Εργαστήρια Δεξιοτήτων – Θεματική Ενότητα: “Φροντίζω το Περιβάλλον” – Παγκόσμια και Τοπική Πολιτιστική Κληρονομιά

Στα πλαίσια του εργαστηρίου αυτού, αναπτύξαμε το θέμα “Υπεύθυνα παιδιά – Υπερασπιστές των ζώων”. Βασικός σκοπός του, ήταν η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση και η αλλαγή συμπεριφοράς των νηπίων σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των ζώων. Επιμέρους στόχοι ήταν να κατανοήσουν τη σχέση αλληλεξάρτησης ανάμεσα στα ζώα και τον άνθρωπο, να κατανοήσουν ότι ο άνθρωπος δε σέβεται τα ζώα γι’ αυτά που μας προσφέρουν και ως ένα βαθμό, τα υπερεκμεταλλεύεται  για να καλύψει τις διατροφικές του ανάγκες.

DSC03695 DSC03718 DSC03723 DSC03693

Αντιληφθήκαμε τη σχέση αλληλεξάρτησης μεταξύ ανθρώπου και ζώου, μέσα από τον πίνακα ζωγραφικής του Σαγκάλ “Εγώ και το χωριό”.

Γνωρίσαμε επίσης την ύπαρξη φιλοζωικών οργανώσεων καθώς και τη δράση τους.

DSC03749

Εργαστήρια Δεξιοτήτων – Θεματική Ενότητα: Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη

Αναπτύξαμε το θέμα “Η οικογένεια δεν έχει αριθμητική, είναι απλώς μοναδική!”. Ήταν ένα πρόγραμμα για την οικογενειακή πολυμορφία. Στόχος του προγράμματος ήταν να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μαθητών σχετικά με τη διαφορετική δομή άλλων οικογενειών εκτός από τη δική τους, να εντοπίσουν ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των οικογενειών των συμμαθητών τους, να έρθουν σε επαφή με όψεις της οικογενειακής πολυμορφίας μέσω παραμυθιών (“Πες μας πιγκουίνε”, “Πες μας λύκε”, “Πες μας κούκε” κ.ά.).

DSC03426

Ομιλία στο Νηπιαγωγείο Ασπροκκλησίου με Θέμα: “Ομαλή μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό”

Στα πλαίσια του σχεδίου δράσης “Ομαλή μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό”, πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαρτίου του 2022 ομιλία σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης “Αριάδνη”, στο χώρο του Νηπιαγωγείου μας, στην οποία συμμετείχαν οι γονείς και κηδεμόνες των Νηπίων.

Την ομιλία επιμελήθηκε η κυρία Κωνσταντίνα Ζιάγκου, Ψυχολόγος – Οικογενειακή Σύμβουλος, καθώς και οι συνεργάτες της.

Ήταν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, μέσω της οποίας λύθηκαν απορίες και προβληματισμοί των γονέων.

DSC03799 DSC03800

Διαμόρφωση της αυλής μας!

Μετά από δύο χρόνια, εξαιτίας της πανδημίας, μπορέσαμε φέτος να βρεθούμε με μαμάδες και παιδιά και να διαμορφώσουμε την αυλή μας, φυτεύοντας λουλούδια, ασβεστώνοντας τους τοίχους της αυλής μας και περνώντας ένα όμορφο απόγευμα, όλοι μαζί παρέα!

DSC03826 DSC03828 DSC03829 DSC03830 DSC03834

3ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης “Φιλία είναι…”

Το Νηπιαγωγείο μας συμμετείχε φέτος στον 3ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης που διοργώνασαν οι εκδόσεις “ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ”. Ο Μαραθώνιος ανάγνωσης αποτελεί ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προάγει τη φιλαναγνωσία και δίνει αφορμή στον εκπαιδευτικό να εργαστεί με την ομάδα του διαθεματικά, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει τα παιδιά να ανταλάξουν σκέψεις και απόψεις, να αναπτύξουν διάλογο και να γίνουν ενεργητικοί αναγνώστες.

Επιλέξαμε το θέμα “Φιλία είναι…”, γιατί η φιλία είναι σημαντική και κάθε φορά διαφορετική! Είναι ένα συναίσθημα, μία κατάσταση, μία ιδέα, μία ανάγκη, ένα ταξίδι ζωής. Φίλος είναι αυτός με τον οποίο μοιραζόμαστε τις καλές αλλά και τις κακές στιγμές μας, είναι αυτός με τον οποίο χτίζουμε αναμνήσεις, αλλά και αυτός που όταν βρίσκεται μακριά, παραμένει νοερά κοντά μας. Ο φίλος μας είναι ένα πρόσωπο που μας κάνει να νιώθουμε όμορφα όταν είμαστε δίπλα του, που μας ωθεί να βγάλουμε προς τα έξω τον καλύτερό μας εαυτό. Κάποιες φορές μπορεί να μοιάζουμε ενώ άλλες φορές ενδέχεται να είμαστε πολύ διαφορετικοί ο ένας από τον άλλο. Εκείνο που μετράει όμως, είναι η αγάπη, η εμπιστοσύνη, ο σεβασμός και η αποδοχή, συστατικά που κάνουν μια φιλία… μαγική!

Επιλέξαμε τα ακόλουθα τρία βιβλία: “Πίκο και Λόλα”, “Το Ελαφοκάραβο” και “Μια Ανάποδη Μέρα”. Τα διαβάσαμε και τα επεξεργαστήκαμε στην τάξη, συμπληρώνοντας και φύλλα δραστηριοτήτων που μας έστειλαν οι εκδόσεις “ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ”, τα οποία και επιστρέψαμε, με σκοπό να μπουν σε μία κλήρωση με πλούσια δώρα.

DSC03738DSC03736

Γράψαμε και τα δικά μας “συνθήματα” για τη φιλία!

DSC03819 DSC03822