…το μουσικό τους ταξίδι στις χώρες της Μεσογείου, για την καλλιέργεια του σεβασμού προς τον διαφορετικό άλλο, την αγωγή στην ειρήνη και την βελτίωση της δυναμικής της ομάδας της τάξης μας, σε συνεργασία με το 14ο Νηπιαγωγείο Κέρκυρας και τη Μουσικοπαιδαγωγικό Ομάδα «Ανέβα μήλο, κατέβα ρόδι».
Ακολουθεί η αφίσα της εκδήλωσης και το δελτίου τύπου!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Η Μεσόγειος που μας ενώνει»
Παρασκευή 19 Φεβρουρίου 2016, 6.00 μ.μ.
Ιόνιος Ακαδημία, Κέρκυρα
Η Ομάδα Μουσικοπαιδαγωγικών Δράσεων του Ιονίου Πανεπιστημίου Ανέβα μήλο – Κατέβα ρόδι, το 14ο Νηπιαγωγείο Κέρκυρας και το Νηπιαγωγείο Αγίου Ματθαίου Κέρκυρας σας προσκαλούν στην κοινή παράσταση που διοργανώνουν με τίτλο: «Η Μεσόγειος που μας ενώνει» στην Ιόνιο Ακαδημία την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016, στις 6.00 μ.μ. Η παράσταση βασίζεται στη συνεργασία που έχει το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου με δύο από τα σχολεία που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ «MusiChild: Προσχολική Μουσική Εκπαίδευση στη Μεσόγειο» (2014-2016). Στο πρόγραμμα MusiChild αναπτύχθηκαν διδακτικές μέθοδοι και πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό για την προσχολική ηλικία που προέρχεται από πέντε Μεσογειακές χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία και Ισραήλ). Το καλοκαίρι του 2015 οργανώθηκε ένα πενθήμερο σεμινάριο για εκπαιδευτικούς (6-10 Ιουλίου 2015), μία ανοιχτή ημερίδα για το κοινό (11 Ιουλίου 2015) και μία ανοιχτή παράσταση από τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο (Πλατεία Δημαρχείου, Mediterranean MusiChild Festival, 10 Ιουλίου 2015). Στο εκπαιδευτικό σεμινάριο συμμετείχαν 37 εκπαιδευτικοί, μουσικοπαιδαγωγοί προσχολικής ηλικίας από την Κύπρο, την Ιταλία, την Ισπανία, και την Ελλάδα (ανάμεσά τους και φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου), οι οποίοι κλήθηκαν να εφαρμόσουν πιλοτικά αυτό το καινοτόμο πρόγραμμα στις ομάδες παιδιών με τις οποίες εργάζονται κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά καταγράφοντας τα αποτελέσματα, ενώ ταυτόχρονα έγινε ανταλλαγή καλών πρακτικών, απόψεων και υλικού. Το διδακτικό μουσικό υλικό και άλλες προτάσεις θα δημοσιοποιηθούν μέσα από τις εκδόσεις και την ιστοσελίδα του προγράμματος MusiChild που συντονίζεται από το Cyprus Centre for the Research and Study of Music (http://www.ccrsm.org.cy/). Η διδασκαλία στηρίχτηκε στις αρχές της διαπολιτισμικότητας, στη χρήση παραδοσιακών τραγουδιών, χορών και παιχνιδιών από τους πολιτισμούς της Μεσογείου, και στη μουσική αγωγή εστιασμένη στις ανάγκες της προσχολικής ηλικίας. Η παράσταση που θα παρουσιαστεί στις 19 Φεβρουαρίου περιέχει μέρος του υλικού που διδάχτηκε κατά την εφαρμογή του προγράμματος. Είσοδος ελεύθερη.
Η ομάδα Μουσικοπαιδαγωγικών Δράσεων του Ιονίου Πανεπιστημίου «Ανέβα μήλο – Kατέβα ρόδι» ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2012 από την Επίκουρο Καθηγήτρια Ζωή Διονυσίου και ομάδα φοιτητών του Τομέα Μουσικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Στόχος της ομάδας είναι να προάγει τον προφορικό λόγο και τη λαϊκή μουσική παράδοση μέσα από παραμύθια, παιχνιδοτράγουδα και έθιμα. Το υλικό των παραστάσεων προέρχεται από γραπτές πηγές, προφορικές μαρτυρίες και επιτόπια εθνομουσικολογική και λαογραφική έρευνα. Η ομάδα παρουσιάζει παραστάσεις και εργαστήρια που απευθύνονται εξίσου σε μικρούς και σε μεγάλους. Στην ομάδα συμμετέχουν οι: Σοφία Δεληγιάννη, Ζωή Διονυσίου, Τάσος Εμμανουήλ, Ζαχαρίας Ζαχούλης, Μαριάννα Καρακίδου, Δήμητρα Κουμανδράκη, Κλειώ Κωνσταντάκου, Σοφία Καλογρούλη, Κατερίνα Μουλάλλι, Κατερίνα Νταμάνη, Ρεγγίνα Σαλτάρη, Γεωργία Σπανού και Κατερίνα Τσιαλού.
Διδάσκουσα και υπεύθυνη εφαρμογής του προγράμματος στο 14ο Νηπιαγωγείο Κέρκυρας είναι η Πηνελόπη Πέζαρου. Διδάσκουσα και υπεύθυνη εφαρμογής του προγράμματος στο Νηπιαγωγείο Αγίου Ματθαίου Κέρκυρας είναι η Πέπη Σταυρακάκη.