Παγκόσμια ημέρα των ζώων!

Ποτέ δε θα πειράξω
τα ζώα τα καημένα
μην τάχα σαν εμένα,
κι εκείνα δεν πονούν;…

Με αφορμή το εκπαιδευτικό βίντεο που είδαμε
“Λάικα,ένα υπέροχο σκυλάκι”Μια ιστορία για τα αδεσποτάκια

Μιλήσαμε για τα αδέσποτα ζωάκια και πόσο σημαντικό είναι να βοηθάμε τις φιλοζωικές εταιρίες, μάθαμε για τα δικαιώματα των ζώων, καθώς και για τα ζώα υπό εξαφάνιση…..

Με αυτήν την αφορμή φτιάξαμε μία όμορφη κατασκευή με τα αγαπημένα μας ζωάκια

Ταξινομήσαμε τα ζωάκια στις 4 κατηγορίες τους(ζώα της θάλασσας,του αγροκτήματος,της ζούγκλας και του δάσους)

Προσπαθήσαμε να ευαισθητοποιηθούμε μέσα από παραμύθια, αινίγματα, δραματοποιήσεις και όλα αυτά που είδαμε και ακούσαμε και να μάθουμε να σεβόμαστε την κάθε ύπαρξη πάνω στον πλανήτη μας !!!!

BLUESTARINO FESTIVAL 2021

Με αφορμή τον εορτασμό των 20 Χρόνων Blue Star Ferries και στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας της Attica Group “ΠΛΕΟΥΜΕ ΜΑΖΙ”, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία από την Blue Star Ferries ένα υπέροχο ταξίδι στον πολιτισμό,το Πρώτο Νομαδικό Παιδικό Φεστιβάλ στο Αιγαίο,1o BLUESTARINO FESTIVAL, αποκλειστικά για τους μαθητές των Μικρών Κυκλάδων και της Αμοργού.

Σκοπός του φεστιβάλ ήταν η ουσιαστική επαφή των παιδιών των μικρών νησιών μας, με τον πολιτισμό και τις επιστήμες, μέσα από πρωτότυπες και δημιουργικές δραστηριότητες, καθώς και η δημιουργία της αντίληψης στις νέες γενιές, ότι για την προστασία του περιβάλλοντος όλοι έχουν ευθύνη, όλοι είναι απαραίτητοι και κανείς δεν περισσεύει σε μία κοινωνία.
Το νηπιαγωγείο μας συμμετείχε με πολύ χαρά στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Bluestarino

Σεισμός, σεισμός….μη σε πιάνει πανικός!

Την προηγούμενη εβδομάδα κάναμε άσκηση σεισμού στο σχολείο μας. Οι ασκήσεις σεισμού προβλέπονται ώστε οι μαθητές /τριες να είναι ενημερωμένοι/ες για το φαινόμενο του σεισμού και κυρίως να εκπαιδευτούν ως προς τις αντιδράσεις τους.

Ζούμε σε μια χώρα με έντονη σεισμική δραστηριότητα γεγονός που δεν μπορούμε να αλλάξουμε ούτε να αποφύγουμε. Ο σεισμός δεν προειδοποιεί, δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για το πού και πότε. Είναι ένα ξαφνικό και έντονο γεγονός που μπορεί να συμβεί οπουδήποτε οποιαδήποτε ώρα! Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε προετοιμασμένοι και ενημερωμένοι…

Για να εισάγουμε τη μαθήτρια μας στο θέμα, δείξαμε κάποιες εικόνες και προβληματιστήκαμε ως προς το περιεχόμενο τους

Έπειτα συζητήσαμε για τους σεισμούς και έξηγήσαμε πως δεν συμβαίνει κάτι ανησυχητικό, όμως πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι και να γνωρίζουμε τι θα κάνουμε σε περίπτωση που συμβεί το φαινόμενο κατά τη λειτουργία του σχολείου.
Μάθαμε τις βασικές οδηγίες και κάναμε ασκήσεις για να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση που μας “επισκεφτεί” ο σεισμός..

