6ο 1/Θ Νηπιαγωγείο Ναυπλίου

Φτάσε όπου δεν μπορείς! Ν. Καζαντζάκης

Το σύβολο της ειρήνης

Ο Τζέραλντ Χόρτομ, ένας Βρετανός εικαστικός καλλιτέχνης, σχεδίασε το διχαλωτό αυτό σχήμα, για την οργάνωση «Επιτροπή Δράσης κατά του Πυρηνικού Πολέμου». Παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά, στις 21 Φεβρουαρίου 1958, σε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά των πυρηνικών όπλων στο Λονδίνο. Το σύμβολο παραπέμπει στις αγγλικές λέξεις Nuclear Disarmarment (Πυρηνικός Αφοπλισμός) και είναι ο συνδυασμός των γραμμάτων Ν και D στην οπτική μετάδοση σημάτων που χρησιμοποιείται από το Ναυτικό.

«Ήμουν σε βαθιά απόγνωση. Σκιτσάριζα τον εαυτό μου, όπως ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε αμηχανία, με τα χέρια τεντωμένα, πότε πάνω και πότε κάτω, με τον τρόπο που ο χωρικός αντιμετωπίζει το εκτελεστικό απόσπασμα, στον γνωστό πίνακα του Γκόγια. Τελικά, το σκιτσάρισα με μια γραμμή και έβαλα έναν κύκλο γύρω του» είπε ο Χόρτομ σε συνέντευξή του.

Το σύμβολο αυτό έγινε το επίσημο έμβλημα της οργάνωσης «Καμπάνια για τον πυρηνικό αφοπλισμό» (CND), της οποίας επικεφαλής τέθηκε ο νομπελίστας φιλόσοφος, μαθηματικός και ειρηνιστής, Μπέρτραντ Ράσελ. Έγινε διεθνές σύμβολο της ειρήνης, όταν υιοθετήθηκε από το παγκόσμιο αντιπολεμικό κίνημα της δεκαετίας του ’60.

Τα άλλα δύο πιο γνωστά σύμβολα της ειρήνης είναι το κλαδί ελιάς των αρχαίων Ελλήνων και το ιουδαϊκο-χριστιανικό περιστέρι.

ΠΗΓΗ: https://www.sansimera.gr

Το σύμβολο της ειρήνης ζωγραφισμένο με μαρκαδόρους και  κολλάζ ανάγλυφο με πούλιες



Δεν υπάρχουν σχόλια »

Χωρίς σχόλια ακόμα.

RSS κανάλι για τα σχόλια του άρθρου.

Αφήστε μια απάντηση