ΓΙΟΡΤΗ ΜΗΤΕΡΑΣ 10 ΜΑΐΟΥ 2020

Η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι μέρα εορτασμού της μητρότητας. Είναι κινητή εορτή -όπως και η γιορτή του πατέρα- και γιορτάζεται κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Για το 2020 η γιορτή της μητέρας πέφτει την Κυριακή 10 Μαΐου.

Η ιστορία της γιορτής

Η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι μέρα εορτασμού της μητρότητας και των ευχαριστιών προς τη μητέρα, μια γιορτή με αρχαιοελληνικές αναφορές στην λατρεία της θεάς Κυβέλης, της μητέρας των θεών, όπως την προσφωνεί ο Πίνδαρος («Κυβέλα, Μάτερ θεών»).

Στη σύγχρονη εποχή, η αμερικανίδα κοινωνική ακτιβίστρια Άννα Μαρία Τζάρβις (1864-1948) ήταν αυτή που είχε πρώτη την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή της μητέρας.

Οι προσπάθειές της ευοδώθηκαν τελικά στις 9 Μαΐου του 1914, όταν ο τότε αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η Ημέρα της Μητέρας καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Έκτοτε, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου (10 Μαΐου το 2020).

Σύμφωνα με το Sansimera, η Τζάρβις επέλεξε το λευκό γαρύφαλο ως το λουλούδι-σύμβολο της Ημέρας της Μητέρας, επειδή «το λευκό του χρώμα συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και τη φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης· το άρωμά του, τη μνήμη και τις προσευχές της».

Παρά τις αντιδράσεις της εμπνεύστριάς της, η Ημέρα της Μητέρας γρήγορα εμπορικοποιήθηκε από τη βιομηχανία των λουλουδιών, που βρήκε μία «θεόσταλτη» ευκαιρία να αυξήσει τους τζίρους της..

Με αφορμή λοιπόν την γιορτή της μητέρας στις 10 Μαΐου θα μιλήσουμε για αυτό το μοναδικό και αναντικατάστατο πρόσωπο.

ΔΡΑΣΤΙΡΙΟΤΗΤΕΣ

Ας ξεκινήσουμε με ένα εικονόλεξο ποίημα

                                                        Πως γράφεται η λέξη μητέρα

 

 

                  Ας μαγειρέψουμε

Ας μετρήσουμε

Διαβάζουμε τις ερωτήσεις του κειμένου και ζητούμε τις απαντήσεις απο το παιδί μας.π.χ.Αν η μαμά μου ήταν λουλούδι θα ηταν τριανταφυλλάκι…….