Εστιάσαμε στην ενημέρωση και τα μέτρα προστασίας στο σχολείο και τα βήματα που ακολουθούμε.

Αν είμαι στα τραπεζάκια και ζωγραφίζω ή τρώω μπαίνω κάτω από το τραπέζι και κρατάω το πόδι του τραπεζιού. Αν δεν είμαι κοντά σε τραπέζι και βρίσκομαι στο κουκλόσπιτο ή στην παρεούλα, γίνομαι χελωνίτσα και καλύπτω το κεφάλι μου με τα χέρια.
Μόλις σταματήσει ο σεισμός, κάνουμε τρενάκι ήρεμα και χωρίς φωνές βγαίνουμε στο προαύλιο.Στο προαύλιο στεκόμαστε μπροστά στο παρτέρι, ήρεμα και υπομονετικά.
Αν γίνει σεισμός και είμαστε στο σπίτι, πάλι μπαίνουμε κάτω από ένα γερό τραπέζι ή διαφορετικά καθόμαστε κάτω καλύπτοντας το κεφάλι με τα χέρια μας. Δεν πλησιάζουμε τα παράθυρα και δεν πηγαίνουμε στο μπαλκόνι. Απομακρυνόμαστε από το σπίτι, χρησιμοποιώντας τα σκαλιά και όχι το ασανσέρ. Προσπαθούμε να είμαστε ήρεμοι και δεν τρέχουμε.

Μάθαμε το τραγουδάκι του σεισμού μέσα από το εικονόλεξο μας..

Στη συνέχεια παραλάβαμε το βραβείο συμμετοχής στην άσκηση σεισμού και ζωγραφίσαμε τι θα μας έκανε να νιώσουμε ήρεμους και ασφαλείς όταν γίνεται σεισμός ..

Φτιάξαμε τα δικά μας σεισμοσπιτάκια!!!!!!!


Μάθαμε και χορέψαμε το τραγούδι «Σεισμός, φιλαράκο μη σε πιάνει πανικός (Ημισκούμπρια)


Αγαπητοί γονείς, σε περίπτωση σεισμού, το σχολείο θα δράσει όπως έχουν εκπαιδευτεί τα παιδιά στις ασκήσεις και περιγράψαμε παραπάνω. Οι εκπαιδευτικοί θα παραμείνουν με τα παιδιά, μέχρι κάποιο μέλος της οικογένειας να τα παραλάβει.

Καλό είναι η κάθε οικογένεια να συζητήσει το ενδεχόμενο του σεισμού και να έχει προετοιμάσει ένα σχέδιο δράσης. Πληροφορίες και οδηγίες μπορείτε να αντλήσετε από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Παρακολουθήστε τα εκπαιδευτικά βίντεο με οδηγίες για την προστασία από σεισμούς.

Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την τρίτη Ηλικία». Αρχικά στη γωνιά της «παρεούλας» η μαθήτρια μας έμαθε πως οι ηλικιωμένοι παίζουν σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στη μετάδοση των εμπειριών και των γνώσεών τους, αλλά και με την βοήθεια που δίνουν στα παιδιά τους αναλαμβάνοντας παράλληλα και την φροντίδα των εγγονών τους. Μέσα από συζήτηση αποφασίσαμε πως όλοι μας πρέπει να συμβάλλουμε για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων καθώς και στην προστασία – φροντίδα που μπορούμε να προσφέρουμε δίνοντας έμφαση στο σεβασμό και την αξιοπρέπεια της τρίτης ηλικίας. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων εμπλουτίσαμε την γωνιά με ανάλογο εποπτικό υλικό, και δημιουργήσαμε μια όμορφη κατασκευή για να τη χαρίσουμε στους αγαπημένους μας παππούδες μας!

