Άνοιξη
Επιτέλους οι ηλιόλουστες ημέρες ήρθαν και έτσι μπορέσαμε να γνωρίσουμε την πιο χρωματιστή εποχή του χρόνου. Παρατηρήσαμε, προβληματιστήκαμε και εξερευνήσαμε!
Πλέον ήταν πιο εύκολο να διακρίνουμε τις αλλαγές στη φύση, διαπιστώσαμε ότι οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν, ότι αρχίσαμε να φοράμε πιο ανάλαφρα ρούχα και ότι γύρω μας βλέπαμε λουλούδια, καταπράσινα δέντρα και πολλά πολλά ζουζούνια!
Νωρίτερα είχαμε μιλήσει για τα χελιδόνια που φέρνουν την Άνοιξη, που και πως φτιάχνουν τις φωλιές τους, πως είναι το σώμα τους και πως μεγαλώνουν τα μικρά τους.
Επιστρέφοντας από τις διακοπές του Πάσχα και έχοντας φτάσει στον Μάιο μήνα φτιάξαμε το μαγιάτικο στεφάνι μας για να στολίσει την πόρτα της τάξης μας!
Γνωρίσαμε όμορφα λουλούδια, παρατηρήσαμε τα χρώματά τους και μάθαμε όσα μπορούσαμε. Συζητήσαμε για τις ανάγκες ενός φυτού και μάθαμε να τα φροντίζουμε. Γνωρίσαμε τα μέρη που απαρτίζουν ένα φυτό και τη χρησιμότητά τους.
Μιλήσαμε για τις μαργαρίτες και το αστείο παιχνίδι να μαδάμε τα πέταλα της λέγοντας “μ’αγαπάει, δε μ’αγαπάει”.
Τα παιδιά δημιούργησαν λιβάδια με παπαρούνες από αυγοθήκες.
Γνωρίσαμε καλύτερα το ηλιοτρόπιο, παρατηρήσαμε τα χαρακτηριστικά του, αναλύσαμε το όνομά του και μάθαμε ότι από το συγκεκριμένο λουλούδι παράγονται οι ηλιόσποροι. Με αφορμή τον πίνακα του Βαν Γκογκ ‘’Ηλιοτρόπια’’ παρατηρήσαμε τα χρώματα και τις λεπτομέρειες του έργου και επιχειρήσαμε να το αποτυπώσουμε μέσα από τα δικά μας μάτια.
Το επόμενο διάστημα μιλήσαμε για τα έντομα. Αρχικά εξερευνήσαμε τη ζωή της πασχαλίτσας,
Στη συνέχεια ασχοληθήκαμε αρκετά με τη ζωή της πεταλούδας, μιλήσαμε για τον κύκλο της ζωής της, γνωρίσαμε τα διαφορετικά είδη, τα μέρη του σώματός της και είδαμε πολλές εντυπωσιακές εκδοχές της.
Ακόμη, φτιάξαμε τον κύκλο ζωής του εντόμου και δημιουργήσαμε δικές μας πεταλούδες:
χρησιμοποιώντας φίλτρα καφέ,
χρωματίσαμε πεταλούδες με τη μέθοδο του πουαντιγισμού,
τις στολίσαμε και έφεραν την άνοιξη στο σχολείο μας.
Ακόμη, μέσα από την πεταλούδα μιλήσαμε για τη συμμετρία και φτιάξαμε ανοιξιάτικα καδράκια.
Το επόμενο έντομο που επεξεργαστήκαμε ήταν η λιβελούλα. Μιλήσαμε επίσης για τον κύκλο ζωής της και εντοπίσαμε ομοιότητες και διαφορές με της πεταλούδας. Παρατηρήσαμε τα χαρακτηριστικά της και γνωρίσαμε μέσα από εικόνες διαφορετικά είδη. Συζητήσαμε που ζει, από ποια ζώα πρέπει να προστατεύεται και δημιουργήσαμε τις δικές μας λιβελούλες χρησιμοποιώντας σύρμα πίπας, χρωματιστά μακαρόνια, πον πον και χαρτόνι!
Δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε ένα από τα πιο σημαντικά έντομα για τη ζωή της φύσης και του ανθρώπου, τη μέλισσα! Τα παιδιά έδειξαν δικαίως μεγάλο ενδιαφέρον για τη ζωή της μέλισσας, γνωρίσαμε την ανατομία της και τον κύκλο ζωής της.
Μάθαμε τα τρία διαφορετικά είδη μελισσών (βασίλισσα, εργάτρια, κηφήνας), το ρόλο που έχει ο καθένας και τη σημασία του για το σύνολο. Συζητήσαμε για τον μελισσοκόμο και τη στολή του αλλά και για τους τρόπους που χρησιμοποιεί προκειμένου να πάρει λίγο από το μέλι τους. Γνωρίσαμε τα προϊόντα που αποκτούμε χάρη στη σκληρή δουλεία των μελισσών: το μέλι, το βασιλικό πολτό, την πρόπολη, και το κερί. Γνωρίσαμε το σχήμα εξάγωνο και τα παιδιά κλήθηκαν να φτιάξουν τα δικά τους σχήματα χρησιμοποιώντας καλαμάκια.
Φυσικά, φτιάξαμε τις δικές μας μελισσούλες!
Το σχολείο μας βρίσκεται μέσα στη φύση, περιτριγυρισμένο από χρώματα, μυρωδιές και ήχους της άνοιξης και αυτό αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για μάθηση με φυσικό τρόπο, γιατί η θεωρία συναντά την πράξη μέσα απ’ όλες τις αισθήσεις των παιδιών.