“Ώρα για χειμερία νάρκη! 🐻❄️ Τα ζωάκια κοιμούνται ζεστά στη φωλιά τους…
Μαθαίνουμε για τη χειμερία νάρκη: Πώς τα ζωάκια προετοιμάζονται και περνούν τον χειμώνα στη ζεστή φωλιά τους!
Αφού είδαμε το βίντεο το συζητήσαμε και είδαμε σε εποπτικό υλικό τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη παράλληλα με ακόμη ένα βίντεο.
Παρατηρτήσαμε βέβαια, πως η καφέ αρκούδα δεν πέφτει σε χειμερία νάρκη αλλά σε χειμέρια λήθη και είδαμε σχετικό βίντεο απο μια αρκούδα που ξυπνάει την Άνοιξη μετά τον βαθύ υπνάκο της!
Έτσι σκεφτήκαμε να κάνουμε κι εμείς τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη και με χαλαρωτική ήρεμη μουσική να κοιμόμαστε στις φωλίτσες μας και όταν η μουσική θα ζωντανεύει θα ξυπνάμε για να πηγαίνουμε να βρούμε την τροφή μας. (Δραματοποίηση της χειμερίας νάρκης)
Συνδιάσαμε τη φαντασία μας με την διασκέδαση και την επιστήμη!
Τα παιδιά μπορούν να πειραματιστούν με τα χρώματα, να μάθουν πώς αναμειγνύονται και να δημιουργήσουν μοναδικά έργα τέχνης ,ενώ παράλληλα θα διαπιστώσουν μόνα τους τι συμβαίνει όταν μείνει στον ήλιο ένα παγάκι.
Με λίγο νερό, τέμπερες και ένα μπόλ, η τέχνη γίνεται μια δροσερή και πολύχρωμη εμπειρία.
Η βιβλιοθήκη μας έχει γεμίσει βιβλία για το χειμώνα…ανάμεσα, λοιπόν,σε πολλά βιβλία διαλέξαμε να διαβάσουμε το βιβλίο με την ” μεγάλη αρκούδα” όπως είπαν και τα παιδιά..
Ο Φρέντι, η μικρή πολική αρκούδα, πλατσουρίζει στην “πισίνα” γιατί δεν ξέρει να κολυμπάει. Θα τον βοηθήσουν οι φίλοι του να μάθει; Ποιο κόλπο θα δείξει ο Φρέντι στα αδέρφια του ώστε να κολυμπούν. . . πετώντας; Για να εξασφαλίσουν τα παιδιά υγιή κοινωνική ζωή θεμελιωμένη σε αποτελεσματικές σχέσεις, πρέπει να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση, την ικανότητα δηλαδή να μπαίνουν στη θέση των άλλων, να κατανοούν και να αισθάνονται πράγματα με τον ίδιο τρόπο που τα βιώνει ένα άλλο άτομο. Την ανάγκη αυτή αναλαμβάνουν να καλύψουν τα βιβλία της σειράς αυτής, που προάγουν τη συναισθηματική νοημοσύνη. Με την προτεινόμενη για γονείς και εκπαιδευτικούς προσέγγιση επιχειρούν να μυήσουν τα παιδιά στο να μπορούν να βλέπουν τον κόσμο με τα μάτια του άλλου, αφού μάθουν πρώτα να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τα δικά τους συναισθήματα. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)
Αφού το διαβάσαμε και το συζητήσαμε φτιάξαμε τη δική μας πολική αρκούδα βήμα- βήμα παρακολουθώντας πρώτα ένα βίντεο στο ιντερνετ.
Μιλώντας για τα ροφήματα του χειμώνα αυτό που κέρδισε ομόφωνα ήταν φυσικά η γλυκιά ζεστή σοκολάτα και επεισή όλοι ξέρουμε ότι κανένα παιδί δεν αντιστέκεται σε αυτή φτιάξαμε όλοι μαζί ζεστή σοκολάτα
Μέσα από δραστηριότητες που συνδέονται με τον χειμώνα, όπως η ταξινόμηση αντικειμένων ανά μέγεθος (π.χ. μικρά, μεσαία και μεγάλα γάντια) ή η σειροθέτηση αντικειμένων που σχετίζονται με το χιόνι (π.χ. καρότα, κουμπιά, καπέλα για τον χιονάνθρωπο), τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν τη λογική τους σκέψη και να καλλιεργήσουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Αυτού του είδους τα παιχνίδια, μέσα από τη βιωματική και παιγνιώδη μάθηση, ενισχύουν την κατανόηση βασικών μαθηματικών εννοιών, ενώ ταυτόχρονα κρατούν τα παιδιά χαρούμενα και δημιουργικά.
