα παιδιά για το τι ακριβώς χρειάζεται να κάνουν. Παράλληλα, το 112 εντοπίζει την τοποθεσία του καλούντος, ακόμη κι αν αυτός δεν γνωρίζει τη διεύθυνση στην οποία βρίσκεται. Με την έλευση του ασθενοφόρου, οι εκπαιδευμένοι νοσηλευτές συντονίζουν τη διάσωση του ασθενούς.

Στόχος μας είναι να εξαπλωθούμε σε δημοτικά και νηπιαγωγεία όλης της Ελλάδας, καθώς βρισκόμαστε ακόμη σε μια πρώιμη φάση του προγράμματος. Σε αυτό βοήθησε εν μέρει η πανδημία, καθώς έκανε το πρόγραμμα πιο βιώσιμο. Αρχικά, ήμασταν μια μικρή ομάδα 15 ατόμων, που επισκεπτόμασταν ένα-ένα τα σχολεία και παρουσιάζαμε το πρόγραμμα με μορφή θεατρικού παιχνιδιού. Η επαφή μας με τα παιδιά ήταν πολύ συγκινητική, αλλά δεν μπορούσαμε να επισκεφτούμε πολλά σχολεία. Λόγω Covid-19, διαμορφώσαμε το πρόγραμμα διαδικτυακά, για να μπορούν να το επεξεργάζονται οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί online”.

 

Η σημασία της εκπαίδευσης

Σύμφωνα με την κ. Τσακπουνίδου, ο γενικός πληθυσμός επιβάλλεται να εκπαιδευτεί στον γρήγορο εντοπισμό του εγκεφαλικού, καθώς “το εγκεφαλικό είναι η πρώτη αιτία αναπηρίας και η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Έχουμε περίπου τέσσερις ώρες για να δράσουμε, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί με επιτυχία ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Οπότε, όσο πιο γρήγορα εντοπίσουμε κάποιο σύμπτωμα και μεταφερθεί ο ασθενής σε νοσοκομείο, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες αίσιας έκβασης του επεισοδίου”.

 

Heroes Fast