Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Σήμερα, ήταν μια ιδιαίτερη μέρα για τα παιδιά και τις εκπαιδευτικούς του Νηπιαγωγείου μας. Η κυρία Κίτσιου Δήμητρα, μητέρα ενός νηπίου και καθηγήτρια στο Τμήμα Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μας προσκάλεσε στο χώρο του Πανεπιστημίου προκειμένου να παρακολουθήσουμε πρόγραμμα για τη ρύπανση των θαλασσών.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε ξενάγηση στο χώρο του Πανεπιστημίου, ενημέρωση και παρουσίαση από βιολόγους και χημικούς του Τμήματος Ωκεανογραφίας μέσα στο εργαστήριο βιολογίας, ώστε να δουν και να μάθουν τα παιδιά για τα διάφορα είδη κοχυλιών, ψαριών και οστρακοειδών. Επίσης, η καταπληκτική βιολόγος που μίλησε στα παιδιά, έδωσε τη δυνατότητα να σε όλα τα παιδιά να δουν μέσα από το μεγαλοσκόπιο ένα κοχύλι.
Άλλη μία δράση που είχαν ετοιμάσει για μας οι συνεργάτες της κυρίας Κίτσιου, ήταν ένα βιωματικό παιχνίδι, μέσα από το οποίο τα παιδιά γνώρισαν ένα μεγάλο κίνδυνο για τον υδάτινο κόσμο, το ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ! Μας έδειξαν πως μπορεί να δημιουργηθεί μια πετρελαιοκηλίδα, ποιοι τρόποι υπάρχουν για να την περιορίσουμε και ποια είναι τα μέσα που υπάρχουν σήμερα για να καθαριστεί η θάλασσα από το πετρέλαιο. Τα παιδιά έδειξαν να ενθουσιάζονται πάρα πολύ με τη συγκεκριμένη δράση…και αφού κατάφεραν να καθαρίσουν τη θάλασσα και να σώσουν τα ψαράκια, πήραν και ένα δωράκι από την κυρία χημικό που μας έκανε τη συγκεκριμένη δράση.
Έπειτα, οδηγηθήκαμε σε μία μεγάλη αίθουσα με βιντεοπροβολέα, μας παρουσίασαν ένα online game που έχουν δημιουργήσει φοιτητές του Τμήματος σε συνεργασία με τους καθηγητές τους. Το παιχνίδι αυτό έχει επίσης σχέση με τη ρύπανση των θαλασσών και ο κάθε παίκτης καλείται να κάνει ενέργειες προκειμένου να καθαριστεί η ακτή, ο βυθός της θάλασσας, να κάνει ανακύκλωση κλπ.
Στην ίδια αίθουσα τα παιδιά μας κάθισαν να πάρουν το πρωινό τους και να ξεκουραστούν. Η κυρία Κίτσιου και οι συνεργάτες της πρόσφεραν χυμούς στα παιδιά και καφέδες στις εκπαιδευτικούς.
Τέλος, το πρόγραμμα έκλεισε με την παρουσίαση του drone από δύο φοιτητές του Τμήματος Ωκεανογραφίας, οι οποίοι μας είπαν σημαντικές πληροφορίες για το τι είναι το drone και από τι αποτελείται, πως αξιοποιείται το drone από το Πανεπιστήμιο, που χρησιμεύει, ποιο πρόγραμμα 3D χαρτογράφησης χρησιμοποιούν κλπ. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν πάρα πολύ με την παρουσίαση των φοιτητών και έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον χειρισμό του drone.
Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα η κ. Δήμητρα Κίτσιου χάρισε στα παιδιά από μία σακούλα με διάφορα ενθύμια και μπισκοτάκια. Ενώ, δεν παραλείψαμε να βγάλουμε και την καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία.
Εμείς από την πλευρά μας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την κ. Κίτσιου, τους συνεργάτες και τους φοιτητές της, που μας παρουσίασαν ένα τόσο ενδιαφέρον πρόγραμμα. Περάσαμε υπέροχα, μάθαμε πολλές χρήσιμες πληροφορίες και κυρίως…ΔΕΝ πετάμε σκουπίδια στις ακτές ή μέσα στη θάλασσα! Φροντίζουμε να ανακυκλώνουμε διάφορα υλικά και να προστατεύουμε τους ζωντανούς οργανισμούς των θαλασσών. Συγχαρητήρια σε όλο το Τμήμα Ωκεανογραφίας για τις δράσεις που οργάνωσαν και για την απλότητα που μας μετέδωσαν τις γνώσεις τους. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!!!