Αν η μαμά μου ήταν…

Αν η μαμά μου ήταν πουλάκι Θα ήταν περιστέρι Και θα πετάγαμε μαζί Πιασμένοι χέρι χέρι Αν η μαμά μου ήταν πουλάκι Θα ήταν καρδερινάκι Γλυκά θα με νανούριζε Με ένα τραγουδάκι. Αν η μαμά μου ήταν γλυκό Θα ‘ταν καραμελίτσα Γλυκιά και πεντανόστιμη Με γεύση φραουλίτσα Αν η μαμά μου ήταν γλυκό Θα ήταν σοκολάτακι Από μέσα γεμιστό Με κόκκινο σιροπάκι. Αν η μαμά μου ήταν φρούτο Θα ήταν φραουλίτσα Και θα την έτρωγα μεμιάς Μαζί με ζαχαρίτσα Αν η μαμά μου ήταν φρούτο Θα ήταν κερασάκι Κατακόκκινο γλυκό Πανέμορφο φρουτάκι. Αν η μαμά μου ήταν παιχνίδι Θα ήταν λούτρινο κουνελάκι Και θα το χάιδευα απαλά Με το μικρό μου το χεράκι Αν η μαμά ήταν παιχνίδι Θα ήταν μια κουκλίτσα Και θα κοιμόμουνα γλυκά Μαζί της αγκαλίτσα. Αν η μαμά μου ήταν καιρός Θα ήταν ήλιος λαμπερός Μ’ ένα χαμόγελο γλυκό Όμορφο και φανταχτερό Αν η μαμά μου ήταν καιρός Θα ήταν δροσερό αεράκι Θα με φύσαγε απαλά Στο μικρό μου μαγουλάκι Αν η μαμά μου ήταν εποχή Θα ήταν άνοιξη με λουλουδάκια Όμορφα πολύχρωμα Μα και μυρωδάτα. Αν η μαμά μου ήταν εποχή Θα ήταν καλοκαιράκι Και θα μου ζέσταινε τρυφερά Το κρύο μου το κορμάκι. Αν η μαμά μου ήταν λουλουδάκι Θα ήταν τριανταφυλλάκι όμορφο μυρωδάτο Κόκκινο μπουμπουκάκι Αν η μαμά μου ήταν λουλουδάκι Θα ήταν μια μαργαριτούλα Στον κήπο θα την φρόντιζα Μαζί με άλλα λουλούδια. Αν η μαμά μου ήταν χρώμα Θα ήταν κόκκινο βαθύ Και θα ‘βαφα μ’ αυτό Ολόκληρη τη γη. Αν η μαμά μου ήταν χρώμα Θα ήταν απαλό ροζάκι Και θα ζωγράφιζα μ’ αυτό Ένα όμορφο λουλουδάκι. Αν η μαμά μου ήταν σχήμα Θα ήταν αστεράκι Βραχιόλι θα ‘φτιαχνα να το φορώ Πάντοτε στο χεράκι. Αν η μαμά μου ήταν σχήμα Θα ήταν μια καρδούλα Και θα την είχα φυλαχτό Εδώ μες τη ψυχούλα.

Εδώ σας προτείνω κάποια  παιδικά βιβλία που υμνούν τις μαμάδες, τις ηρωίδες της ζωής μας.

Μια καρδιά

Αυτό το βιβλίο ξεκίνησε από ένα γράμμα που έγραψα στην κόρη μου όταν ήταν μόλις δύο χρονών. Καθώς η σχέση μεταξύ μητέρας και κόρης συχνά περνάει από σαράντα κύματα εκεί κοντά στην εφηβεία, ήθελα να θυμάται πως, ό,τι κι αν γίνει, θα είμαι πάντα δίπλα της, ο φύλακας άγγελός της, ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της.

Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στη μεγάλη σειρά των γυναικών που εναλλάσσονται στη θέση της μάνας και της κόρης.
Για όλα όσα θα θέλαμε να πούμε στις κόρες μας και στις μητέρες μας, αλλά συχνά το αφήνουμε για μια άλλη στιγμή, που δεν έρχεται ποτέ…

Θα το βρείτε εδώ

Συγγραφέας: Μαρίνα Γιώτη

Εκδόσεις: Διόπτρα

Αριθμός σελίδων: 48
Για παιδιά 5+

Τη μαμά μου αγαπώ

Πώς περνάς τη μέρα με τη μαμά σου; Ένα υπέροχο εικονογραφημένο βιβλίο που μέσα από στιχάκια περιγράφει την τρυφερή σχέση γονιού και παιδιού.

Θα το βρείτε εδώ

Joanna Walsh
 Ειρήνη Χριστοπούλου
 Judy Abbott
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
 32
Για παιδιά 3+

 

Η μαμά μου η καροτσάτη

Η μαμά του Ιάσονα, έπειτα από ένα ατύχημα, γυρνάει στο σπίτι αλλά είναι λίγο διαφορετική. Δεν περπατάει πια και χρησιμοποιεί το αναπηρικό της αμαξίδιο για να κινείται. Ο μικρός Ιάσονας αγωνιά: “Τώρα άραγε τι θα γίνει;” σκέφτεται, “Θα μπορώ να κάνω με τη μαμά μου ό, τι έκανα και πριν ή όλα θα αλλάξουν;” Ας ανακαλύψουμε μαζί τη συνέχεια της ιστορίας…Ένα παιδικό βιβλίο για τη μητρότητα, την αναπηρία και την αισιόδοξη πλευρά της ζωής.

Θα το βρείτε εδώ

Συγγραφέας: Ιωακειμίδου Τάνια
Εκδόσεις: Έναστρον
Σελίδες : 24
Για παιδιά 5+

 

Ζητώ μαμά ή Ζήτω η μαμά!