8η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού-Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2021

Η προώθηση της δημιουργικότητας μέσω του αθλητισμού, η προαγωγή της υγείας και της ευεξίας, η ενθάρρυνση της κοινωνικής ενσωμάτωσης και της ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων,καθώς και η σύνδεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες αποτελούν τους υπό έμφαση στόχους του εν λόγω εορτασμού και υπό αυτό το πνεύμα διεξάγαμε αθλητικές δραστηριότητες με βάση και τα ενδιαφέροντα της μικρής μας μαθήτριας.
Μερικές από τις δράσεις μας στην αυλή του νηπιαγωγείου μας!

Και από τις κοινές μας δράσεις με τους μαθητές του Δημοτικόυ στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου ..

Χρώματα..!Χρώματα..!Παντού..

Αφορμή για το ξεκίνημα στάθηκε το παραμύθι “Ο λύκος Ζαχαρίας θέλει να αλλάξει χρώμα”

Έτσι ξεκινήσαμε να μιλάμε για τα βασικά μας χρώματα κόκκινο,κίτρινο και μπλε..

και θέλοντας να γνωρίσουμε τα μαγικά χρώματα (τα σύνθετα χρώματα) και από πού προέρχονται, αναμείξαμε δύο ή περισσότερα βασικά χρώματα μεταξύ τους μπερδεύοντας τα ρουχαλάκια στο πλυντηρίο! Και να το αποτέλεσμά μας..!Σ΄αυτή τη δραστηριότητα μας βοήθησαν βέβαια και οι μαγικές μας τέμπερες και τα πινέλα..

Χρώματα και νηπιαγωγείο χωρίς το βιβλίο αυτό δε γίνεται!Έτσι αφού διαβάσαμε το “Το παραμύθι με τα χρώματα”,διαπιστώσαμε πως χωρίς χρώματα η ζωή μας θα ήταν ασπρόμαυρη και μουντή!

Και αφού προβληματιστήκαμε σχετικά με το πως δημιουργείται το ουράνιο τόξο, παρακολουθήσαμε ένα εκπαιδευτικό βίντεο που μας εξηγεί γι’ αυτό το ωραίο φαινόμενο της φύσης!

Κατασκευάσαμε το δικό μας ουράνιο τόξο !!!και “πειραματιστήκαμε” δημιουργώντας το δικό μας με 2 μόνο υλικά!(τα αγαπημένα smarties όλων των παιδιών και λίγο χλιαρό νεράκι)

Φυσικά και δε θα έλειπαν τα παιχνίδια με τα χρώματα!Αξιοποιώντας τα παιχνίδια του νηπιαγωγείου μας και αυτοσχεδιάζοντας ταξινομήσαμε και ομαδοποιήσαμε τα διάφορα αντικείμενα με βάση το χρώμα τους!

Και φυσικά δε θα μπορούσαν να λείπουν και τα διαδραστικά ψηφιακά παιχνίδια με τα χρώματα!

Μπορούμε να παίζουμε τα ψηφιακά παιχνίδια και από το blog μας πατώντας τους παρακάτω συνδέσμους

*Υποσημείωση:Η αξιοποίηση της τεχνολογίας (Τ.Π.Ε)στο ελληνικό νηπιαγωγείο εντάσσεται από το 2003 στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών προτείνοντας ποικίλες δραστηριότητες, ανάμεσα στις οποίες και η χρήση διαφόρων λογισμικών, προκειμένου ν’ αναπτύξουν δεξιότητες αξιοποίησης των νέων τεχνολογικών επιτευγμάτων ως εργαλείο για τις διερευνήσεις, τις αναζητήσεις και τις παραγωγές τους και να κατανοήσουν τις ανάγκες που εξυπηρετούν οι νέες τεχνολογίες στην σύγχρονη εποχή.

Βιβλιαράκι για τον εαυτό μου!

Καθώς περνούν οι πρώτες μέρες και θέλοντας να γνωρίσουμε τη λιλιπούτια μαθήτρια μας καλύτερα, φτιάξαμε τα πρώτα βιβλιαράκια μας “Μάθε τα πάντα για μένα” και «Ποιος είμαι εγώ που ψηλά πετώ;»

Μπορείτε να ταξιδέψετε κι εσείς μαζί μας με το αερόστατό μας!

