Οι Τρεις Ιεράρχες

Ως Τρεις Ιεράρχες αναφέρονται οι τρεις επιφανείς άγιοι και θεολόγοι της χριστιανικής θρησκείας, προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Βασίλειος ο Μέγας και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός ή Γρηγόριος ο Θεολόγος.

Αναδείχθηκαν πατέρες της εκκλησίας και άγιοι. Λόγω της σοφίας και της δράσης τους τους αποδόθηκε ο τίτλος των μεγίστων φωστήρων, όπως ψέλνεται και στο τροπάριό τους: «Τους τρεις μεγίστους φωστήρας της τρισηλίου θεότητος…».

Παρόλο που ο καθένας τους έχει την ιδιαίτερη γιορτή του, από τα μέσα του 11ου αιώνα, στα χρόνια του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Θ’ Μονομάχου ή του Αλέξιου Α΄ Κομνηνού καθιερώθηκε να γιορτάζουν και οι τρεις μαζί, από τον μητροπολίτη Ευχαΐτων Ιωάννη Μαυρόποδα ο οποίος συνέθεσε τμήμα τουλάχιστον της ακολουθίας για τους τρεις αγίους της Εκκλησίας. Στην ακολουθία υμνεί τη σημασία του έργου και την ποιότητα της δράσης τους και τονίζει τη σχέση της τριανδρίας με τον τρισυπόστατο Θεό για την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η αυτονόμηση της εορτής από το εκκλησιαστικό πλαίσιο και η θεσμοθέτησή της ως σχολικής εκδήλωσης δεν αναφέρεται πριν από τον 19ο αιώνα. Η πραγματική όμως θεσμοθέτηση της εορτής πραγματοποιήθηκε το 1911.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση