Νηπιαγωγείο Αγίου Κήρυκα

Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου

Πρωτοχρονιάτικα έθιμα και κατασκευές

Δεκ 202024

Γεια σε όλους!

Λίγες μέρες πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων και σε συνέχεια της θεματικής μας για την Πρωτοχρονιά, μιλήσαμε με τα παιδιά για τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς σε όλον τον κόσμο!

Αρχικά παρατηρήσαμε την υδρόγειο σφαίρα, είδαμε πως ο κόσμος μας μπορεί αντίστοιχα να αποτυπωθεί σε χάρτη, παρομοιάζοντάς τον με τη φλούδα ενός πορτοκαλιού και βλέποντάς την να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας. Αφού λοιπόν είδαμε τον κόσμο μας σε χάρτη, είδαμε τα έθιμα ανά ήπειρο, ανά χώρα και τέλος στην Ελλάδα. Είδαμε πόσο διαφορετικά γιορτάζουν οι άνθρωποι και τις ιδιαίτερες συνήθειές τους λόγω κλίματος και εποχής.



Λήψη αρχείου

Στη συνέχεια της μέρας μας, κατασκευάσαμε μια ευχετήρια κάρτα για να τη δωρίσουμε σε κάποιον αγαπημένο μας ή για να στολίσουμε το σπίτι μας με αυτή, καθώς είναι και αυτό ένα ελληνικό έθιμο.

Για να φτιάξουμε μια ευχετήρια κάρτα χρειαζόμαστε:

1 λευκό χαρτί ή χαρτόνι μεγέθους Α4

χρωματιστό χαρτόνι της επιλογής μας

νερομπογιές

μαρκαδόρους

ψαλίδι

κόλλα

Αρχικά, παίρνουμε το λευκό χαρτί ή το χαρτόνι σε μέγεθος Α4 και το διπλώνουμε στη μέση. Παίρνουμε το ψαλίδι μας και λειαίνουμε τις άκρες, προσπαθώντας να κάνουμε ένα κυκλικό σχήμα στο χαρτί μας (στο άνοιγμά του το χαρτί αφού το κόψουμε θυμίζει τον αριθμό 8).

Στη συνέχεια, ζωγραφίζουμε στην εξωτερική μεριά της κάρτας τα μάτια και το στόμα του χιονάνθρωπου, όπως θα δείτε στη φωτογραφία. Για τη μύτη του, σχεδιάζουμε ένα τρίγωνο σε πορτοκαλί χαρτόνι, το κόβουμε και το κολλάμε ή απλά ζωγραφίζουμε ένα πορτοκαλί τρίγωνο στην κάρτα μας.

Σε χρωματιστό χαρτόνι, σχεδιάζουμε ένα καπέλο όπως μπορούμε, το κόβουμε και το κολλάμε στο κεφάλι του χιονάνθρωπου. Αντίστοιχα δουλεύουμε με λευκό χαρτί, ζωγραφίζοντας ένα καπέλο. Το στολίζουμε όπως θέλουμε!

Στην κάρτα μας εσωτερικά μπορούμε να γράψουμε ευχές όπως: “ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!”, “ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ 2021” και το όνομά μας.

Την επόμενη μέρα, συνεχίσαμε με μια ακόμη κατασκευή με τα παιδιά. Φτιάξαμε μια χιονόμπαλα με τη βοήθεια χαρτονιού και νερομπογιάς σε διάφορα χρώματα!

Για να δημιουργήσετε κι εσείς στο σπίτι μια χιονόμπαλα χρειάζεστε:

2 χαρτόνια χρωματιστά (ένα γαλάζιο και ένα πράσινο-ή όποιο χρώμα χαρτόνι έχετε)

1 ρολό υγείας

μαρκαδόρους

ψαλίδι

κόλλα

γκλίτερ (αν θέλετε)

Αρχικά, με τη βοήθεια ενός μαρκαδόρου και ενός ποτηριού σχεδιάζετε έναν κύκλο σε χρωματιστό χαρτόνι της επιλογής σας. Κόβετε τον κύκλο ακολουθώντας το σχέδιο που δημιουργήσατε με το ποτήρι. Με μια λευκή νερομπογιά μπορείτε να τονίσετε το περίγραμμα του κύκλου που κόψατε, βάφοντάς τον λιγάκι γύρω-γύρω.

