6ο 1/Θ Νηπιαγωγείο Ναυπλίου

Φτάσε όπου δεν μπορείς! Ν. Καζαντζάκης

Η δική μας Guernica

Η Guernica είναι το διασημότερο ίσως έργο του Πάμπλο Πικάσο.

Αυτός ο τεράστιος καμβάς (3,54×7,82μ.) περιγράφει την απανθρωπιά, τη βιαιότητα και την απόγνωση του πολέμου.  Ο Πικάσο εμπνεύστηκε το έργο, όταν στις 26 Απριλίου 1937, στα πλαίσια του Ισπανικού εμφύλιου πολέμου, Γερμανοί πιλότοι της αεροπορίας των εθνικιστών, βομβάρδισαν την κωμόπολη Γκερνίκα της Χώρας των Βάσκων. Στο βομβαρδισμό εκείνο σκοτώθηκαν 1.650 άνθρωποι και ισοπεδώθηκε το 70% της πόλης με 32 τόνους εκρηκτικά.

Ο Πικάσο απέφυγε να ζωγραφίσει αεροπλάνα, βόμβες ή ερείπια. Οι κυρίαρχες μορφές του έργου είναι ένας ταύρος και ένα πληγωμένο άλογο με διαμελισμένα κορμιά και τέσσερις γυναίκες που ουρλιάζουν, κρατώντας νεκρά μωρά. Αρχικά ο Πικάσο πειραματίστηκε με χρώμα, αλλά τελικά κατέληξε στο άσπρο-μαύρο και αποχρώσεις του γκρι, καθώς θεώρησε ότι έτσι δίνει μεγαλύτερη ένταση στο θέμα. Πολλές φορές μετακίνησε φιγούρες και μορφές πριν καταλήξει στην οριστική τους θέση. Η αφαίρεση του χρώματος αποτελεί διακοπή της σχέσης του ανθρώπου με τον κόσμο: όταν διακόπτεται,δεν υπάρχει πια η φύση ή η ζωή.

Λέγεται πως όταν οι Γερμανοί εισήλθαν στο Παρίσι, κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, στην προσπάθειά τους να βρουν καλλιτεχνικούς θησαυρούς και να τους κατασχέσουν, ένας Γερμανός αξιωματικός έδειξε σε φωτογραφία τον πίνακα «Γκερνίκα» στον ίδιο τον Πικάσο που είχε προσαχθεί ρωτώντας τον:

Αυτόν τον πίνακα εσείς τον κάνατε;

Κι εκείνος απάντησε με θάρρος: Όχι, Εσείς!        

(Πηγή:ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ)

Η δική μας Guernica έχει διαφορετική σημειολογία. Τα σύμβολα του θανάτου και της καταστροφής καλύφθηκαν από τα παιδιά με φωτεινά και χαρούμενα χρώματα. Από αυτά θα αναγεννηθεί η ζωή, η συνέχεια, ο πολιτισμός. Το καλό θα βρει τη θέση του στις καρδιές των ανθρώπων, που σοκαρισμένοι από τα δεινά που προκαλεί ένας πόλεμος, θα αναζητήσουν διψασμένα τη χαμένη ελπίδα και τη χαμένη ειρήνη.

Ζωγραφική, χαρτοκοπτική, χαρτοκολλητική και κολλάζ επίπεδο και ανάγλυφο σε ομαδική αφίσα.

Ζωγραφική, χαρτοκοπτική, χαρτοκολλητική και κολλάζ επίπεδο και ανάγλυφο σε ομαδική αφίσα.

 Δεν υπάρχουν σχόλια »

Χωρίς σχόλια ακόμα.

RSS κανάλι για τα σχόλια του άρθρου.

Αφήστε μια απάντηση