Μπορεί η μαμά να γιορτάζει τη δεύτερη Κυριακή του Μάιου, καθημερινά όμως φωνάζει:

-Ντύσου γιατί θα κρυώσεις
-Τελείωσες τα μαθήματά σου;
-Μη βλέπεις άλλο τηλεόραση
-Κάνε μπάνιο
-Πήγαινε να κοιμηθείς

Όπως κάθε μαμά, τα ίδια φωνάζει και η μαμά της Ελεάννας, κι η Ελεάννα δεν μπορεί να καταλάβει το γιατί. Τέτοια θέματα φέρνουν καθημερινά σύννεφα στη σχέση τους! Μέχρι που η Ελεάννα αποφασίζει να βάλει αγγελία να αναζητήσει άλλη μαμά – που δεν θα έχει τέτοιες απαιτήσεις! ΖΗΤΩ ΜΑΜΑ!  Τότε όμως συνειδητοποιεί πόσο αγαπάει τη μαμά της και πως θέλει μόνο αυτή για μαμά. Κι η μαμά όμως, που τόσο την αγαπά, ήταν αποφασισμένη να απαντήσει πρώτη στην αγγελία της, αφού θέλει για πάντα να είναι η μαμά της Ελεάννας! Χιούμορ και τρυφερότητα σε μια ιστορία στην οποία κάθε παιδί και κάθε μαμά θα αναγνωρίσουν κάτι δικό τους, κάτι από τη σχέση τους, κάτι από την καθημερινή τους ζωή. Παράλληλα η ιστορία βοηθά μικρούς και μεγάλους να σκεφτούν για λίγο και να κατανοήσουν και την πλευρά του άλλου. Στο βιβλίο υπάρχει και μια κάρτα που μπορεί να κόψει, να συμπληρώσει και να χαρίσει το κάθε παιδί στη μαμά του, φωνάζοντας: ΖΗΤΩ Η ΜΑΜΑ!

Θα το βρείτε εδώ

Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος

Εκδόσεις: Ωρίων

Σελίδες: 36

Για παιδιά 4

 

Η μαμά πετάει

Η μαμά μου είναι πολύ καλή και πολύ όμορφη.ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΑΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ! Όμως μερικές φορές έχει τόσα πράγματα να κάνει, που μοιάζει να πετάει πολύ-πολύ μακριά από μένα. Όμως ξέρω ένα κόλπο.Ένα τρυφερό βιβλίο για την αγάπη μαμάς και παιδιού.

Θα το βρείτε εδώ

Ναταλία Καπατσούλια
Ναταλία Καπατσούλια
Εκδόσεις: Διάπλαση
32
Για παιδιά 3+

Όταν η τέχνη υποκλίνεται στο μεγαλείο της μητρότητας.Η μανούλα μέσα από πίνακες ζωγραφικής.

Η τέχνη αγαπά τις μητέρες. Άλλες φορές απεικονίζονται ως θεές άλλες απολαμβάνοντας μια τρυφερή στιγμή.  Πολλοί ζωγράφοι από τους πιο διάσημους προσπάθησαν να αποτυπώσουν τη μοναδική αυτή σχέση μέσω της τέχνης τους. Η μητέρα αποτελεί πηγή έμπνευσης. Με αφορμή την Γιορτή της Μητέρας εμείς συγκεντρώσαμε 7 διάσημους πίνακες.

1. Pablo Picasso

2. Mary Cassat

3. Paul Gaugin

4. Fernando Botero

5. Claude Monet

6. Gustav Klimt

7. Pierre-Auguste Renoir

Παρατήρησε τον πιο πάνω πίνακα.
Τι εικονίζει ο πίνακας;
Ποια είναι τα κυρίαρχα χρώματα του πίνακα;
Τι νιώθει η μητέρα ;
Τι  κρατάει το παιδί ;
Τι  αισθάνεσαι κοιτάζοντας το πίνακα;
Συμπλήρωσε το παζλ.

 

Τέλος αντιστοίχισε τις μαμάδες με τα μωρά τους.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *