“Η Μόνα, η μικρή χελώνα στο καινούριο σχολείο”
Ως αφόρμηση της παραπάνω θεματικής που υλοποιούμε, διαβάστηκε η ιστορία “Η Μόνα, η μικρή χελώνα στο καινούριο σχολείο”. Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης η εκπαιδευτικός τσαλάκωνε μία χάρτινη καρδιά κάθε φορά που πληγωνόταν από την άσχημη συμπεριφορά των συμμαθητών της. Τα παιδιά προβληματίστηκαν για ποιο λόγο τσαλακωνόταν η χάρτινη καρδιά γι’ αυτό ακολουθήθηκε συζήτηση για τα συναισθήματα της χελώνας και της συμπεριφοράς των συμμαθητών της. Τέλος, για να γίνει χαρούμενη η καρδιά της χελώνας, τα παιδιά έγραψαν σε τσιρότα όμορφες και γλυκές λέξεις και τα κολλήσαμε πάνω στην τσαλακωμένη καρδιά.
Στη συνέχεια όλοι οι μαθητές σε ατομικά φύλλα εργασίας αποτύπωσαν τις εντυπώσεις τους από την ανάγνωση της ιστορίας.
¨Είμαστε διαφορετικοί – Είμαστε ίσοι”
Παρατηρήσαμε, επεξεργαστήκαμε το βιβλίο “Εικόνες – από τα παιδιά της Γης” και μιλήσαμε για τα χαρακτηριστικά των παιδιών από διάφορες φυλές. Στη συνέχεια, μιλήσαμε για τα δικά μας χαρακτηριστικά και ο καθένας περιέγραφε τα χαρακτηριστικά του. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ζευγάρια και παρουσίαζαν τις ομοιότητες και τις διαφορές τους. Έπειτα, σε ζευγάρια αποτύπωσαν τις ομοιότητες και τις διαφορές τους σε φύλλο εργασίας. Στην ολομέλεια, παρουσίασαν την εργασία τους και καταλήξαμε στο συμπέρασμα, πως ενώ έχουμε πολλές διαφορές μεταξύ μας, ωστόσο είμαστε ίσοι και μοναδικοί.
“Το κουτί με τις διαφορετικές απόψεις”
Φτιάξαμε μια κούτα με ένα παράθυρο σε κάθε πλευρά ( όπως προτείνεται από το βιβλίο – Βήματα για τη ζωή) και τοποθετήσαμε ένα ξύλινο σπιτάκι. Ζητήθηκε από τους μαθητές να σηκώνονται σε ζευγάρια και να παρατηρούν από ένα παράθυρο της επιλογής τους, τι υπάρχει μέσα. Καταγράφηκαν οι διαφορετικές απόψεις τους και αντιλήφθηκαν τη διαφορετική οπτική των πραγμάτων.
” Το χαρούμενο λιβάδι “
Διαβάσαμε την ιστορία της Φυλλιώς Νικολούδη ” Το χαρούμενο λιβάδι ” που διαπραγματεύεται την αποδοχή του διαφορετικού και του ξένου. Πραγματοποιήθηκε μια συζήτηση όσον αφορά τις εντυπώσεις και τα συναισθήματα που μας δημιούργησε η ιστορία. Έπειτα, οι μαθητές ζωγράφισαν τι πίστευαν ότι θα γίνει στο τέλος της ιστορίας.
Δραματοποιήσαμε την ιστορία
Τέλος, οι μαθητές βάζοντας φαντασία και ταλέντο δημιούργησαν ένα έργο τέχνης…………….. “το λιβάδι της φιλίας και της διαφορετικότητας”