Απρίλιος

Καλό μήνα!!!

Η «Πρωταπριλιά» με τα αθώα ψέματά της είναι ένα πανευρωπαϊκό έθιμο. Στην Ελλάδα το αρχαίο αυτό έθιμο έφτασε, μάλλον, την εποχή των Σταυροφοριών κι έχει τις ρίζες του στους αρχαίους Κέλτες. Επειδή τον Απρίλιο ο καιρός καλοσύνευε συνήθιζαν την πρωταπριλιά να πηγαίνουν για ψάρεμα. Τις περισσότερες φορές γύριζαν φυσικά με άδεια χέρια, κι έτσι κατέφευγαν σε ψεύτικες ιστορίες για μεγάλα ψάρια. Στη χώρα μας διαγωνίζονται για το ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα, όπως το: «Έλα να πούμε ψέματα/ ένα σακί γιομάτο/ φόρτωσα ένα μπόντικα/ σαράντα κολοκύθια/ κι απάνου στα καπούλια του/ ένα σακί ρεβύθια». (πηγή Βικιπαιδεία)
 
Εξηγούμε στα παιδιά πως ο μήνας Μάρτιος έφυγε. Βγάζουμε  το Μάρτη από χέρι μας και είτε τον κρεμάμε σε ένα δέντρο για να τον πάρουν τα χελιδόνια για να φτιάξουν τη φωλιά τους, είτε τον βάζουμε πάνω στο αρνί που θα ψήσουμε το Πάσχα για να καεί.
Έπειτα, εξηγούμε πως ήρθε ο μήνας Απρίλιος. Μπορούμε να τους αναφέρουμε κάποιες σχετικές παροιμίες, όπως:

  • Ο Απρίλης έχει τ’ όνομα κι ο Μάης τα λουλούδια.
  • Του Απρίλη η βροχή, κάθε στάλα και φλουρί.

Αφού εξηγήσουμε τη σημασία της κάθε παροιμίας στα παιδιάς, τους ζητάμε να τις ζωγραφίσουν, την καθεμία ξεχωριστά, ώστε να μας δείξουν τι έχουν καταλάβει.
Τέλος, μπορείτε να διαβάσετε παραμύθια στα παιδιά ή να δείτε βίντεο στο YouTube, που έχουν σχέση με την Πρωταπριλιά και τα ψέματα, όπως:

«Ο ψεύτης βοσκός και ο λύκος»

«Ο Πινόκιο»


Μόλις ολοκληρώσετε την ανάγνωση των παραμυθιών, μπορείτε να πείτε στα παιδιά να αναδιηγηθούν την ιστορία, να τη ζωγραφίσετε και να κάνετε κατασκευές με υλικά που έχετε στο σπίτι σας.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ:

  • Παρουσίαση των παροιμιών με τη χρήση εικόνων από το Internet.
  • Δραματοποίηση ιστοριών, με φυσικές κινήσεις. Τα παιδιά με τον τρόπο αυτό θα χαρούν πολύ και θα επιδείξουν αμείωτο ενδιαφέρον.
  • Κατασκευή του ήρωα της ιστορίας από πλαστελίνη.

Μην παραλείψετε να φωτογραφίσετε τις κατασκευές και τις ζωγραφιές των παιδιών και να τις στείλετε με email στο σχολείο, ώστε να ανέβουν στο blog μας!
Θερμή παράκληση να μην αναγράφεται το όνομα του παιδιού πάνω στις ζωγραφιές!