Ο χειμώνας δεν μας αρέσει μόνο σαν εποχή αλλά μας αρέσουν και τα παιχνίδια που μας δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε…
Για αρχή, ταξινομίσαμε τους χιονάνθρωπους απο τον πιο μεγάλο στον πιο μικρό και το αντίθετο
Στολίσαμε τον χιονάνθρωπο με χρωματιστά καπέλα και αφού είπαμε ποιο είναι το χρώμα του κάθε χιονάνθρωπου βρήκαμε και τον αριθμό που έχει πάνω,έπειτα κάναμε την αντιστοιχία του αριθμού με τα κουμπιά που στόλισαν την κοιλίτσα του.
Μετά απο αυτό το παιχνίδι παίξαμε ένα παιχνίδι μνήμης με μοτίβα πανώ σε γάντια
Τέλος, αντιστοιχίσαμε τους χιονοσχηματούλιδες στα κατάλληλα σχήματα πάνω στο χαρτόνι
Φτιάξαμε χιονόμπαλες απο βαμβάκι και χωριστήκαμε σε δύο ομάδες! Όποια ομάδα μαζέψει τις περισσότερες χιονόμπαλες ρουφώντας τες με ένα καλαμάκι αυτή κερδίζει.
Παίξαμε με τις χιονονιφάδες και παρατηρήσαμε πως δεν είναι όλες ίδιες αλλα όλες είναι διαφορετικές μα τόσο όμορφες όλες τους.
Φτιάξαμε στα τραπεζάκια χιονονιφάδες και τα παιδιά τις στολίσανε με διάφορα υλικά..
Στολίσαμε χιονονιφάδες
Βάλαμε τα πον-πον στα σωστά χρωματιστά καπέλα
Στολίσαμε τους χιονάνθρωπους με βαμβάκι και φασόλια
και τέλος, παίξαμε messy play με χιόνι,κουκουνάρια και πολικά ζώα
Ο χειμώνας είναι μια εποχή του χρόνου, γεμάτη κρύο, χιόνι και ζεστές στιγμές μέσα στο σπίτι. Στο νηπιαγωγείο, ο χειμώνας είναι μια υπέροχη ευκαιρία για να ανακαλύψουν τα παιδιά τα φυσικά φαινόμενα, όπως το χιόνι, τον πάγο, αλλά και για να μάθουν πώς οι άνθρωποι, τα ζώα και τα φυτά προσαρμόζονται στις συνθήκες του. Μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, παιχνίδια και συζητήσεις, τα παιδιά μπορούν να εξερευνήσουν τον κόσμο του χειμώνα και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να δημιουργήσουν χειμωνιάτικες κατασκευές και να γνωρίσουν καλύτερα αυτήν την ιδιαίτερη εποχή του χρόνου.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν αυτό το “ταξίδι” στον χειμώνα, όπου κάθε μέρα θα φέρνει κάτι νέο να ανακαλύψουμε! ❄️
Ξεκινήσαμε φτιάχνοντας ένα ιστόγραμμα και τα παιδιά είπαν όλα όσα ήξεραν για την λέξη χ ε ι μ ώ ν α
και έπειτα είδαμε αντίστοιχο εκπαιδευτικό βίντεο για το χειμώνα
Έπειτα, ο καθένας ζωγράφισε το χειμώνα όπως ο ίδιος τον φαντάζεται…
Τέλος, φτιάξαμε τη δική μας ιστορία “το γάντι” με ιδέες των παιδιών…
Και στην παρεούλα συζητήσαμε τι θυμόμαστε και τι συμβαίνει το χειμώνα. Οι ιδές των παιδιών ήταν αρκετές και αποφασίσαμε να τις αξιοποιήσουμε φτιάχνοντας την ντουλάπα του χειμώνα με όλα τα ρούχα που φοράμε αυτή την εποχή!
Διαβάσαμε το Ουκρανικό παραμύθι ” Το γάντι”
και ζωγραφίσαμε ό,τι μας άρεσε περισσότερο απο το παραμύθι…
Τα παιδιά παρατήρησαν πως στο βουνό μας έχει ήδη χιονίσει και ενθουσιασμένα είπαν πως θέλουν να κάνουν χιονάνθρωπο! Επειδή όμως ακόμα αργεί ο χιονάνθρωπος στο χωριό μας, φτιάξαμε αντίστοιχους απο χαρτόνι και στολίσαμε και τα καπέλα τους με μαρκαδόρους και το περάσαμε όλο με ξυλομπογιές.
και επειδή δεν μας έφτανε ο ένας χιονάνθρωπος φτιάξαμε κ άλλους απο ανακυκλώσιμα υλικά για να στολίσουμε την τάξη μας..
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή