Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας “Πρώτες Βοήθειες από μικρούς διασώστες”
Τα ατυχήματα είναι συχνό φαινόμενο στα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Η αυξημένη συχνότητα των παιδικών ατυχημάτων οφείλεται κυρίως στις ιδιαιτερότητες της παιδικής ηλικίας όπως περιέργεια, έμφυτη λαχτάρα των παιδιών για μάθηση και εξερεύνηση και η μικρή αντίληψη του κινδύνου!
Σκοπός του προγράμματος Αγωγής Υγείας με τίτλο “Πρώτες βοήθειες από μικρούς διασώστες” είναι τα παιδιά:
- Να αντιληφθούν ότι τα ατυχήματα είναι μέρος της καθημερινότητάς μας και να μάθουν να τα αντιμετωπίζουν και να τα προλαμβάνουν.
- Να μάθουν να αντιμετωπίζουν σωστά τα ατυχήματα, με βάση το πρωτόκολλο των πρώτων βοηθειών σε περίπτωση πχ εξωτερικού δερματικού τραυματισμού, πνιγμού, ηλίασης κ.α.
- Να μάθουν να μην επηρεάζονται από τα αρνητικά συναισθήματα που δημιουργούνται όταν παθαίνουν τα ίδια κάποιο ατύχημα ή οι άλλοι.
- Να μάθουν την έννοιας της αλληλοβοήθειας, του εθελοντισμού και της προσφοράς.
Το πρόγραμμα συντόνισε η σχολική μας νοσηλεύτρια σε συνεργασία με τις νηπιαγωγούς και συνδέθηκε εποικοδομητικά με το εργαστήριο δεξιοτήτων “Γνωριμία με το ανθρώπινο σώμα”.


Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την παρακολούθηση βίντεο της Ελένης Γεωργιάδου και μια κατασκευή από τα παιδιά : βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών και χρήσιμα τηλέφωνα σε περίπτωση ανάγκης.














Στο πλαίσιο του εργαστηρίου δεξιοτήτων “Υπεύθυνα παιδιά -Υπερασπιστές των ζώων”, του Περιβαλλοντικού μας Προγράμματος “Τα ζώα εκπέμπουν SOS” και της δράσης “in action for a better world” είχαμε την εμπειρία μιας ωριαίας διαδικτυακής ξενάγησης στο Κέντρο Διάσωσης της Γλυφάδας.
Είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στις εξωτερικές δεξαμενές και το θερμοκήπιο, να γνωρίσουμε τις θαλάσσιες χελώνες, τις ιστορίες τους, τα αίτια των τραυματισμών τους και τον τρόπο που περιθάλπτονται. Αφού ευχαρίστησαν την Ομάδα Περιβαλλοντικής Αγωγής, τα παιδιά αποτύπωσαν τις εντυπώσεις τους: η τραυματισμένη χελώνα και η κυρία που τη φρόντιζε κέρδισε τους περισσότερους.
