25η Μαρτίου – Διπλή Γιορτή

Την εβδομάδα αυτή θα μιλούσαμε για τη γιορτή της 25ης Μαρτίου.

  • Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Αρχικά θα συζητούσαμε με τα παιδιά για το ένα από τα δύο γεγονότα που γιορτάζουμε αυτήν τη μέρα. Τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, όταν δηλαδή εμφανίστηκε ο  Άγγελος στην Παναγία και της έδωσε το μήνυμα πως σε 9 μήνες θα γεννήσει το Χριστό.

Βίντεο με τον Ευαγγελισμό (παιδικό)

  • Επανάσταση του 1821

Το δεύτερο μεγάλο γεγονός που γιορτάζουμε αυτή την ημέρα είναι η Επανάσταση του 1821. Θα εξηγήσουμε με απλά λόγια στα παιδιά, πως πριν πολλά χρόνια οι Τούρκοι είχαν έρθει στην Ελλάδα. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας οι Έλληνες περνούσαν πολύ δύσκολα. Καθώς οι Τούρκοι τους έπαιρναν τα μικρά αγόρια απο τις οικογένειες τους “Παιδομάζωμα” και τα πήγαιναν στην Τουρκία όπου τα έκαναν Τούρκους στρατιώτες τους “Γενείτσαρους”.

Επίσης τα παιδιά δεν μπορούσαν να πάνε την ημέρα σχολείο, αλλά το βράδυ μυστικά τραγουδώντας το ” Φεγγαράκι μου λαμπρό” πήγαιναν στις εκκλησίες όπου και μάθαιναν λίγα γράμματα.

Ενώ κάποιες γυναίκες, για να μην τις πιάσουν οι Τούρκοι και τις σκοτώσουν προτίμησαν να πέσουν από μόνες τους , χορεύοντας, από ένα βουνό που το έλεγαν Ζάλογγο.

Τραγουδώντας ” Έχε γεια

Τα χρόνια εκείνα, οι Έλληνες φορούσαν διαφορετικά ρούχα από αυτά που φοράμε εμείς σήμερα.

 

Ακόμα ένα πολύ ωραίο τραγούδι που θα μπορούσαμε να μάθουμε και να ζωγραφίσουμε είναι ” Ένα παλικάρι 20 χρονών ” καθώς επίσης και τον “Θούριος του Ρήγα Φεραίου ” και πολλά άλλα.

Έτσι οι Έλληνες δεν άντεχαν πια άλλο και την ημέρα που γιόρταζε η Παναγία, 25 Μαρτίου αποφάσισαν να ξεκινήσουν τον πόλεμο ενάντια στους Τούρκους για να τους διώξουν από την Ελλάδα. Θα μιλήσουμε για τους πιο γνωστούς Ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης και θα τους ζωγραφίσουμε.

 

Τέλος θα μιλήσουμε για το λάβαρο που κρατούσε ο κάθε ήρωας στους αγώνες που έδινε, αφού τότε δεν υπήρχε ακόμα η Ελληνική Σημαία.

Και θα παρατηρήσουμε ότι η Ελληνική σημαία έχει 9 γραμμές. Από τις οποίες 4 λευκές και 5 γαλάζιες. Αντιστοιχούν στις συλλαβές της φράσης “Ελευθερία ή Θάνατος” ή στα γράμματα της λέξης “Ελευθερία”. Επίσης έχει έναν λευκό σταυρό που συμβολίζει ότι οι Έλληνες είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι.  Για την επιλογή των χρωμάτων της , η επικρατούσα άποψη είναι ότι το λευκό χρώμα συμβολίζει την αγνότητα, το καλό σκοπό των Ελλήνων και το γαλάζιο, συμβολίζει τον ουρανό της Ελλάδας και την ουράνια δύναμη που βοήθησε αυτό τον άνισο αγώνα να τελειώσει ευνοϊκά για τους Έλληνες.  Μια άλλη άποψη είναι το ότι το γαλάζιο συμβολίζει τον ουρανό και το άσπρο τον αφρό των κυμάτων της θάλασσας. (Πηγή:https://www.mixanitouxronou.gr/giati-i-elliniki-simea-ine-kianolefki-giati-echi-ennia-lorides-pote-kathierothike-os-episimi-simea-tou-ellinikou-kratous/)

Επιπλέον διαδραστικές ασκήσεις, θα μπορούσαμε να κάνουμε από τους παρακάτω συνδέσμους:

Για αυτό και εμείς κάθε χρόνο, τιμάμε τους ήρωες που θυσιάστηκαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι με κατάθεση στεφάνων και παρελάσεις.

Πηγή: https://agersaninaxou.blogspot.com/2015/03/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *