Οι ρουτίνες μας

Σύμφωνα με το ΔΕΠΠΣ,  η ρουτίνα στο χώρο του Νηπιαγωγείου είναι ευκαιρία για μάθηση και ενισχυτική της ένταξης των νηπίων σε ένα στοιχειώδες πρόγραμμα. Είναι η ζωή στο Νηπιαγωγείο.

Έτσι, κάθε μέρα τα νήπια αποφασίζουν ποιά δουλίτσα-υπευθυνότητα  θα αναλάβουν, τηρούν παρουσιολόγιο και μετρούν πόσα παιδάκια είναι στο σχολείο και ποσα λείπουν (αργότερα ο απουσιολόγος θα αναλάβει τη δουλειά αυτή γραπτώς), αποφασίζουν σε ποια γωνίτσα θα δουλέψουν. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η αίσθηση της υπευθυνότητας, η αυτοπεποίθησή τους, η καλύτερη γνωριμία και επαφή με τα άλλα παιδιά μέσα από τη συνεργασία στις γωνιές, και φυσικά μπαίνουν τα απαραίτητα όρια στις δραστηριότητές μας.

Σιγά σιγά τα νήπια αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, τηρούν βασικούς κανόνες και μαθαίνουν να συνυπάρχουν σε ένα πολύ μικρό χώρο. Φυσικά όλο αυτό δουλεύεται στη διάρκεια όλης της χρονιάς όπου δίνονται ευκαιρίες για  καταμέτρηση-μαθηματικούς υπολογισμούς, γραφή, επίλυση προβλημάτων κλπ.

Μερικές από τις ρουτίνες μας:

Οι εργατικές μέλισσες-υπευθυνότητες

006

Απουσιολόγιο-δεντράκι (αλλάζει μορφή σε κάθε εποχή)

008

Ο Κεφούλης μας (μια πολύ όμορφη κατασκευή παλιάς συναδέλφου) που τον  χρησιμοποιούμε όταν έχουμε χρόνο για ομαδικά παιχνίδια. Τα παιδιά ανοίγουν τον Κεφούλη και διαλέγουν κάρτες με ομαδικά παιχνίδια (αργότερα οι κάρτες θα εμπλουτίζονται ανάλογα με το θέμα συζήτησης με σκοπό την ανατροφοδότηση των παρεχόμενων γνώσεων)

009

 

Καλό Σαββατοκύριακο…