Γνωρίζοντας τον ζωγράφο Νικηφόρο Λύτρα

Στα πλαίσια του προγράμματος ΓΝΩΡΙΖΩ ΔΙΑΣΗΜΟΥΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥΣ, οι μαθητές του 6ου 1/Θ Νηπιαγωγείου Ναυπλίου προσέγγισαν καλλιτεχνικά τον πίνακα του Νικηφόρου Λύτρα «Ρόδια».

Ο Νικηφόρος Λύτρας (1832–1904) υπήρξε ένας από τους διασημότερους Έλληνες ζωγράφους και δασκάλους της ζωγραφικής, κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Θεωρείται  πρωτοπόρος στην διαμόρφωση της διδασκαλίας των Καλών Τεχνών στην Ελλάδα, ως ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Σχολής του Μονάχου.

Ασχολήθηκε με την επονομαζόμενη «ιστορική ζωγραφική», με θέματα επηρεασμένα από την ελληνική μυθολογία και ιστορία. Ως επίσημος προσωπογράφος της υψηλής κοινωνίας της Αθήνας, φιλοτέχνησε μνημειακά πορτρέτα επιφανών Αθηναίων που συγκαταλέγονται στα πιο σημαντικά δείγματα της ελληνικής ζωγραφικής του 19ου αι. Οι ηθογραφίες του Λύτρα, είδος στο οποίο θεωρείται εισηγητής, ανταποκρίνονταν στο γενικό αίτημα της αστικής τάξης της εποχής για την απόδειξη της ιστορικής συνέχειας των Ελλήνων. Ως καλλιτέχνης και ως καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών, έθεσε τα θεμέλια για την ανάπτυξη της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής, ανεπηρέαστος από το ρεύμα των ιμπρεσιονιστών και προέτρεπε πάντα τους μαθητές του να είναι ανοιχτόμυαλοι προς τις νέες τάσεις. «Η αγάπη προς το ωραίον είναι η γέφυρα μεταξύ Θεού και ανθρώπου», έλεγε.

ΠΗΓΗ: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%82_%CE%9B%CF%8D%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%82

Ο γνωστός του πίνακας απεικονίζει τα ρόδια, τα οποία αποτελούν σύμβολο της ζωής, της αφθονίας, της καλοτυχίας και της αναγέννησης.

Τα ζωγραφικά έργα των νηπίων με λαδοπαστέλ και κιμωλίες.

Ρόδια
Νικηφόρος Λύτρας

Ονομάζομαι Ξυλά Βασιλική και είμαι μόνιμη νηπιαγωγός. Αποφοίτησα από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2009 υπηρετώ στο 1/θέσιο 6ο Νηπιαγωγείο Ναυπλίου.Η αγάπη μου για τη δουλειά μου και για τα παιδιά, υπήρξε το κίνητρο δημιουργίας αυτής της ιστοσελίδας!


Περισσότερες πληροφορίες

Αφήστε μια απάντηση