Θεματικός Κύκλος: Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ
Τίτλος: Έλα να πάμε μαζί σχολείο
Στόχος του συγκεκριμένου Εργαστηρίου Δεξιοτήτων είναι η κοινωνική ευαισθητοποίηση των παιδιών πάνω στο θέμα της πρόσβασης στο σχολείο σε διάφορες χώρες. Τα παιδιά μαθαίνουν ότι η πρόσβαση στο σχολείο δεν είναι εύκολη για όλους, υπάρχουν πολλές δύσκολες και επικίνδυνες διαδρομές και ότι η κάθε χώρα αντιμετωπίζει διαφορετικά προβλήματα με βάση την γεωγραφική της τοποθέτηση.
1ο Εργαστήριο
Με αφορμή ένα παιχνίδι memory με κάρτες που απεικόνιζαν παιδιά από όλο τον κόσμο ξεκίνησε η εξής συζήτηση: Άραγε όλα αυτά τα παιδιά πάνε σχολείο και αν ναι είναι εύκολο να πάνε όπως και εμείς;
Τα παιδιά ξεκίνησαν μια δημοσκόπηση για να απαντηθούν τα εξής ερωτήματα σχετικά με την πρόσβαση στο σχολείο:
- Πόση ώρα μου παίρνει να έρθω στο σχολείο;
- Με ποιόν έρχομαι στο σχολείο;
- Με τι μέσο έρχομαι στο σχολείο;
Οι απαντήσεις στα ερωτήματα καταγράφηκαν σε πίνακα και στη συνέχεια βγήκαν τα αποτελέσματα


Στη συνέχεια όλα τα παιδιά τόνισαν ότι οι γονείς τους δεν τα αφήνουν να πάνε μόνα τους στο σχολείο και όταν ζητήθηκαν οι λόγοι τα παιδιά ζωγράφισαν τα εξής:

Οι γονείς δεν αφήνουν τα παιδιά να πάνε μόνα τους στο σχολείο για να μη τα πατήσει κανένα αμάξι

Οι γονείς δεν αφήνουν τα παιδιά να πάνε μόνα τους στο σχολείο για να μην συναντήσουν κακούς ανθρώπους και κλέφτες

Οι γονείς δεν αφήνουν τα παιδιά να πάνε μόνα τους στο σχολείο για να μην τα γρατζουνίσει καμιά γάτα ή τα δαγκώσει κανένας σκύλος

Οι γονείς δεν αφήνουν τα παιδιά να πάνε μόνα τους στο σχολείο για να μην χαθούν

2ο Εργαστήριο
Στη συνέχεια η εκπαιδευτικός έβαλε στα παιδιά να παρακολουθήσουν αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ «On the way to school»

Τα παιδιά το παρακολούθησαν με προσοχή, έκαναν παρατηρήσεις σε καίρια σημεία με τη βοήθεια της νηπιαγωγού, σύγκριναν πόση ώρα κάνει κάθε ένα από τα παιδιά για να φτάσει στο σχολείο με το πόση ώρα κάνουν τα ίδια. Στο τέλος, δημιουργήθηκε μια ομαδική εργασία με τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε το κάθε παιδί μέσα στο ντοκιμαντέρ.

3ο Εργαστήριο
Με βάση τις δύσκολες διαδρομές για το σχολείο, τα παιδιά με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού σχεδίασαν μια πίστα για τη Beebot με εμπόδια και ο στόχος ήταν τα παιδιά να προγραμματίσουν την μελισσούλα να φτάσει στο σχολείο χωρίς να κουτουλήσει σε κανένα εμπόδιο. Αφού τελείωνε η σειρά του κάθε παιδιού, το παιδί άλλαζε τα εμπόδια επάνω στην πίστα για να έρθει το επόμενο παιδί και να βοηθήσει τη Beebot να φτάσει στο σχολείο!

Στη συνέχεια. τα παιδιά αποτύπωσαν στο χαρτί έναν εύκολο και ένα δύσκολο δρόμο για το σχολείο:

4ο Εργαστήριο
Τα παιδιά δραματοποίησαν κινητικά τον δύσκολο δρόμο για το σχολείο μέσα από δραστηριότητες κυκλικής γύμνασης! Στη διαδρομή έπρεπε να 1) διασχίσουν τους βράχους περνώντας ανάμεσα, 2) να περάσουν το ποτάμι, πηδώντας πάνω στις πέτρες, 3) να ανέβουν την επικίνδυνη πλαγιά, 4) να περάσουν τον πολύ στενό δρόμο για να φτάσουν τελικά στο σχολείο.
Η κυκλική γύμναση πρώτα έγινε ατομικά, μετά σε ζευγάρια και τέλος σε ζευγάρια με το ένα από τα δυο παιδιά να έχει κλειστά τα μάτια και το άλλο να το καθοδηγεί (στα δύσκολα σημεία επενέβαινε η εκπαιδευτικός) και αντίστροφα.

5ο Εργαστήριο
Ολοκληρώνοντας το κομμάτι των διαδρομών, έγινε συζήτηση για το σχολείο μας, για αυτά που έχει μέσα και από τι είναι φτιαγμένο. Τα παιδιά αποτύπωσαν με ζωγραφική το σχολείο και τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένο:
Στη συνέχεια, τα παιδιά παρατήρησαν εικόνες από διάφορα σχολείο του κόσμου και σε κάθε ένα γινόταν αναφορά στα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένο και αν μοιάζει με το δικό μας σχολείο.

Αφού τα παιδιά συνειδητοποίησαν ότι υπάρχουν πολλά είδη σχολείων, δόθηκε η ιδέα να φτιαχτούν ομάδες και η κάθε ομάδα να φτιάξει το δικό της σχολείο από διαφορετικά υλικά της τάξης!
Φτιάχτηκαν σχολεία από:
Lego

Ξυλάκια

Οικοδομικό Υλικό

Πλαστελίνη

και από Χαρτί

Όταν ολοκληρώθηκαν οι κατασκευές η κάθε ομάδα παρουσίασε στις άλλες ομάδες την κατασκευή της και στο τέλος η κάθε ομάδα είπε στην παρεούλα τι τους δυσκόλεψε στην κατασκευή και πώς τελικά το έλυσαν!
6ο Εργαστήριο
Ολοκληρώνοντας, έγινε μια συζήτηση για τις εντυπώσεις και τα συμπεράσματα που προέκυψαν. Μέσα σε άλλα, προτάθηκε να γραφτεί ένα γράμμα σε όλα εκείνα τα παιδιά που δυσκολεύονται στον δρόμο για το σχολείο, για να τους δίνει δύναμη. Το περιεχόμενο του γράμματος το συνέθεσαν τα παιδιά και με τη βοήθεια της νηπιαγωγού το έγραψαν σε μεγάλο χαρτί!
