21 Μαρτίου-Ρατσισμός

Σήμερα, Παρασκευή 21 Μαρτίου, γιορτάζουμε την επίσημη ημέρα κατα του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων.  Έτσι και στο νηπιαγωγείο μας μάθαμε οτι μπορεί να είμαστε διαφορετικοί….αλλά τελικά είμαστε ΙΔΙΟΙ!!

 

  • Διαβάσαμε το βιβλίο «αγόρια και κορίτσια του κόσμου» και γνωρίσαμε παιδιά σε διάφορα μέρη της γης(τα ψάξαμε και στην υδρόγειο), παρατηρήσαμε τις διαφορές(χρώμα, μάτια,τρόπο ζωής…) και στο τέλος διαπιστώσαμε οτι παρά τις διαφορές τελικά είμαστε όλοι ίδιοι. Συναντήσαμε και τον Ντραγκο απο την Γιουγκοσλαβία που είχε χάσει το πόδι του στον πόλεμο και στοργικά συναισθήματα μας πλημμύρισαν!

Φωτογραφία2318

 

  • Προβληματιστήκαμε για το πως θα μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε με αυτά τα παιδιά αφού δε μιλάμε την ίδια γλώσσα, αλλά σύντομα διαπιστώσαμε οτι η νοηματική είναι μια διεθνής γλώσσα. Με το σώμα μας και με τα χέρια κάναμε νοήματα για λογάκια που θέλαμε να πούμε.

π.χ  «ευχαριστώ» -χτύπημα δύο φορές στο στήθος

«πεινάω»- τρίψαμε την κοιλίτσα μας

«νυστάζω»-χασμουρηθήκαμε

……

 

 

  • Ζωγραφίσαμε παιδάκια με τα χρώματα που συναντήσαμε καθώς και παιδάκια με ιδιαιτερότητες, όπως να μην έχουν πόδι ή χέρι και τα βάλαμε όλα σε μια μεγάλη καρδιά για να δείξουμε οτι και η αγάπη μας είναι μεγάλη για όλα τα παιδιά και όλον τον κόσμο.

 

Φωτογραφία2322Φωτογραφία2323Φωτογραφία2325Φωτογραφία2328

 

 

 

  • Ακούσαμε το τραγούδι «Αν όλα τα παιδιά της γης»( στίχοι:Γιάννης Ρίτσος, μουσική: Μίμης Πλέσσας) και το τραγουδήσαμε χορεύοντας το.

Αν όλα τα παιδιά της γης
πιάναν γερά τα χέρια
κορίτσια αγόρια στη σειρά
και στήνανε χορό
ο κύκλος θα γινότανε
πολύ πολύ μεγάλος
κι ολόκληρη τη Γη μας
θ’ αγκάλιαζε θαρρώ.

Αν όλα τα παιδιά της γης
φωνάζαν τους μεγάλους
κι αφήναν τα γραφεία τους
και μπαίναν στο χορό
ο κύκλος θα γινότανε
ακόμα πιο μεγάλος
και δυο φορές τη Γη μας
θ’ αγκάλιαζε θαρρώ.

Θα `ρχόνταν τότε τα πουλιά
θα `ρχόνταν τα λουλούδια
θα `ρχότανε κι η άνοιξη
να μπει μες στο χορό
κι ο κύκλος θα γινότανε
ακόμα πιο μεγάλος
και τρεις φορές τη Γη μας
θ’ αγκάλιαζε θαρρώ!

 

Φωτογραφία2331

 

 

  • Φτιάξαμε και τα δικά μας καδράκια με όλα τα παιδιά της γης, πιασμένα χέρι χέρι γύρω απο τη γη και κολλήσαμε στο κέντρο μια καρδούλα που συμβολίζει την αγάπη μας για αυτά!

 

Φωτογραφία2333Φωτογραφία2335Φωτογραφία2337Φωτογραφία2338

Αφήστε μια απάντηση