Με αφορμή τους φίλους του Κούμφου είδαμε βίντεο και αναζητήσαμε πληροφορίες για τη ζωή στην Αρκτική και την Ανταρκτική. Έπειτα αξιοποιήσαμε ανακυκλώσιμα και άχρηστα υλικά που είχαμε στο σχολείο και ταξινομήσαμε τις φιγούρες μας στο κατάλληλο κουτί ανάλογα με τον τόπο διαμονής τους. Είμαστε έτοιμοι για παιχνίδι!
Μηνιαία αρχεία: Ιανουάριος 2024
Οι φίλοι του Κούμφου – Τήξη
Ο αγαπημένος μας Κούμφου (η μασκότ της τάξης μας) αποφάσισε να πάει ένα μακρινό ταξίδι! Πού; Στην Αρκτική! Τον αποχαιρετήσαμε λοιπόν και περιμέναμε την επιστροφή του! Όταν γύρισε πίσω μας περίμενε μια έκπληξη καθώς ο Κούμφου έφερε μαζί του μερικούς από τους φίλους του! Μόνο που για να αντέξουν στο μακρινό ταξίδι τους έφερε μέσα σε πάγο! Τι μπορούμε να κάνουμε για να τους ελευθερώσουμε; Τα παιδιά πρότειναν να λιώσουμε τον πάγο και αναφέρθηκαν συγκεκριμένοι τρόποι οι οποίοι καταγράφηκαν. Με ποιον όμως από τους προτεινόμενους τρόπους ο πάγος θα λιώσει γρηγορότερα; Καταγράψαμε τις υποθέσεις μας σε φύλλο εργασίας, χωριστήκαμε σε ομάδες και περάσαμε στην πράξη!
Μετά τον πειραματισμό, ολοκληρώσαμε το φύλλο εργασίας καταγράφοντας τα συμπεράσματά μας και βάλαμε στη σειρά τους τρόπους με τους οποίους έλιωσε ο πάγος ξεκινώντας από τον πιο γρήγορο. Ακολούθησε συζήτηση μέσω της οποίας οδηγηθήκαμε στη συσχέτιση του χρόνου τήξης με τη θερμότητα. Η νέα γνώση επαληθεύτηκε μέσω της προσομοίωσης στο λογισμικό PhΕΤ, όπου τα παιδιά διαπίστωσαν τη μεταβολή των καταστάσεων του νερού ανάλογα με τη μεταβολή της θερμοκρασίας του. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την εφαρμογή learning apps και την αποτίμηση της εργασίας τους .
Ενσυναίσθηση θα πει… νιώθω εγώ όπως κι εσύ!
Η αγαπημένη συνάδελφος και συγγραφέας του βιβλίου ΄΄Ενσυναίσθηση θα πει… νιώθω εγώ όπως κι εσύ!΄΄, Κατερίνα Τζούρτζου, επισκέφθηκε το σχολείο μας και μας έκανε μια υπέροχη παρουσίαση με τη βοήθεια των πρωταγωνιστών σε μορφή κούκλας! Το ενδιαφέρον των παιδιών κρατήθηκε αμείωτο και η έννοια της ενσυναίσθησης έγινε εύκολα κατανοητή! Εμείς με τη σειρά μας της χαρίσαμε ένα καδράκι εμπνευσμένο από το εξώφυλλο του βιβλίου της για να την ευχαριστήσουμε! Επιπλέον το βιβλίο, το οποίο είναι δίγλωσσο (με κείμενο στα ελληνικά και τα αγγλικά), μας ενέπνευσε ώστε μέσω της εφαρμογής google lens να το μετατρέψουμε σε τρίγλωσσο, προσθέτοντας κείμενο και στα αλβανικά. Το βιβλίο αυτό θα ΄΄ταξιδέψει΄΄ στα σπίτια των παιδιών, και θα μπορεί να διαβαστεί από όλους τους γονείς του σχολείου μας!
Από τον ιό της γρίπης…στον ιό της αγάπης!
Με αφορμή την ιστορία ΄΄Όταν η Χιονάτη συνάντησε τη γρίπη΄΄ της Κατερίνας Αποστολίδου, επεκταθήκαμε στο πώς μπορούμε να προστατευθούμε από τους ιούς και τα μικρόβια. Κάναμε πειράματα με τα οποία διαπιστώσαμε πόσο εύκολα μεταδίδονται από τον ένα στον άλλο, μέσω του βήχα και του φτερνίσματος (αν δεν καλύψουμε το στόμα μας με το εσωτερικό του αγκώνα), των αντικειμένων και των χεριών μας. Επίσης μάθαμε να πλένουμε τα χέρια μας συχνά και με το σωστό τρόπο ώστε να τα εξαφανίσουμε! Έπειτα γίναμε κυνηγοί μικροβίων και τους δώσαμε μορφή.
Τί θα συνέβαινε όμως αν εκτός από της γρίπης, υπήρχε και ο ιός της αγάπης και μάλιστα είχε υψηλή μεταδοτικότητα; Αφού σχολιάσαμε κάποιες φωτογραφίες που εικονίζουν τσακωμούς, πόλεμο, φτώχεια και απόρριψη, ζωγραφίσαμε πώς θα άλλαζαν τα πράγματα αν οι εικονιζόμενοι κολλούσαν τον ιό της αγάπης! Πόσο ομορφότερα θα ήταν όλα! Τέλος φανταστήκαμε πώς θα θέλαμε να ήταν ο ιός της αγάπης και τον φτιάξαμε με πλαστελίνη!