Ο ήλιος είναι ίδιος για όλους (τα Δικαιώματα των παιδιών)

Μέσα από ομαδοποιήσεις και συγκρίσεις, καταλάβαμε  πως υπάρχουν μπαλόνια μεγάλα και μικρά (ομαδοποίηση ως προς το μέγεθος),

002 (2)

μπαλόνια ροζ, κίτρινα, άσπρα, πράσινα(ομαδοποίηση ως προς το χρώμα)

001 (2)

αλλά τελικά είδαμε πως όλα τους είναι…μπαλόνια.(και ως προς το είδος)003 (2)

Τα τουβλάκια μας στην τάξη είναι διαφόρων χρωμάτων, σχημάτων, μεγεθών αλλά τελικά είναι όλα τους τουβλάκια.

005 (2)004 (2)_

Κάπως έτσι,με αφορμή τη Γη μας, και αφού παρατηρήσαμε κι άλλα παιδιά που ζούν μακριά μας και είναι λίγο διαφορετικά από μας. (στο χρώμα του δέρματος, στην ενδυμασία, στις συνήθειες, στον τρόπο που περνάμε τη μέρα μας) τα ταξινομήσαμε με βάση το χρώμα τους αλλά στο τέλος καταλήξαμε πως όλα τους είναι παιδιά. Και έχουν τις ίδιες ανάγκες.

Για τα παιδιά της τάξης μας ευτυχώς είναι αυτονόητο να έχουν τροφή, σπίτι, οικογένεια, ρούχα, σχολείο και παιχνίδια, αλλά δυστυχώς για πολλά παιδιά της Γης δεν είναι τόσο εύκολα tα πράγματα.

Από τη σελίδα της UNICEF είδαμε τα βίντεο για τα δικαιώματα των παιδιών, είδαμε και πλούσιο εποπτικό υλικό με παιδιά σε ανάγκη και εκφραστήκαμε δημιουργικά…

«Ας φανταστούμε πως κρατάμε ένα τεράστιο χρωματιστό μπαλόνι και πηγαίνουμε μια βόλτα. Ξαφνικά, φυσάει αέρας δυνατός και μας παρασέrνει σε μια χώρα με δυστυχισμένα παιδιά. Τί βλέπετε και αν το μπαλόνι σας ήταν μαγικό, τί θα βάζατε μέσα για να το δώσετε σε αυτά τα παιδιά;»

Τα παιδιά δραματοποίησαν την υπόθεση, φαντάστηκαν πως είναι τα παιδάκια που υποφέρουν και έγραψαν στα μπαλόνια τους τα δώρα που θα ήθελαν να τους κάνουν: νερό, ζωή, καθαριότητα, πατριδα, φάρμακα,φαγητό, σπίτι, ειρήνη ήταν μερικά από αυτά. Τέλος, κρεμάσαμε τα μπαλόνια μας πολύ ψηλά για να θυμόμαστε το όμορφο ταξίδι μας.

001 (4)

Αλλά δεν σταματήσαμε εδώ. Ετοιμάσαμε ένα δώρο για τα παιδιά του κόσμου( μια κι έρχονται τα Χριστούγεννα) και βάλαμε μέσα όλα τα δικαιώματά τους αφού πρώτα τα «διαβάσαμε»

003 (4) 006 (3)

Τέλος, δηλώσαμε ρητά και κατηγορηματικά ότι ο ήλιος είναι ίδιος για όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως χρώματος γι αυτό και όλοι μας έχουμε ίσα δικαιώματα.

011 (3)

«Ο ήλιος είναι ίδιος για όλους»

Αφήστε μια απάντηση