Στη συνέχεια, για να φτιάξετε ένα χριστουγεννιάτικο δεντράκι, σχεδιάζετε σε πράσινο χαρτόνι τρία τρίγωνα: ένα πολύ μικρό, ένα λίγο μεγαλύτερο κι ένα ακόμη μεγαλύτερο. Αφού τα κόψετε, τα βάζετε σε σειρά: ξεκινάτε από το μεγαλύτερο κάτω-κάτω, έπειτα το λίγο μικρότερο και τέλος το μικρό στην κορυφή. Τώρα που βρήκατε τη σειρά τους, τα κολλάτε πάνω στον κύκλο σας. Για όσους δεν έχουν χαρτόνι, σχεδιάζετε ένα δεντράκι σε λευκό χαρτί και το κόβετε γύρω-γύρω. Το δεντράκι που μόλις κόψατε θα το κολλήσετε, αντίστοιχα, πάνω στον κύκλο σας. Μπορείτε να το διακοσμήσετε ζωγραφίζοντας όμορφα στολίδια, είτε να κολλήσετε χιόνι από βαμβάκι ή να βάλετε λίγη χρυσόσκονη-γκλίτερ με τη βοήθεια μιας κόλλας στικ. Όπου βάλετε κόλλα, ρίχνετε λίγη χρυσόσκονη και είστε έτοιμοι!

Και μένει ακόμη να φτιάξετε τη βάση της χιονόμπαλας. Το ρολό υγείας θα γίνει η βάση που χρειάζεστε. Αφού το κόψετε στη μέση, βάφετε με νερομπογιά (σε όποιο χρώμα σας αρέσει) το ένα κομμάτι του ρολού υγείας μόνο. Μόλις στεγνώσει, κάνετε δύο ψαλιδίσματα δεξιά και αριστερά (ένας ενήλικας θα μας βοηθήσει σε αυτό), όπου εκεί μπορείτε να στερεώσετε τον κύκλο. Η χιονόμπαλά μας είναι έτοιμη!

Μην ξεχάσετε να γράψετε “2021” στο ρολό που βάψατε για τη νέα χρονιά που έρχεται, καθώς και το όνομά σας!

Σήμερα που ήταν και η τελευταία μέρα των μαθημάτων μας για το 2020, είδαμε τις ευχετήριες κάρτες που δημιούργησαν και μας έστειλαν διαδικτυακά τα παιδάκια ενός νηπιαγωγείου στην Κρήτη, τα οποία ήθελαν να μας ευχηθούν για τις γιορτές.



Λήψη αρχείου

Έπειτα, παίξαμε “Μάντεψε ποιος”, υποδυόμενοι έναν χριστουγεννιάτικο ρόλο που μας δόθηκε μυστικά, χωρίς να γνωρίζουν οι υπόλοιποι, και εμείς έπρεπε να μαντέψουμε μέσα από ερωτήσεις ποιος είναι τι… Λύσαμε, επίσης, χριστουγεννιάτικους γρίφους και κινηθήκαμε με τη βοήθεια του χριστουγεννιάτικου τροχού μας!

https://wheelofnames.com/view/el/urp-7za/

Στο τέλος της ημέρας μας, τραγουδήσαμε αγαπημένα μας χριστουγεννιάτικα τραγούδια, όπως το “Ρούντολφ το ελαφάκι”, τα “Τρίγωνα κάλαντα” και το “Ο Άη Βασίλης πάλι θα’ρθει”!

Φυσικά δεν παραλείψαμε να ανταλλάξουμε ευχές για τις γιορτές και να δώσουμε ραντεβού το 2021 πλέον!!!

Ευχόμαστε καλές γιορτές σε όλους σας με υγεία και χαμόγελα!!! Θα τα πούμε σύντομα παιδιά!!!

 

 

CC BY 4.0 Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων