Κυρά Σαράκοστή

Με αφορμή την είσοδο μας στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή στο νηπιαγωγείο μας ασχοληθήκαμε με το να γνωρίσουμε καλύτερα τί σημαίνει αυτή η περίοδος για τους χριστιανούς.

Αρχικά στο νηπιαγωγείο μας ήρθε η Κυρά Σαρακοστή, η οποία δεν έχει στόμα γιατί νηστεύει, προσεύχεται, έχει ένα σταυρό στο κεφάλι και 7 πόδια. Εξηγήσαμε ότι τα παλιά χρόνια η κυρά Σαρακοστή λειτουργούσε ως ημερολόγιο. Δηλαδή με αυτήν μετρούσαν τις εβδομάδες έως το Πάσχα. Έτσι λοιπόν και εμείς φτιάξαμε την κυρά Σαρακοστή γνωρίζοντας παράλληλα και τον αριθμό 7. Αφού το κάθε παιδί τη ζωγράφισε με το δικό του τρόπο την πήρε στο σπίτι του έτσι ώστε κάθε Σάββατο να διπλώνει και από ένα ποδαράκι της (παίζοντας κουτσό)έως το Μεγάλο Σάββατο που θα σηκώσει και το τελευταίο της.

Επίσης ασχοληθήκαμε περαιτέρω με τα μαθηματικά διακοσμώντας το φόρεμα της και με διάφορα γεωμετρικά σχήματα.

Κατόπιν ένα παιδί μας έφερε ένα παραμύθι σχετικό με το θέμα μας. Γνωρίσαμε έτσι την βασικές αρετές που οφείλει να έχει ένας χριστιανός. Καθώς και το τι γιορτάζουμε κάθε Κυριακή της Σαρακοστής.

Από τις 4 αρετές που διαβάσαμε, σταθήκαμε σε αυτή της νηστείας και της αγάπης, καθώς η ταπεινότητα και η υπακοή είναι δυσκολότερες έννοιες για τα παιδιά της συγκεκριμένης ηλικίας.

Αποφασίσαμε λοιπόν από δω και στο εξής να αγαπάμε περισσότερο ο ένας τον άλλον χωρίς να λέμε άσχημα λόγια που πικραίνουν τους άλλους.

Κατόπιν, γνωρίσαμε τον πίνακα του Σπ. Βασιλείου “Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας” και προσπαθήσαμε να το αποτυπώσουμε με το δικό μας τρόπο.

 

Στη συνέχεια γνωρίσαμε και δοκιμάσαμε τι σημαίνει νηστεία.

Επισημάναμε βέβαια ότι η νηστεία αφορά κυρίως τους μεγάλους οι οποίοι αγαπούν το Χριστό και όχι τα μικρά παιδιά.

Με τη βοήθεια – συμμετοχή των γονέων το κάθε παιδί έφερε και από ένα Σαρακοστιανό έδεσμα και το έδωσε στους φίλους του να το δοκιμάσουν.

Δοκιμάσαμε λοιπόν ταραμοσαλάτα, ελιές, τουρσί, χαλβά, ταχίνι, λουκούμια, σεφουκλωτή και διάφορα άλλα.

Κατόπιν φωνάξαμε μία μαμά στο σχολείο μας και μας βοήθησε να φτιάξουμε ένα νηστίσιμο γλυκό.

Αφού “διαβάσαμε” τη συνταγή ξεκινήσαμε να το παρασκευάζουμε.

Και αφού ψήθηκε φυσικά το φάγαμε!!!

Τέλος αποφασίσαμε να φτιάξουμε και εμείς την κυρά Σαρακοστή, όπως την έκαναν τα παλιά χρόνια με αλεύρι, νερό και αλάτι.

 

Και να τη διακοσμήσουμε!!!

 

Φτιάξαμε δύο!

Την μία την κρατήσαμε στο σχολείο μας ως ημερολόγιο!

Ενώ τη δεύτερη την φτιάξαμε με πολύ αγάπη για να την προσφέρουμε ως δώρο στον ιερέα του χωριού μας!

Ο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων σχολειών Αγίου Αρσενίου, σε συνεργασία με τα σχολεία, ολοκλήρωσε τις δραστηριότητες της πρώτης εβδομάδας της Σαρακοστής με μια ομιλία του ιερέα του χωριού μας. Ο πάτερ  Συμεών μαζί με τις κυρίες από το κατηχητικό του Ναού μίλησε σε γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς την Κυριακή το βράδυ για την περίοδο της Σαρακοστής.

 

Έτσι λοιπόν στο τελείωμα της συνάντησης – ενημέρωσης τα παιδιά χάρισαν στον πάτερ την χειροποίητη κυρά Σαρακοστή, ο οποίος μας ευχαρίστησε για το δώρο μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *