Ναι μαμά, κάνω μαθηματικά στο Νηπιαγωγείο!

Οι αριθμοί υπάρχουν παντού γύρω μας οπότε το μόνο εύκολο είναι να τους βρίσκουμε και να τους μαθαίνουμε μέσω  παιγνιωδών καταστάσεων. Μερικά από τα παιχνίδια που παίζουμε στην τάξη όποτε έχουμε ελεύθερο χρόνο είναι τα παρακάτω:

  • Η λυπημένη κάμπια : Παρατηρώντας την αριθμογραμμή της τάξης και πάντα με χαρούμενη μουσική βοηθούμε την κάμπια να ξαναβρει τις κοιλίτσες της και να τις ξαναβάλει με τη σωστή σειρά ώστε να χαμογελάσει ξανά. Επίσης, τα παιδιά βοηθούν την κάμπια να βρει ποιες κοιλίτσες της έκλεψε η πονηρή αλεπού, προσπαθώντας να βρει τον αριθμό/τους αριθμούς που λείπουν κάθε φορ
  • 016
  • Τα παγωτά (έννοιες τόσο-όσο, αριθμητική σειρά)
  • 011
  • Η λαίμαργη φάλαινα (από το ομώνυμο βιβλίο του Ε. Τριβιζά) :  Παιχνίδι ανισοτήτων (μεγαλύτερο-μικρότερο-ίσο) , κινητικό (ταχύτητα, αναγνώριση αριθμών). Ο παίκτης φάλαινα μοιράζει τραπουλόχαρτα με αριθμούς στα παιδιά-ψαράκια χωρίς να βλέπει. Μόλις πει «Ρίξτε τις κάρτες σας», τα ψαράκια ρίχνουν τις κάρτες και η φάλαινα κυνηγάει να φάι το  ψαράκι ή τα ψαράκια με τον μεγαλύτερο αριθμό.

123445

  • Παιχνίδια με τραπουλόχαρτα :   Παιζουν 2 παίκτες που μοιράζονται τα τραπουλόχαρτα (χωρίς τις φιγούρες). Έχοντας τα τραπουλόχαρτα στα χέρια τους με την όψη προς τα κάτω, ρίχνουν ο ένας μετά τον άλλο από ένα χαρτί. Ο παίκτης που θα ρίξει το χαρτί με τον μεγαλύτερο αριθμό κερδίζει όλα τα προηγούμενα. Είναι παιχνίδι που βοηθά τα παιδιά στην αναγνώριση των αριθμών, να προσδιορίζουν την ποσότητά τους και να σκέπτονται γρήγορα, καθώς και να απαριθμούν μεγαλύτερους αριθμούς και να δέχονται τον παράγοντα του τυχαίου.

16798

  • Το αριθμοτερατάκι: Το παιδί τερατάκι, μετά το τραγουδάκι που του τραγουδούν τα υπόλοιπα παιδιά α)σε πρώτη φάση  λέει έναν αριθμό και τα παιδιά του τον δίνουν, β) σε δεύτερη φάση ζητά ένα διψήφιο αριθμό, ή γ) σε τρίτη φάση το τερατάκι ζητά να του δώσουν έναν αριθμό μικρότερο ή μεγαλύτερο από κάποιον άλλο, δουλεύοντας με παιχνιδιάρικο τρόπο πάλι ανισότητες και ανάλογα με το επίπεδό τους, απλές προσθεσούλες ή αφαιρεσούλες.

012 (2)

Αφήστε μια απάντηση