σπέρνω το όνομά μου … φροντίζω τη καρδιά μου !

 

Κ Α Ρ Δ Α Μ Ο kardamo

Γνωστό και ως κάρδαμο της Ορλεάνης, επιστημονική ονομασία Λεπίδιο το ήμερο (Lepidium sativum).

Μονοετές και ποώδες φυτό με καταγωγή από την Ασία, αναπτύσσεται εξαιρετικά γρήγορα. Καλλιεργείται

σε αρκετές περιοχές και έχει χρήσεις στη μαγειρική, σε σαλάτες, γαρνιτούρες και σούπες.

 

Το κάρδαμο, έχει λεπτά και εύθραυστα φυλλαράκια με πολύ δυνατή πιπεράτη και συγχρόνως δροσερή γεύση (όπως και η μέντα). Σήμερα κοντεύουμε πια να το ξεχάσουμε, ενώ οι παλαιότεροι το εκτιμούσαν πολύ. Θεωρούσαν ότι ήταν μια πηγή σθένους και θάρρους. 

Από τα παλιά μας έρχεται η έκφραση “φάε να καρδαμώσεις” ,

ή “το καρδάμωσε” για κάποιον που ανέκτησε τις δυνάμεις του. 

 

Σαν βότανο έχει πολλές χρήσεις. Είναι άριστο ορεκτικό, είναι θρεπτικό, πλούσιο σε βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία, κυρίως σίδηροασβέστιο και ιώδιο. 
Τονώνει τον οργανισμό και έχει αποτοξινωτικές, αντιρρευματικές ιδιότητες.
Κάνει πολύ καλό στο κουρασμένο πνεύμα. Δευτερευόντως, έχει ευεργετική δράση ως καθαριστικό του αίματος και ως αντιβιοτικό. 
Στη μαγειρική χρησιμοποιείται μόνο του σαν σαλάτα με λαδόξυδο ή μαζί με άλλα λαχανικά
Η έντονη γεύση του ταιριάζει με το μαρούλι, το λάχανο, τις βραστές πατάτες, κλπ. Συνήθως χρησιμοποιούμε όλο το μήκος των φύλλων σε σαλάτες ή αποξηραμένο ως ρόφημα. Αν το ανακατέψεις με λεπτοκομμένο λάχανο, φρέσκα κρεμμυδάκια και ρόδι έχεις μια υπέροχη σαλάτα!!

IMG_1298 IMG_1321

 

Αφήστε μια απάντηση