Ολοκληρώνοντας τα εργαστήρια δεξιοτήτων με θέμα την υγιεινή διατροφή μάθαμε για την θυγατέρα του ‘Ηλιου …ποιά άλλη απο την ΕΛΙΑ; Αναμφίβολα ο Νοέμβριος είναι ο μήνας της Ελίας. Ξεκινήσαμε, λοιπόν την συζήτηση παίρνοντας αφορμή από τη πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής η οποία στηρίζεται στο λάδι και από έναν καταπληκτικό πίνακα του Θεόφιλου με τίτλο: Το μάζεμα των Ελαιών. Παρακολουθήσαμε διάφορα εκπαιδευτικά βίντεο και παραμύθια με την ελιά και το λάδι, το λιομάζωμα και τη διαδικασία που περνάνε η ελιές στο ελαιοτριβείο μέχρι να γίνουν λάδι!
Παρατηρήσαμε σε εικόνες με πλούσιο εποπτικό υλικό τα στάδια που ξεκινάνε οι ελιές από το ράβδισμα στα δέντρα μέχρι να φτάσουν σε μπουκάλια να τα αγοράσουμε, για περαιτέρω εμπέδωση εργαστήκαμε ατομικά σε φύλλα εργασίας όπου κολλήσαμε με τη σειρά τα στάδια.
Γνωρίσαμε τα προϊόντα που μας δίνει η Ελιά και τη χρησιμότητά της στη φαρμακευτική δοκιμάζοντας κρέμα χεριών από ελιά!
Αναπαραστήσαμε στην τάξη τη διαδικασία του ραβδίσματος, καθώς στο χωριό μας δεν ευδοκιμούν ελαιόδεντρα διότι βρισκόμαστε σε μεγάλο υψόμετρο.
Μυθολογία: Πώς πήρε το όνομά της η πόλη της Αθήνας;
Παρακολουθήσαμε βίντεο με τη διαμάχη τους. Τι πρόσφερε ο Ποσειδώνας στην πόλη; Τι πρόσφερε η Αθηνά; Τι αποφάσισαν οι κριτές; Γιατί;
Έπειτα, γνωρίσαμε τη σημασία της Ελιάς σαν το κλαδί της Ειρήνης και της Νίκης καθώς από την Αρχαιότητα τους νικητές τους επιβράβευαν με στεφάνι Ελιάς , τον κότινο, τον οποίο δημιουργήσαμε και φορέσαμε στα κεφαλάκια μας!
Μάθαμε τραγούδια σχετικά με την ελιά…
Μάθαμε παροιμίες , ανοίγματα και εκφράσεις αλλά και σύνθετες λέξεις με την Ελιά…
Παίξαμε διαδραστικά παιχνίδια στο τάμπλετ σχετικά με το θέμα!
Και τέλος, σαν μικροί καλλιτέχνες αποδώσαμε εικαστικά την ελιά….