Συνεχίζοντας τις δραστηριότητες για τον εαυτό μας και παίζοντας με το όνομά μας δημιουργήσαμε και το πρώτο κρεμαστό μομπιλέ

Οι πρώτες μας μέρες στο νηπιαγωγείο

Φέτος το νηπιαγωγείο μας έχει τη χαρά να φιλοξενεί μία και μοναδική μαθήτρια! Έτσι τη πρώτη μέρα γνωριμίας μας ,της χαρίσαμε ένα δωράκι για το καλωσόρισμα ,για να έχουμε μια δημιουργική και χαρούμενη σχολική χρονιά!!!

Οι πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου κύλησαν με πολλά παιχνίδια στις γωνιές της τάξης μας και στην αυλή μας!

Αλλά και για να ενθάρρυνουμε τη κοινωνική ενσωμάτωση και την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων της μαθήτριας μας επισκεπτόμαστε κατά τη διάρκεια του πρώτου διαλείμματος το Δημοτικό Σχολείο! Εδώ το διάλειμμα “πέρναει” πολύ γρήγορα όταν έχεις παρέα!

Συνεχίζοντας το όμορφο “ταξίδι” μας διαβάσαμε ένα παραμύθι για τις πρώτες μέρες στο σχολείο, που μιλάει για τον Τσέστερ, ένα μικρό ρακούν που φοβάται να πάει την πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο…
Η μητέρα του το κάνει να αισθανθεί σίγουρο με ένα φιλί στην παλάμη, που δε φεύγει με τίποτε……
Έτσι μπορεί να έχει συνεχώς μαζί του την αγάπη
και τις γλυκές σκέψεις της μαμάς του ….

Με αφορμή το παραμύθι ξεκινήσαμε τις πρώτες δραστηριότητες μας, δημιουργώντας τις πρώτες μας ζωγραφιές και ξεκινώντας να μαθαίνουμε το όνομα μας βιωματικά!





Στο τέλος των δραστηριοτήτων μας αποφασίσαμε ο Τσέστερ, το μικρό μας ρακούν να είναι η παρέα μας για τη φετινή σχολική χρονιά και να είναι ο βοηθός και φίλος της λιλιπούτιας μαθήτριας μας στο νηπιαγωγείο!

Λίγα λόγια για εμάς

Μέσα από αυτή την ιστοσελίδα φιλοδοξούμε να ανοίξουμε ένα δίαυλο επικοινωνίας με τους γονείς των μαθητών μας αλλά και οποιονδήποτε άλλον ενδιαφέρεται για το έργο μας.
Πριν ξεκινήσετε την περιήγησή σας, θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι τη χρήση της ιστοσελίδας μας τη διέπουν οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν στo νηπιαγωγείο μας. Δηλαδή:
1. Μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας και τα συναισθήματά μας
2. Εκφραζόμαστε με ευγένεια
3. Επιτρέπεται να κάνουμε λάθη
4. Ζητάμε συγνώμη
5. Ρωτάμε για να μάθουμε
6. Είμαστε ομάδα και προστατεύουμε ο ένας τον άλλο.

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση!

Καλωσήρθατε

Στον ιστότοπο αυτό θα βρείτε νέα, ανακοινώσεις και πληροφορίες για το σχολείο μας ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΡΚΕΣΙΝΗΣ ΑΜΟΡΓΟΥ.
Επισκεφτείτε τις διάφορες σελίδες μας για να μάθετε περισσότερα.

Εκεί μπορείτε να βρείτε διάφορες χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τους εκπαιδευτικούς που πλαισιώνουν το σχολείο μας, την προσβασιμότητα στο σχολείο μας, τον κανονισμό λειτουργίας, τα νέα του σχολείου μας και τα στοιχεία επικοινωνίας του.