Ξεκινήσαμε το εργαστήριό μας με το παραμύθι του παππού Ροδαλού και του παππού Ωχρού! Ποια είναι η μυστική συνταγή που κάνει τον παππού Ροδαλό χαρούμενο και υγιή; Ακολουθήσαμε τις οδηγίες και τη βρήκαμε κρυμμένη στην τάξη! Διαχωρίσαμε τις αγαπημένες τροφές του παππού Ροδαλού και του παππού Ωχρού και μιλήσαμε για τη διατροφική πυραμίδα.
Ο παππούς Ροδαλός θέλησε να μας μάθει κι άλλα για τη διατροφή! Μας έφερε λοιπόν ένα καλάθι του πικ νικ με εκπλήξεις!
1η έκπληξη: Η μπανανούλα μας που ταξίδεψε από πολύ μακρυά για να μας έρθει! Εντοπίζουμε τη χώρα της στο χάρτη και μαθαίνουμε την ιστορία της, βάζοντας τις εικόνες στη σειρά (από τη μπανανοφυτεία στον κάδο). Βρίσκουμε τις εικόνες από τις οποίες προκύπτει μόλυνση του περιβάλλοντος και μετράμε στο gοοgle earth τα χιλιόμετρα που έκανε για να έρθει στο χωριό μας. Καταλήγουμε στο ότι το μεγάλο ταξίδι της μολύνει αρκετά το περιβάλλον. Για να δούμε πόσα τροφοχιλιόμετρα διανύει μια ελληνική, κρητική μπανάνα; Καταγράφουμε και συγκρίνουμε. Πόση απόσταση θα διανύσει ένα φρούτο που έχουμε στο χωράφι μας; Ακόμη λιγότερα! Συμπέρασμα: Προτιμούμε τα τοπικά προϊόντα.
2η έκπληξη: Σπιτικές υγιεινές συνταγές! Προτιμούμε το σπιτικό φαγητό από το έτοιμο γιατί είναι πιο υγιεινό και δεν έχει τόσες συσκευασίες οι οποίες μολύνουν το περιβάλλον. Παρακολουθούμε σχετικά βίντεο, ελέγχουμε αν το δεκατιανό μας είναι σπιτικό ή όχι και παρασκευάζουμε τις συνταγές του παππού Ροδαλού : αυγοπόντικα και μαλακά μπισκότα με μέλι και βρώμη!
Επόμενη θεματική, η μείωση σπατάλης του φαγητού!
Αξιοποιήσαμε το βιβλίο «Δινώσαυρος- Πετάει το φαγητό», το οποίο υποστηρίζει οικονομικά το «Μπορούμε», μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με σκοπό τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την καταπολέμηση του υποσιτισμού στην Ελλάδα.
https://www.boroume.gr/
Μετά την ανάγνωση του βιβλίου και την παρακολούθηση σχετικών βίντεο, κάθε τμήμα έκανε τις προτάσεις του για το που μπορεί να ΄΄πετάξει΄΄ το φαγητό. Έπειτα τις ζωγραφίσαμε, τις παρουσιάσαμε και φτιάξαμε μια ομαδική αφίσα με τις ιδέες μας!
ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟ ΝΑ ΠΕΤΑΕΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ…
✈️Στα ζωάκια που πεινάνε
✈️Σε όσους δεν έχουν φαγητό
✈️Στο ψυγείο για να το φάμε την επόμενη μέρα
✈️Στους φίλους μας για να το μοιραστούμε
✈️Στον κομποστοποιητή
Εποχικότητα
Αφού ασχοληθήκαμε με τις 4 εποχές και τις διαφοροποιήσεις τους (ως προς τον καιρό, τα ρούχα, τη φύση, τα φρούτα και τα λαχανικά που παράγονται), εστιάσαμε στο πόσο σημαντικό είναι να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά εποχής, τόσο για την υγεία μας όσο και για το περιβάλλον. Τα ομαδοποιήσαμε, παίξαμε και στο τέλος τα γευτήκαμε!
Κομποστοποίηση
Ένας τρόπος για τη μείωση σπατάλης φαγητού αλλά και τη μείωση των απορριμμάτων είναι η κομποστοποίηση, την οποία καταγράψαμε ως ιδέα στην αφίσα του ΄΄ΔΙΝΩΣΑΥΡΟΥ΄΄. Ήρθε η ώρα να την υλοποιήσουμε! Παρακολουθήσαμε σχετικά βίντεο, καταγράψαμε τι επιτρέπεται να ρίχνουμε μέσα και τι όχι και ετοιμάσαμε τα κουβαδάκια μας, από ανακυκλώσιμες συσκευασίες, τα οποία θα πάρουμε στο σπίτι ώστε να τα γεμίζουμε και τα ΄΄ταϊζουμε΄΄ τον κομποστοποιητή κάθε εβδομάδα!
Καθώς είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή των γονέων στη δημιουργία καλών συνηθειών, με το τέλος του εργαστηρίου θα ακολουθείται ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα ώστε να παγιωθούν όσα μάθαμε!